Találkozzunk Toscanában! (Csak ne most...)

2020. március 21. 07:58 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alexander McCall Smith: Találkozzunk Toscanában!

Ezekben a nehéz napokban (és még nem is láttuk a javát...) néha jólesik egy könnyed kis kikapcsolódás. Ebben segít most ez a könyv is, amelynek a lapjain a békés és nyugodt Toscanát láthatjuk viszont, azt a Toscanát, ami remélhetőleg hamarosan visszatér. 

1_127.jpg

Paul Stuart, az ismert és elismert skót gasztroszakértő, szakács és bestseller gasztrokönyvek szerzője kezd kiégni. A menyasszonya elhagyta, és már csak pér hete volt, hogy új könyvét, amely a toszkán vidékre kalauzolja olvasóit, befejezze. Hogy túllépjen életének ezen nehéz szakaszán, Paul úgy dönt - a szerkesztője javaslatára -, hogy elutazik Olaszország e mesés vidékére, hogy ott, egy csendes toszkán községben, Montalcinóban töltse a következő heteket. 

– (…) Tudja, a fokhagymából soha nem elég.
– Távol tartja a vámpírokat – tette hozzá Paul.
– Az embereket tartja távol – mormogta Tonio, majd jót nevetett a saját viccén.

Ahogy megérkezik Olaszországba, abszurdnál abszurdabb eseményekbe gabalyodik, amely során börtönbe kerül, megismerkedik egy bűnözővel, majd egy újdonsült barátja segítségével végül egy buldózerrel érkezik a kisvárosba. A regény rendkívül jól kifigurázza az olasz rendszertelen rendszert, az előítéleteket, a bürokrácia és a hatóságok útvesztőit, az ügyeskedéseket, miközben bemutatja a csodás tájat. Paul végre nyugalomra lel - bár új olasz barátai mindent megtesznek, hogy akaratukon kívül, de megnehezítsék az életét - és be is fejezi a könyvét.

2_67.jpg

Montalcino vidéke

A kötet egy kissé lassan halad, nagyjából egy buldózer sebességével, de rendkívül bájos, miközben egy kicsit maradi is, de amolyan kedves módon. A mostani helyzetben, amikor egy kis kikapcsolódásra is szükségünk van, valamire, ami eltereli a gondolatainkat, miközben azon aggódunk, hogy polgártársaink mennyire félvállról veszik a helyzetet, és azon, hogy a mi egészségügyünk az olasz és a spanyol helyzet felét sem bírná el, hogy a hatóságok vajon mennyire felkészültek... nos, ezekből a gondolatokból hatásosan kirángat, és bemutatja nekünk azt a Toscanát, amit most sajnos egy darabig nem láthatunk ismét. Szórakoztató és könnyed olvasmány, az első oldalakon meg lehet jósolni a végét, de azok az abszurditások, amelyek közben történnek - az autókölcsönzés, a börtön, a leomló fal, a borászat - megjósolhatatlanok, váratlanok, és egy kicsit izgalmasabbá teszik a könyvet. Paul szimpatikus szereplő - sokkal inkább, mint a többiek egyébként -, és csak egyetlen dolgot sajnáltam: nagyon szeretem a gasztronómiát, és bár Paul szakács, könyvet is ír, ez adja a történet gerincét, mégis útközben valahogy elvesznek a csodás toszkán ízek, viszont a borokról egy kicsit többet is megtudtam, mint akartam.

– Tudja, a jó dolgokat néha egyszerűen meg kell tenni – csak meg kell tenni, és kész. És a legtöbben – magamat is beleértve – túl gyámoltalanok vagyunk ahhoz, hogy megtegyük. De szerencsére vannak bátor emberek, akik vállalják a kockázatot, és megteszik, amit kell, gyakran olyankor, amikor senki nem látja őket. Azt mondják: a világnak nem kell olyannak lennie, amilyen. Meg is változtathatjuk. Ezt mondják – aztán meg is csinálják.

3_41.jpg

A kötet eredeti címe: My Italian Bulldozer, és néhány elemnél, pl. ennél, hogy egy buldózerrel döcögünk végig Itálián, úgy éreztem, akad némi saját tapasztalat a szerző részéről, egy fiatalkori emlék. Nem találtam erre utalást, de szerintem valamikor ifjúsága derekán Alexander McCall Smith buldózerrel utazott Olaszországban :)
A szerző egyébként Dél-Rodéziában született 1948-ban, az egykori brit gyarmaton (ma Zimbabwe), az édesapja ügyészként dolgozott Bulawayo városában, Alexander a család negyedik gyermekeként jött világra. 17 éves koráig itt is élt és tanult, majd Skóciában, az Edinburgh-i Egyetemen végzett jogászként. Később Belfastban tanított az egyetemen, ekkor írta meg egy irodalmi pályázatra élete első két könyvét, egy gyerekkönyvet és egy felnőtteknek szóló regényt. A pályázat gyerekkönyves kategóriájában nyert is. 1981-ben Botswanába költözött, és egy jogi iskola alapításában segédkezett, majd itt tanított. McCall Smith a botswanai bűnügyi törvénykönyv társszerzője. Különféle nemzetközi jelentőségű orvosi-etikai bizottságok elnökeként és társelnökeként világszerte ismert, dolgozott az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Tanácsának tagjaként, doktori fokozatot szerzett jogból, és professzor az Edinburgh-i Egyetemen. 
A felesége orvos, két lányuk született.

Munkája mellett kikapcsolódásként írt, az 1980-as és 90-es években több, mint 30 könyve jelent meg. A leghosszabb sorozata 1998-tól fut, máig 21 kötetet számlál. Ez a könyv a Paul Stuart-sorozat első része, 2016-ban jelent meg, a második pedig 2019-ben eredetileg. 

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyvek csapatának! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

A mai Róma konyhája

Kövess minket Facebookon!

 

Central Könyvek, 2019
320 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789633246467
Fordította: Nagy Viktória

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5115538514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása