Pörgős sztori a gomba szemszögéből (is)

2020. május 03. 06:58 - Carbonari

Könyvajánló - David Koepp: Hűtőkamra

hutokamra.jpgHorror is, sci-fi is, amúgy meg laza és humoros -
egy elszabadult gomba éppen világvégét vízionál. 

A 21. Század Kiadó gondozásában misztikus horror jelent meg, David Koepp Hűtőkamra címmel. A pörgős sztori annak ellenére, hogy helyenként horrisztikus elemekkel és sci-fi beütésekkel is dicsekedhet, végig laza és humoros volt. A gomba szemszögéből lefestett jelenetek pedig... hát na.

Miről is van szó? Az egész történet lezajlik egy éjszaka alatt, miután a bevezetőben lefestenek az olvasónak egy potenciális biokémiai támadást, amelynek során felfedeznek egy mutációra képes organizmust, amely a föld teljes élővilágát képes kiirtani. Khm, ez azért nem semmi. Izolálják, az organizmust és Roberto Diaz, a helyszínre kivezényelt bioterror ügynök (Pentagon), eltemeti egy ritkán használt katonai bázis alatt kialakított hűtőraktárban.
Évtizedekkel később a félelmetes élőlény kitör - naná - a földalatti kamrából. Mindent felfal, ami útjába kerül, és csak Diaz tudja, hogyan lehet megállítani.david_2.jpg

Eddig jó a történet. Mi történik az omniózus éjszaka alatt? És hogyan? Mondjuk, amikor a banda sokadjára kúszik azon a nyomorult létrán, már hajlamos voltam az organizmusnak drukkolni, de ez részletkérdés.  A főszereplők cseppet sótlanok, de szerencsére a fekete humor sokmindent oldott a cselekményben. A szerző, David Koepp nem véletlenül Hollywood egyik kiemelkedő forgatókönyvírója, nem áldozta fel a cselekmény gördülékenységét a tudományos alaposság kedvéért, megtartotta a közöttük a kényes egyensúlyt, így olvasmányossá téve művét. Bár, egyes könyvbéli magyarázatára néhány hozzáértő finoman felhúzta a szemöldökét, de valljuk be, ez a veszély a laikus olvasókat egyáltalán nem fenyegeti. Nem azért olvasunk ilyen jellegű könyveket, hogy biológusok vagy atomfizikusok legyünk (szóval, nekünk mindegy).

A szerző, David Koepp

Úgy néz ki, igazán egyik jellemző műfajba sem lehet besorolni a regényt. Legpontosabb jelző rá a techno-triller, de vannak benne misztikus, horrorisztikus elemek is, sőt, kicsit sci-fi és kalandregény is. Áthallásokat is lehet vélni Michael Chricton egyes műveivel, főleg Az Androméda-törzzsel, ami egyáltalán nem csoda, hiszen David Koepp sokat dolgozott vele együtt, például a Jurassic park című film alapját képező Őslénypark regényének forgatókönyvvé átdolgozásakor, vagy filmforgatásokon. Lehet, hogy az első tucat oldalon vannak erre utaló ismétlődések, de megnyugtatok mindenkit, hogy  hamar eredetivé válik a történet. 

A főhősök cinikusak, beszólásaik mély emberismeretről tesznek tanúbizonyságot, fekete humoruk oldja a feszültséget, miközben féktelenül rohannak, de lazán veszik az akadályokat, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha lazán vennék. Azért néha nem:) A történet minden horrorisztikus beütése ellenére simán elszórakoztatja az olvasót, pláne, ilyen karanténgyanús helyzetben, mint napjainkban. Engedd el magad, és ne a mindennapjaidon szorongj, nézd meg, mit csinálnak az igazi hősök, igazi baj esetén. Nem ciki vészhelyzetben sem a babád utolsó beszólásán rágódni, hogy ezt most miért is mondta...? Legalább is David Koepp szerint tutira nem. Mert van benne szerelmi szál is. Már a műben. Hajrá!

huto.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldaláról a borítóra kattintva.

A gyanúsított

Fekete föld

A képregények aranykora

Kövess minket Facebookon!

Fordította: Novák Gábor

Oldalak száma: 318
Borító: PUHATÁBLÁS
Súly: 290 gr
ISBN: 9786155915604
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4215628946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása