Harry Potter a "terepasztalon"?

2020. január 03. 07:49 - Tibitron79

Társasjáték - Harry Potter Miniatures Adventure

Nemrégiben két Harry Potteres játék is kipróbálásra került nálunk, az egyik osztatlan siker volt, a másik - ez - pedig nem igazán. Harryék a terepasztalon?1_14.png

Nagyon szeretem a figurás, terepasztalos játékokat, rendes nevükön a wargame-eket. Sajnos párom csak mérsékelten vevő rájuk, a legjobbakat (Warhammer, Star Wars, stb.) a témájuk miatt ignorálja. Aztán egyszer küldött egy linket, amelyen kifestett, rendkívül részletgazdag Harry Potter szereplők szerepeltek. Rögtön rámozdultam, mert talán ez a téma őt is érdekelné, noha a játékmenet nem egy túl komplex wargame-et ígért. Utánaolvastunk, és nem kapott túl sok pozitív kritikát. Igaz, a fő gond a figurák és a többi játékelem (kártyák tokenek, tábla) minőségével volt. Egy ilyen drága (30 ezer körüli összeg) játékot egyszerűen nem adhatnak ki így. Ezt belátták a kiadónál (Knights Model) is, és 1 évvel az első kiadás után jött a javított, második kiadás. Ennek adtunk egy esélyt.

A doboz igényes, fémből készült, jól összerakott, kompakt, prémium érzetet keltve. Az első csalódás a bábukkal kapcsolatban ért minket. Néztem videókat meg képeket róluk, kifestve és eredetiben is, de valahogy mégse jött át, hogy ennyire aprók a figurák. Bevallom, én a kifestésükön gondolkodtam, mert valóban aprólékosak, és jól mutatnának a polcon a könyvek mellett, de párom fejében még az is megfordult, hogy készítünk hozzá egy saját Roxfort makettet, és ott helyezzük el őket. De a valóságban olyan aprók, hogy a részleteket csak nagyon közel hajolva lehet jól kivenni, a kifestés pedig külön bravúr lehet. Ettől függetlenül szépek, tetszetősek, de mégsem az igazi valamiért. 

harry-potter-miniatures-adventure-game-knight-models-hogwarts-students_1200x1200.png

A legtöbb minit vagy egyesével, vagy kisebb csoportokban lehet megvenni, szintén súlyos ezrekért. Persze a terepasztalos játékok erről - is - szólnak, de a HP esetében sajnos kevésnek érezzük mindketten.

A többi elem korrekt. A tábla kétoldalas, szerintem korrekten szép, semmi sallang, funkciójának megfelelő. A kártyák minősége közepes, el sem merem képzelni, milyen volt az első kiadás minősége. Szerencsére egy játék alatt nem kell folyton keverni, pörgetni, forgatni őket, tehát nem igényel extra minőséget, de azért újra... egy ilyen árkategóriás játéknál ez kevés. A tokenek, kockák szintén korrektek, tehát végül is akkora gagyit nem kaptunk a második kiadástól, mint amit az első kiadást megrendelők kaptak.

Egy próbajátékot lejátszottunk, és előtte azért beleástam magam a játékba, videókkal, bemutatókkal. Egy teljesen átlagos, körökre osztott, lépegetős, tárgyhasználós, varázslós játék a Harry Potter Miniatures Adventure Game. Igazából a filmekben is látott varázspálca párbajokat szimulálja le a játékmenet, kibővítve némi extra feladattal, és az egyedi küldetések extra szabályaival. A harc maga pofonegyszerű: mindenkinek van egy egyedi támadó és védekező értéke, amihez hozzáadja a sikeres kockadobásait. Három kockával dobunk, minden 3 és afeletti dobás siker. Levonjuk a varázslás költségét, beállítjuk a visszatöltési idő jelzőt, és mehet tovább a kör. Ha úgy van kedvünk. karddal, tőrrel hadakozhatunk, de dobálhatunk egymásra varázsitalokat is. Nem kötelező megölni mindenkit, a teljesített feladatokért pontok járnak, ha lejárt a játékra szánt körök száma, véget ér a harc, és az nyer, akinek több a végső pontértéke.  És kb. ennyi a játék. 

2_11.png

Itt látszódnak a méretek és az egyes, összeragasztásra váró elemek.

Én személy szerint elszórakoztam vele, a hangulata, köszönhetően a figuráknak, és a kártyák dizájnjának, átjött. Érződik, hogy a készítők szeretik a Harry Potter világát, de sajnos a pénzt jobban. És ahelyett, hogy jobb minőségű játékot adtak volna ki, csak a dollárjelek pörögtek a szemük helyén. Ennyi pénzért sajnos kevés a mini benne, összesen hét, plusz a pókok, és annyira nem kidolgozottak, amennyivel drágább. Érdemes megnézni, hogy ennyi pénzért más játékok mennyi mindent adnak - szép, talán szebb, jó minőségű pálya, kártyák, egy rakat mini, amiket ugyanilyen szépen ki lehet festeni, mert ezeknek a szépségét is inkább csak a jó festés, árnyékolás, árnyalatok adják meg. A karakterek arcvonásai nem felismerhetőek és kevésbé emberiek, a hajukról, talárjukról, szemüvegükről lehet megismerni őket. A játék továbbá végig úgy hivatkozik rájuk, hogy "models", ami nem segít azon, inkább csak kizökkent a hangulatból. A készítők szép miniket csinálnak, ez tény, de csak ennyi kevés. A mini is kevés, és a mellérakott játék is. A Roxforti csata társasjáték, amiről pár napja - még tavaly - írtunk, sokkal inkább átadja a Harry Potter hangulatát, noha csak kártyajáték. Kár érte.

Ajánlani milliomosoknak, angolul tudóknak, és elvakult Harry Potter rajongóknak tudom, akik szeretik festegetni, gyűjtögetni az apró, de valóban szép figurákat, és mellékesen egy közepesen komplex játékot is játszani velük, hébe-hóba.

Roxforti csata társasjáték

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6415373836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása