Merci, nagyik!

2020. március 10. 00:30 - GReni

Könyvajánló - Virginie Grimaldi: Merci, nagyik!

Egy pozitív, életigenlő, bájos és vicces regény generációk ütközéséről.

b5dc6874-f00e-4f5d-be07-bf7af004e07d_1_b0061fbd2b31ce6c53b79997ccfb0d22.jpeg

A történet főszereplője Julia, egy harmincas pszichológus, akire keményen rájár a rúd. Elveszíti édesapját, nagyanyját és még a szerelme lelép, érzi, ha el akarja kerülni az összeomlást, akkor változásra van szüksége. A legjobbkor fut bele egy hirdetésbe és a változást egy váratlan döntés hozza: felszámolja addigi életét és elvállal egy állást egy vidéki idősek otthonában. Még ő sem igazán érti, hogy miért ugrott fejest ebbe az új kalandba, hisz nem is bírja az időseket. Szenilisek, unalmasak, mi a fenét fog ő ott csinálni?

Első tapasztalatainál megkedveltem a csaj cinizmusát. Vicces helyzetet szültek az időnként bolondos lakók, akik között tuti minden olvasó talál magának kedvencet. És ezzel nincs másként Julia sem. Ahogy telnek a napok, Julia egyre közelebb kerül a lakókhoz és rájön, hogy ezek az emberek rengeteg mindent éltek meg, és bőven van mit tanulni tőlük. Előítéletei apránként dugába dőlnek.

istock_000028234238xlarge.jpg

Nem gondolta volna, hogy depressziójára és összetörtségre a gyógymódot pont olyan emberek fogják elhozni, akiket lenézett. Elkezdi értékelni a lakókat és hála nekik, optimistábban kezd nézni a világra, keresi és megtalálja a mindennapok apró szépségeit is. Sebei gyógyulásnak indulnak, ráadásul még egy új szerelem is a képbe kerül.

Alapvetően a generációs különbségek és az általában jellemző negatív hozzáállás és rossz vélemény az idős emberekről hoz tanulságot. Sokan éreznek úgy, mint Julia, sokan nem képesek értékelni valakit, aki már az évek súlya alatt megfáradt vagy egy betegség miatt már nem vág úgy az esze, mint egykor. A főszereplő sem gondolta volna, hogy pont itt fog rátalálni önmagára.

Kifejezetten jól esett egy ilyen üdítő, könnyed, bohókás történet ezeken a hideg, esős napokon. A szerző csempészett  egy kis cinizmust, humort, szomorú, megható és bájos pillanatokat is a kötetbe, és még egy kis fordulat is jutott a regény végére. Vannak szomorú, drámai részek is a kötetben, de a szerző igyekezett ezeket mindig ellensúlyozni az élet vicces oldalával. Nekem a vége túl "rózsaszín" lett, de a lényeg, hogy mindennap élvezd az élet adta apró örömöket, mert egyszer minden véget ér.

merci_nagyik.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Könyvkiadónak!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7915330922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása