Ki ölte meg Jimmy Hoffát?

2020. január 28. 06:04 - Carbonari

Könyvajánló - Charles Brandt: The Irishman - Hallom, szobafestő vagy

the-irishm.jpgKi ölte meg Jimmy Hoffát, a híres-hírhedt szakszervezeti vezetőt? 
Annyi biztos csak, hogy élete szövevényesen összefonódott 
Frank Sheeran tevékenységével, aki a maffia behajtója majd bérgyilkosa volt. 
Többen is magukra vállalták Jimmy Hoffa megölését, ez a történet csak egy 
a többi közül, amely Frank Sheeran olvasmányos gyónása saját tevékenységéről. 
Azt állítja, ő ölte meg Jimmy Hoffát. 

Így volt, nem így volt? Senki sem fogja biztosan megtudni. 

Frank Sheeran, a csavaros eszű ír történetét Charles Brandt vetette papírra, mintegy az illető gyónásaként, a mű összerendezése Frank halála előtt nem sokkal történt meg, de mire nyomtatásban megjelent, ő már nem élt. A mű címe The Irishman - Hallom, szobafestő vagy lett, a könyv a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. Tartozom azzal, hogy bevalljam: először csak Robert de Niró arcképe miatt kértem recenzióba a könyvet. Sőt, a Netflixre is az ebből a műből készült film miatt regisztráltam (és ragadtam ott a sok nekem tetsző tartalom miatt, de ez nem ide tartozik).

Ki ez az ember, Frank Sheeran? Mi köze Jimmy Hoffához? 
Ez a csavart eszű ír, buzgó katolikus, akit igazán a gazdasági válság tett vagány kölyökké, a második világháború olasz frontja pedig kőkemény végrehajtóvá. 411 napot töltött aktív harccal a fronton, nem lehet csoda, hogy az emberélet innentől nem ér számára semmit. Drasztikusan rendezi le saját és családja ellentéteit, majd pénzért mások problémáit. A háború után nem bírja a munkahelyi dirigálást és a kisstílűséget, pénzre és levegőre vágyik, és abból keres pénzt, amiben kiválóan teljesít és nem mellesleg jól is fizet: erőszakból és bűnből. Munkáiban gyors, kegyetlen és pontos, legyen az pénzbehajtás, majd pedig emberölés. Szobafestő, de olyan szobafestő, aki az ácsmunkát is elvégzi. Ez az akkori maffia szlengben azt jelentette: olyan bérgyilkos, aki el is tünteti áldozatát.charles.jpg

A szerző, Charles Brandt

Véletlenül ismeri meg személyes jótevőjét, Russell Bufalinot, aki szinte fiaként bánik vele - ami később nagyon jól jön neki az életkilátásait értve. Beajánlás után kerül kapcsolatba Jimmy Hoffával, ekkor hangzik el az ikonikus mondat, amely a könyv fedlapjára is kikerült: hallom, szobafestő vagy. Jimmy Hoffa nevét mindenki ismerte abban az időben Amerikában, jobban, mint az aktuális amereki elnökét: nagy hatalmú szakszervezeti vezető, sőt, ő maga a szakszervezet. A szervezetbe tömörült dolgozók istenítik, ő pedig eredményeivel egyre magasabbra tornázza fel bérüket, nyugodt öregséget biztosítva számukra a nyugdíj-alapból kifizetett járandóságaikkal. De ez a nyugdíj-alap dolgozik is neki, mégpedig személyes hasznára is, a maffiának adott kölcsönei pedig sokat lendítettek ezen a hasznon - ami egyértelműen sebezhetővé tette Hoffát. Szüksége van tehát egy testőr-végrehajtó emberre, aki fizikai erővel és tapasztalataival garantálja személyes biztonságát, mellette pedig végérvényesen megszabadítja azoktól az alakoktól, akik bármilyen módon keresztbetesznek elgondolásainak - ez az ember lesz a mű főhőse, az ír. Frank-kel a végére szinte baráti kapcsolat fűzi össze, ennek ellenére a könyv és a főszereplő gyónása értelmében mégis ő végzett Hoffával.

Hogy miért ő? A mű azt sugallja, hogy abban az élethelyzetben nem lehetett érzékenykedni, mert ő maga is mehetett volna a levesbe.

A kötet nagy erőssége (a filmmel szemben), hogy a cselekményt jobban kibontva, a mozgatórugókat alaposan körbejárva, sok személyes aprósággal színesítve írja le a történteket (például Frank alkoholizmusáról  vagy az olasz front keménységéről szemérmesen hallgat a film). Jobban megérthető, miért lett Frank Sheeran olyan, amilyen: szenvtelen bérgyilkos, akinek ha azt mondták, ennek az alaknak vége, akkor ő elintézte, hogy úgy legyen. Kezdő bérgyilkosoknak is jól jöhet a mű, olyan készségeket és alapfogalmakat sajátíthatnak el belőle - első kézből! -, hogy csak na.ir.jpgKépet kapunk az alvilág működéséről, az FBI mesterkedéseiről, a bűn mélyben húzódó összefüggéseiről, hűségről, lojalitásról, hallgatásról és üzletkötésekről. Őszintén? Nem tudom Jimmy Hoffát sajnálni. Aki ilyen szinten űzte az ipart,  majd életét csak a becsvágy, hiúság, személyes bosszú és a hatalomvágy irányította, az azt kapja, amit kapott. Annyit üzletelt a maffiával, mit gondolt, mi lesz, ha visszatartja a maffia kölcsöneit és idő előtt behajtja kintlévőségeit? Mi az, hogy nem tudta elhinni, a maffiának ez az utolsó figyelmeztetése ügyében? Amikor megkapta az "az van, ami van" életveszélyes figyelmeztetést, azt hajtogatta: nem merészelik. Hát de. Merészelték. Likvidálták. Nem vette komolyan, hogy ha kinyírhatnak egy elnököt (Kennedyt), akkor egy szakszervezeti elnököt is.

Érdekes Frank Sheeran életrajzába beletekinteni, hogyan volt képes megölni (ha megölte) Jimmy Hoffát. Az egész mű tulajdonképpen erre van kihegyezve, hiszen amúgy miért érdekelne ennyi embert egy ír bérgyilkos története? Dokumentumregény és életrajzi dráma műfaji besorolása ellenére izgalmasabb, mint egy kalandregény. Még akkor is, ha (eddig) ő harmadik, aki magára vállalta Jimmy Hoffa likvidálását.

irishman.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!
A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Titkos pillantások a Fudzsi-hegyre

A csúcsgasztronómia Puskás Öcsije: Kövi Pál

Az első ember a Holdon - Neil Armstrong élete

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso teljes életműve

Kövess minket Facebookon!

Könyv adatok
Cím: The Irishman - Hallom, szobafestő vagy
Szerző: Charles Brandt
Oldalak száma: 536
Megjelenés: 2019. november 22.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632277783
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9915418144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása