Izrael, egy színes és izgalmas célpont a tavaszi pihenéshez

2020. január 08. 07:02 - GReni

Könyvajánló - Izrael (Marco Polo)

Vízesések, csillaghullás, holt-tengeri fürdőzés,
nyüzsgő nagyvárosok, hangulatos bazárok és
citrusok, olajfák uralta mesés tájak körülölelve hegyláncokkal.

xhtnyl.jpg

"Izgalmas lenne látni egyszer a Föld legmélyebben fekvő pontját? Vagy színes halakkal úszni a tengerben? Látni egy barmicvót a Siratófalnál, aztán savarmát és falafelt enni? Esetleg reggelig táncolni a strandon, szent helyek romjai között sétálni, vagy árnyas oázisokban fürödni? Izraelben mindezt könnyedén megtehetjük - pár nap alatt minden élmény a miénk lehet."

Ha szeretnék felfedezni ezt a különleges országot, akkor tökéletes társunk lehet a Marco Polo sorozat legújabb kötete, mely megmutatja mik trendik, mit együnk, hol, hogyan és miket vásároljunk és mit érdemes megnézni. Naprakész információkat kínál látnivalókról, nyitva tartásokról, de emellett találunk szótár- és térképmellékletet, információkat ünnepekről, hasznos linkekről, appokról, praktikus tanácsok és szuper élménytúrák, utóbbiak közül egy kilenc napos túráról mutatok nektek egy rövid összefoglalót.

israel_houses_sky_464658_3840x2400.jpg

Az élménytúra kiindulópontja Jeruzsálem, ahova fapadossal már akár 15-20 ezer forintért eljuthatunk. A túra kilenc napjából az első kettőt töltjük a 800 méter magasan fekvő fővárosban, ahol egymás mellett találjuk a három nagy monoteista világvallás legszentebb helyeit. Érdemes kényelmesen körbe sétálni a városban, az Aranyváros óvárosa lenyűgöző látnivalókat tartogat, nem véletlen, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. De érdemes ellátogatni a Yad Vashembe, a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatóságának komplexumába, itt található többek között az Igazak kertje, ahol azok tiszteletére ültettek fát vagy vésték kőbe a nevét, aki nem zsidóként tett azért, hogy zsidókat mentsen a holokauszt idején. "Aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg"

15975497-mount-of-temptation-jericho.jpg

A kötet szerkesztői javasolnak egy taxis kiruccanást a csupán 20 km-re palesztin területen található Betlehembe, hogy betekintést nyerhessünk a mindennapos izraeli-arab konfliktusba. Ezután irány a Jordán völgye, célállomás Jerikó, ahol többek között érdemes drótkötélpályás felvonóval menni a Kísértés hegyére, ahol fecskefészekként tapadva a sziklafalhoz találunk egy mesés kolostort, ráadásul pazar kilátásban gyönyörködhetünk. Az út során van egy pár megálló, mint Bet Shean római kori színháza és a Genezáret-tó, mielőtt megérkezünk Názáretbe, ahol megcsodálhatunk rengeteg templomot és megkóstolhatjuk kiváló boraikat, mielőtt továbbmenve sétálnánk egy az izraeli tengerparton az akkói kikötőben.

header_mitzperamon.jpg

Számos különleges helyet érint ez az útvonal, köztük a haifai kertek sírszentéllyel. Az út folytatásaként egy páratlan holdbéli táj várja az utazókat, ugyanis Mitzpe Ramonnál meteoritkrátekkel tarkított sivatagban gyönyörködhetünk. Lélegzetelállító színek, kék, vörös, sárga és barna pazar kavalkádja. Makhtesh Ramon-kráter peremén sétálva szívjuk magunkba a tájat. Majd irány a Vörös-tenger, ahol búvárkodhatunk, úszhatunk vagy csak lazulhatunk a strandon Eilatban, mely Izrael legkedveltebb üdülőhelye.

masada-herods-palace.jpg

Sajnos még nem jártam Izraelben, de a könyvet lapozva olyan érzésem van, hogy sosem fogy ki a látnivalókból az ország. A következő látnivaló a Holt-tenger melletti Masadában található, ahol egy 400 méter magas sziklatetőn épült híres Masada-erőd romjai várnak. A nagyjából 600 méter hosszú és 300 méter széles sziklatetőn Nagy Heródes építtette ezt a szinte bevehetetlen erődöt, mely ma a hősiesség, a becsület és a hazaszeretet szimbóluma az izraeliek számára. A feljutásra három opció is akad: két órás túra a nyugati oldalon, 45 perces séta egy kanyargós ösvényen a keleti oldalon, de aki kényelmesebb, az kétféle felvonó közül választhat.

wp3134361.jpg

És lassan el is érkeztünk az utolsó naphoz, amikor a híres bibliatekercs-lelőhely, Kumrán után elérkezünk az izraeli metropoliszba, a hektikus, profán, élvhajhász és szupermodern világvárosba, Tel-Avivba. Ez az ország gazdasági és kulturális központja, ahol mindig pezseg az élet. Bárok, klubok, kocsmák, mozik és szórakozóhelyek végtelen sora, valamint mesés strandok, galériák, koncerttermek, színházak, sétányok, üzletsorok és még sorolhatnám. Itt biztosan mindenki megtalálja a neki való szórakozást. Ahogy a toronyházak és luxushotelek az ég felé törnek lenyűgöző látványt nyújtanak. Mit érdemes megnézni? Többek között a zsidók kétezer éves történetét bemutató kiállítást a Beth Hatefutsoth-ban, a város mesés kikötőjét, a Hanamalt és a város arab részét, az Old Yafót.

Tavasszal érdemes ellátogatni Izraelbe, amikor az átlaghőmérséklet 18-24 fok, ráadásul ilyenkor a téli csapadéknak köszönhetően még a sivatagban is láthatunk gyönyörű virágokat.

1742360.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Andalúzia: mediterrán hangulat ötvözve a pazar mór építészeti kincsekkel

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Ciprus, a szerelem szigete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8315362900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása