Vajon a nagy Houdini kém volt?

2020. február 04. 07:05 - GReni

Könyvajánló - William Kalusch és Larry Sloman: Houdini titkos élete

A legendás Harry Houdini munkássága két évtizede alatt minden láncból, bilincsből vagy bármilyen gúzsból és zárt térből kiszabadult. A valaha volt legnagyobb szabadulóművész élete hihetetlen kaland, izgalom, küzdelem, bukások és sikerek sora. William Kalusch és Larry Sloman arra vállalkozott, hogy megkeresi az igazságot mítoszok sokaságában.

1.jpg

Harry Houdini a szabadulóművészet legendája. Még azok is ismerik a nevét, akiket cseppet sem érdekel az illuzionisták világa. Előadóművészetével, kisugárzásával pillanatok alatt képes volt megnyerni magának a közönséget. A magyar származású bűvész életének izgalmas és fontos pillanatait ismerhetjük meg William Kalusch és Larry Sloman könyvében olvasmányos, magával ragadó stílusban.

Merész, nyaktörő mutatványaival már életében legendává vált és hírneve még halála után közel egy évszázaddal is töretlen. Számos mutatványát mai napig rejtély övezi és illuzionisták sokasága próbálja megfejteni Houdini titkait. Ám a titokzatosság nemcsak a bűvészetben volt jelen, életéből is csak annyit és úgy mutatott meg a nagyérdeműnek, hogy az nagyságát erősítse. 

Houdiniről több könyv és film is készült, mégis rengeteg űr tátong az életrajzában. A szerzőpáros belevetette magát a nyomozásba és kötetében olyan újdonságokkal is megajándékozza a kíváncsi olvasókat, mint annak a felvetésnek és az ezt alátámasztó bizonyítékoknak a kifilézése, miszerint a megtévesztés nagyágyúja a brit és amerikai titkosszolgálatoknak nyújtott segítséget az első világháború előtt. Az izgalmas történetet pedig megspékelték számos fotóval, újságcikkel.

houdini_timeline_canonical-resize-1200x0-50.jpg

Születésétől indulva haladunk az ismertté válás felé. Ismerkedés a bűvészettel, aztán megtudjuk miként vált megszállottjává a témának, hogyan dolgozott együtt testvérével, keresett aprópénzt vásári trükkökkel, majd feleségével hogyan rázódtak helyre anyagilag, amikor egy cirkuszi társulathoz csatlakoztak.

Aztán megismerkedünk az áttörést jelentő bilincses szabadulásokkal. Ám nem mindig ment minden a tervek szerint. A kötetben nemcsak a sikerek, hanem a félelmek, a bukások, a kudarcok, a fájdalmas leckék is helyet kaptak. Például, amikor egy lóhoz láncolták és onnan kellett volna kiszabadulnia, de a ló megbokrosodott és futott, ameddig ereje bírta.

la-me-harry-houdini-19261101.jpg

Jöttek a kényszerzubbonyos szabadulások, majd ismerkedést a álspiritiaszta léttel. Bár utóbbit hamar elengedte, mert a gyomra nem vette be, hogy médiumos előadásával átveri a megtört, gyászoló embereket. Majd újra a bilincseké lett a főszerep. Járta a városok kapitányságait, hogy mindenféle zárakat, láncokat, bilincseket, lakatokat rakjanak rá a hivatalos szervek. Ő pedig mindenből kiszabadult és minden újság vele volt tele. Ő lett "A Bilincskirály". Aztán szökött még börtönből, széfekből, majd jöttek az egyre hajmeresztőbb mutatványok, mint például a vízzel töltött tejeskannába zárás.

Közben pedig jönnek olyan információk, melyek kérdéseket vetnek fel, miszerint európai turnéját tényleg arra használták titkosszolgálatok, hogy kémkedjen? Az biztos, hogy a képességei és eszközei adottak voltak hozzá, hogy bárhonnan képes legyen kijutni (vagy akár bejutni...). A börtönökből való szökési mutatványai is ezt igazolják. És a fotók, amiket amerikai katonáknak tanítja, miként lehet a német bilincsekből, ketrecekből kiszabadulni.

nevtelen.jpg

Családja, valamint számos segítője és ismert bűvészek is időről időre előkerülnek a kötetben és rengeteg érdekes történet munkáiról, előadásairól, családjáról, barátairól, filmes kalandozásairól és hadjáratáról a médiumok ellen. Egyik kedvencem, amikor a cártól kapott kihívást, miszerint kongassa meg a Kreml harangjait, melyek több mint száz éve nem szólaltak meg a porrá foszlott harangkötelek miatt. A kihívást teljesítette Houdini, de azt nem árulom el hogyan. Nekem nagy élmény volt, amikor kiderült a turpisság. :D

Szeretem a bűvészetet, de eddig sosem volt érkezésem elmerülni Houdini életében. Nagy trükkjeiről, vakmerőségéről, őrült mutatványairól persze hallottam, de ez a könyv hihetetlen élmény volt. Lapról-lapra változott a véleményem a pasasról. Őrült, zseni, dilinyós, géniusz, bátor, vakmerő és még sorolhatnám. Hát szerintem mind passzol rá. A megtévesztés mestere, akinek az életét egy évszázaddal később is legendák és talányok lengenek körül.

Ez a szerzőpáros nagyon szuper könyvet alkotott. Rendkívül olvasmányosra sikerült a kötet. A jó írói stílus és egy páratlan életút találkozása pedig nem más, mint hosszú órákon át tartó lebilincselő szórakozás. A felvetés pedig tökéletesen passzolna egy ilyen kaliberű emberhez, miszerint titkosszolgálatoknak kémkedett és a halálával kapcsolatban felmerült kérdések is megmozgatják az ember fantáziáját. Ha a bűvészvilág legtitokzatosabb emberéről olvasnál, akkor ezt a kötetet neked találták ki.

slomanl-kaluschw_houdinititkoselete_72.jpgKöszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso életműve

Boldogságot akarok eladni!

Mekkora hatalma van életünk felett a mítoszoknak?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7515418524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása