Traumáink feldolgozása - az EMDR

2020. április 20. 07:47 - Arthur Arthurus

Mi az EMDR? Egy olyan különleges eljárás, amelyet traumatikus élmények feldolgozására használnak.

1_143.jpg

Számtalan terápia, módszer és javaslat, eljárás van, amely az erős traumatikus élményeket segít feldolgozni. Az egyik ilyen az EMDR, erről lesz szó bővebben. De mit is csinál az agy, amikor trauma éri? Egyáltalán mi trauma?

Egyrészt trauma, ha egy külső hatás hirtelen változást, sérülést okoz a belső szervekben, testrészeinkben. Ez a fizikai trauma, ami ugyanakkor lelki traumát is okozhat, nem véletlen, hogy egy-egy súlyos baleset után nagyon sokszor nem emlékszünk magára az eseményre. Az agy így próbálja védeni magát attól az élménytől, amely majdnem véget vetett a létének, vagy elviselhetetlen fájdalmat okozott. De trauma a pusztán lelki ok is, pl. egy túszhelyzet, ahol fizikailag nem sérülünk meg, de folytonos életveszélyben érezzük magunkat, és traumát válthat ki gyerekkori abúzus, bántalmazás, elhanyagolás, megaláztatás és egyéb lelki sérelem, bántalmazás is, pl. a csúfolódás.

A fizikai trauma idővel gyógyul, de a lelki nem biztos. Olyan rossz reakciókhoz, félelmekhez, akár fóbiához és pszichikai állapotokhoz, pl. pánikrohamhoz vezethet, ami már nem játék. Még súlyosabb a PTSD, vagyis a poszttraumás stressz zavar, ismertebb nevén a poszttraumatikus stressz szindróma. Tévhit, hogy csak a harcteret megjárt katonáknál jelentkezik a PTSD. Egy nemi erőszakon átesett személyen is  és halálközeli élményt átélteken is, de akár egy krízishelyzetben dolgozó orvosnál is megfigyelhetőek a tünetei, legyen akár harctéri orvos, akár egy világjárvány közepén egy olyan, aki nap mint nap életekért harcol, és életeket veszít el, amikor olyan döntéseket kell hoznia, hogy ki kerül lélegeztetőgépre és ki nem, mert nincs elég. De sajnos nem is annyira egyértelmű sem az, hogy mi okozhat lelki traumát, mert nem vagyunk egyformák, sem az, hogy milyen mértékben, vagy hogy kinél hogyan jelentkezik. A visszatérő rémálmok, egy-egy mélyen eltemetett esemény újraélése egy váratlan szituációban, aminek előtörését okozhatja egy hang, egy illat, vagy egy ismerős látvány is, ez az ún. flashback, visszapörgetés, az adott trauma újbóli átélése, az ingerlékenység, álmatlanság, egyéb alvászavar - ezek mind-mind a meglévő trauma jelei. 

A feldolgozás egyik módszere az EMDR, vagyis Eye Movement Desensitization and Reprocessing - szemmozgásokkal történő deszenzitizálás (érzékenység megszüntetése) és újrafeldolgozás. A technika első változatát 1989-ben írta le egy amerikai pszichológus, Francine Shapiro. A módszer rendkívül hatékony a hosszan tartó stressz, a PTSD, és a komoly traumák feldolgozásában, melyet mára pszichoterapeuták tízezrei használnak szerte a világban. 

2_75.jpg

Shapiro felfedezése a véletlennek köszönhető: éppen sétált, amikor gondolatai ismét elég sötét irányt vettek, ám észrevette, hogy amikor a szeme gyorsan ide-oda mozgott valamiféle külső inger hatására, az hatással volt az érzelmeire is. Azonnal tesztelni kezdte saját magán, és egyre nagyobb sikereket ért el, végül a testfázisba bevont több, a vietnami háborút megjárt veteránt, akiket évek óta kezeltek súlyos PTSD-vel. Shapiro eleinte úgy vélte, hogy csupán "figyelemelterelés" történt, azért nem okoz akkora traumát felidézni az eseményeket, mert az agy közben a szemmozgásra is figyelt, de hamar kiderült, hogy a módszer alapjaiban változtatja meg az eseményekhez fűződő érzelmeinket, mert függetleníti és újrafeldolgozza azokat. Így nem csak a tüneteket szünteti meg, hanem magát az állapotot is képes sikerrel kezelni. 

Az agy folyton változtatja az emlékképeket, már a raktározás pillanatában is. Ezért van az, hogy ugyanarról az eseményről hat ember akár hat különböző módon számolhat be - anélkül, hogy bármelyikük is hazudna. Az erős érzelmi traumát okozó események azonban teljesen berögzülnek a tudatunkba, az adott érzelmi reakciókkal együtt, és minden alkalommal ugyanolyan erősen törnek elő, amikor valami inger hatására újraéljük. Ezt az erős félelmet és rögzöttséget szünteti meg sikerrel az EMDR terápia.

Hogyan is zajlik a kezelés?

A páciens felidézi a lehető legnagyobb részletességgel a traumatikus eseményt, külön ügyelve a hangokra, szagokra, az időjárásra, az érzelmeire, az adott pillanatban lévő gondolataira, és elmeséli, mit él át. Eközben azonban az érzékszerveit elterelik az emlékről, ez sokféle lehet, lehetnek vizuális ingerek, hangok, amelyeket eltérő ütemben hall a két füle, vagy akár fizikai eltérítések, véletlenszerű érintések a teste bizonyos részein, és ezek együttese is. Az, hogy egyszerre ennyi inger éri, és közben a traumatikus eseményt is felidézi, általában még több gondolatot, képet, átélt emléket aktivál, sokszor egészen új érzelmeket is. A terápia része, hogy utána mindig megbeszéli a páciens a terapeutájával, hogy milyen új dolgokat fedezett fel az emlékeiben, milyen érzései voltak közben. Minden egyes kezelés alkalmával az adott traumatikus esemény felidézése egyre könnyebb és könnyebb lesz, és az egyéb külső ingerek hatására a páciens hozzáállása teljesen megváltozik, elveszíti az eredeti, sokkoló érzelmeit vele kapcsolatban, az esemény másképp kerül újrafeldolgozásra az agyában. Ezután megszűnnek a korábbi tünetek és viselkedési mintázatok. 

A Magyar EMDR Egyesület honlapja

Mi a skizofrénia?

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5615624098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása