Egy botrányos szerelmi háromszög a viktoriánus korból

2020. május 07. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Daisy Goodwin: Sisi ​angol szerelme

A bájos Sisi, a gazdag örökösnő, Charlotte Baird
és a szívtipró Bay Middleton
szerelmi háromszöge egy romantikus történelmi fikcióban.

9780755348107.jpg

Daisy Goodwin Sisi angol szerelme című történelmi fikciójában elrepíti az olvasókat a 19. századi arisztokrácia világába. Megmutatja a pompáját, szertartásait és persze a társadalmi elvárások sem maradhattak ki ebben a romantikus sztoriban. A kötet Erzsébet osztrák császárné–magyar királyné császárnő, az angol, Bay Middleton és a fiatal Charlotte Baird történetét meséli el.

1875-ben járunk, a már idősödő Erzsébet császárné rókavadászatra érkezik Angliába. Legtöbben izgatottan várják az érkezését, ám Middleton kapitány ódzkodik attól, hogy Sisi kísérője legyen, mert van fontosabb teendője is. Többek között, hogy megszerezze magának a gyönyörű, fiatal, Lennox-örökös, Charlotte Baird kezét.

Bár Charlotte-ot figyelmeztetik, hogy a jóképű kérőt csupán a gyémánt, a vagyon érdekli, a lány menthetetlenül beleszeret Bay-be. Úgy érzi ő az első férfi, aki a nőt látja benne a vagyon helyett. Charlotte ki akar törni a skatulyákból, élni szeretni, ahelyett, hogy bájologjon az estélyeken. Szenvedélyévé válik a fotózás, melyet a család ugyan nem néz épp jó szemmel, de ráhagyják. A kötet során hobbiján keresztül nézhetjük végig, ahogy kinyílik előtte a világ és az ártatlan, fiatal lány nővé érik.

A független, önálló, őszinte Charlotte sokban hasonlít Sisire, aki közben egyre szívesebben tölti szabadidejét a kapitánnyal. Közös szenvedélyük, a vadászlovaglás számos csodás pillanatot okoz Sisinek és Bay-nek, és az együtt töltött idő közelebb hozza őket egymáshoz. Így hamar egy érdekes szerelmi háromszögben találjuk magunkat.

De vajon Bay-t tényleg csak a hozomány érdekli? És mi történik, ha pont a még mindig gyönyörű Sisi szemet vet a kapitányra? Áldás vagy átok az uralkodónő vágyakozása a férfi számára?

A szerző megismerteti az olvasóval a szereplők vágyait, hibáikat. Kapunk egy érdekes környezetet, egy adag megtörtént eseményt kiszínezve, fűszerezve, szerelemmel, drámával, bánattal, társadalmi nyomással, melyek végül elvezetnek az igaz szerelemhez.

Kicsit többet vártam ettől a könyvtől, ettől függetlenül egy könnyed hétvégi olvasmánynak megfelelő. Történelmi hitelességet ne várjon, aki nekifog, szerintem több benne a fikció, mint a valóság, de ezt egy történész tudja csak megerősíteni vagy cáfolni. Akadtak hibái, lassan is indult be és számomra azon túl is akartak kissé unalmas részei, ráadásul a nyelvezettel sem voltam mindig kibékülve, de voltak benne nagyon jó párbeszédek, érdekes jelenetek, szituációk is.

Azon mondjuk meglepődtem, hogy bár a cím nem ezt sugallja, Charlotte és Bay voltak itt a főszereplők, nem pedig Sisi. A karakterek izgalmasak, a viktoriánus miliőben kicsit lázadó fiatal hölgy és a nőcsábász, szívtipró Bay is feldobja a regényt, és furcsa volt kivételesen Sisit szeszélyes, titokzatos, kalandvágyó, nem épp szerethető asszonyként látni, bár elég keveset tudtunk meg róla a kötetben. Összességében egy olvasást megért, de mély nyomokat sajnos nem hagyott bennem.

goodwin_sissiangolszerelme_72dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

 Fordította: Kallai Nóra

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso életműve

Vajon a nagy Houdini kém volt?

Boldogságot akarok eladni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4415618946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása