Gondolatok a terápiás kanapéról

2020. április 19. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Susie Orbach: Terápiában

Betekintés egy olyan világba, amiről mindenkinek vannak elképzelései, de mégis ritkán láthatjuk - hacsak nem személyesen. Üdvözlet a terápiás kanapéról!

1_142.jpg

Susie Orbach 1946-ban született Londonban, ismert író, pszichoterapeuta, társadalomkritikus, de leginkább arról ismert, hogy Diana hercegnő terapeutája volt a 90-es években. Számtalan könyv és cikk szerzője, ez a kötete, a Terápiában című 2016-ban jelent meg eredetileg.

A kötet egyébként egy rádióadás leirata, és igazából ennél nem sokkal több. Tíz történetet ismerünk meg, de nem leíró formában, mint pl. Oliver Sacks könyvében, hanem párbeszédes formában. A történeteknek nincs bevezetése vagy befejezése, belecsöppenünk a közepébe úgy, hogy nem sokat tudunk meg a szereplőkről. Sok kötet született már rádió- vagy tévéműsorok leirata alapján, elsősorban tudományos könyveket tudnék itt felsorolni, pl. Richard Feynman vagy Carl Sagan, de Stephen Hawking esetében, azonban általában a meglévő hanganyag csak az alapját adja az egésznek. Itt azonban nem, kicsit olyan, mint egy forgatókönyv vagy egy színpadi mű leirata: hiányzik belőle a mélység. És igazából az is. Mivel ugye az orvosi titoktartás kötelezi a terapeutákat is, Susie Orbach a rádióműsorához színészeket alkalmazott, de - a közhiedelemmel ellentétben - nem volt klasszikus szövegkönyv. Csupán annyit beszéltem meg a műsor producereivel, hogy kéne egy 30-as éveiben járó nő, aki nehezen tud elszakadni otthonról, egy gyerekvállalás előtt álló pár, ahol a férfi egész nap dolgozik, mert azt hiszi, csak ezzel teremtheti meg a közös otthont, de a nő hiányolja a jelenlétét, egy hatvanas férfi, aki elvesztette a munkáját, vagy akinek tönkrement a második házassága, egy 40-es bevándorló, aki gyerekkorában költözött az országba, stb. 

1_141.jpg

A terápia akkor segít, ha a személy azt érzi, hogy megértik, ahogy érez, gondolkodik és amiben hisz.

A szerepeket mind-mind nagyon jó karakterszínészek és ügyes improvizálók "játszották", de 3-4 mondatnál több sosem volt előre leírva, az emberek belehelyezkedtek a szerepeikbe, és innentől kezdve simán ment a társalgás. Ennél fogva ezek a történetek nem "valósak", viszont amit megjelenítenek, az nagyon is valós. És hasznos kis könyvecske ez, mert egyrészt jobban beleláthatunk általa abba, hogy egy-egy élethelyzetben lévő családtagunk, ismerősünk vajon mit (is) érezhet, és még fontosabb, hogy jobban látjuk azt, mi is a helyes - vagy legalábbis a nem romboló - reakció. Segít elemezni, hogy vitáink és állandó konfliktusaink során hol vétünk hibákat, hogy nem vesszük észre, mikor kér segítséget a másik, hogy mikor mondja el a legbensőbb gondolatait, nem vesszük komolyan, és innentől kezdve a helyzet még inkább elharapózik. Nagyon érdekes volt belelátni ezekbe a helyzetekbe, és nagyon hasznosnak tartom. Tökéletesen egyetértek Susie Orbach szavaival: sokkal több "terápiás" társadalmi beszélgetésre lenne szükség. Kevesebb ítélkezésre, több megértésre. Mert ha megértjük, hogy mi zajlik egy másik emberben, mire és hogyan és miért úgy reagál, ahogy, akkor máris kevesebb lenne a keserűség és a gyűlölködés a világban. Ez pedig mindenképp hasznos lenne.

Susie Orbach ezen kívül megosztja velünk a legbensőségesebb információkat is: az érzeteket, a saját gondolatait és érzéseit, milyen ötlete vagy gondolata támad a páciense egy-egy mondata után, a testbeszéde alapján, stb. Ezeket pedig a beszélgetés során felhasználja vagy újragondolja. Nagyon nem azt kaptam, amit vártam ettől a könyvtől, de egy cseppet sem bántam meg, mert kaptam valami mást.

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva megrendelhető kedvezményes áron.

A férfi, aki irodalomnak nézte a pácienseit

Kövess minket Facebookon!

 

HVG Könyvek, 2019
304 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789633046906
Fordította: Ballai Mária

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2715620362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása