Peter Benchley - Cápa: Spielberg legendás filmjének alapjául szolgáló regény

2020. február 07. 07:24 - GReni

Könyvajánló - Peter Benchley: Cápa

"A Long Island-i nyaralóhely partjainál emberevő cápa tűnik fel. Tart a szezon, az első halálesetet még valahogy sikerül eltussolni, de amint szaporodnak a támadások, nyilvánvalóvá válik, hogy a gyilkos hallal meg kell küzdeni."capa-konyv_1.jpg

A 21. Század Kiadó Kult XX sorozatában jelent meg Peter Benchley Cápa című regénye gyönyörű új kiadásban. Az 1974-ben megjelent könyv szolgált alapul az egy évvel később Steven Spielberg rendezte kasszasikernek, ráadásul Benchley még társforgatókönyvíróként is kivette a részét a filmből. Akkor még a szüleim is gyerekek voltak és ez a film valahogy kimaradt az életemből, de most a könyv elolvasása után, kíváncsi vagyok, hogy sikerült ezt a történetet vászonra vinni, előbb-utóbb sort kerítek majd rá. Na, de mivel más is járhat olyan cipőben, mint én, nézzük meg miről is szól ez a regény. 

A regény egy bohókás képpel indul, egy alkoholmámoros pár lesétál a tengerpartra egy kis éjszakai fürdőzésre. A férfi elalszik a parton, de a nő úgy dönt úszik egyet. És itt hamar véget is ér az idilli kép, az úszás tragédiába torkollik, amikor a közelben úszkáló cápa észreveszi a késői vacsorát a nő személyében.

Másnap keresik kezdik a nőt, Christine-t, Brody rendőrfőnök rá is talál a parton a lány megcsonkított holttestére. Végül odáig jutna, hogy ez nem lehetett más csak "a nagy emberevő fehér cápa". Ezen a ponton azért felhúztam magam, mert értem én, hogy fikció, de basszus! A cápa nem eszik embert!

3607026-great-white-shark-wallpapers.jpg

A tengerparti városkában, Amity-ben a nyár jelentette a megélhetést. Ebben a három hónapban minden évben kitettek magukért, hogy keressenek annyi pénzt, amiből fennmarad a város a következő szezonig. Brody le akarta zárni a strandokat és figyelmeztető táblákat kitenni, hátha a cápa ismét erre járna, de a város vezetésnek a bevétel volt az elsődleges, így az első támadást igyekeztek eltitkolni, nehogy egy emberekre vadászó fenevad elvegye az üdülők kedvét.

Aztán eljött a következő áldozat, egy matracon mókázó kisfiú, majd egy órán belül újabb támadás, az áldozat egy öregember, akit kettéharapott a cápa, és itt már nem volt választás, Brody cselekedett, lezárta a partot. Így nemcsak a cápával, hanem a városvezetéssel és a médiával is meg kell küzdenie. Aztán kiötöltek egy tervet, miszerint kicsalogatják a part közelébe és szigonnyal levadásszák. A terv további áldozatot hozott, ekkor döbbent rá, hogy ezt a csatát csak szemtől szemben lehet megvívni és három fős kis csapatával megindul a méretes fenevad ellen.

mv5byti3zjliyzqtm2fmns00zjm5lwfkodutownmyjq1yjfknguxxkeyxkfqcgdeqxvynjmyntuwmtc_v1.jpgSteven Spielberg és Peter Benchley a film forgatásán 1975-ben

Az első fejezetek beszippantják az olvasót. A támadások váratlan felbukkanása, Brody harca a polgármesterrel és bűntudatával, miközben haldokló házassága is gyötri. Aztán elkezdett elcsúszni a történet. A mellékszereplők elviszik a sztorit, amitől a könyv közepe ellaposodott. A végére kaptunk még egy kis izgalmat, de összességében csak egy közepes regény. Vannak nagyon jó, izgalmas, feszült pillanatok is a könyvben, amiket élvezettel olvastam, de hiányoztak dolgok. Például egy szereplőt sem sikerült megkedvelni. Egy olvasást megér, főleg, ha valaki szeretné megtudni mi adta az alapot a kasszasikert hozó filmhez, de azoknak is okozhat kellemes órákat, akiket nem zavar, ha a fővonalat háttérbe szorítja egy lelkizés.

peter_benchley_a-capa.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6815409540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása