115 szerelmes levél és történet

2020. május 10. 07:04 - GReni

Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Életemnél ​is jobban - 115 újabb szerelmes levél és történet

115 magyar szerelmes levél és történet olyan ismert emberek tollából, mint például Erzsébet királyné, Liszt Ferenc és Kossuth Lajos. Számos sors és rengeteg érzelem egy igényesen összeállított, szórakoztató kötetben. Mert a szerelemnek sokféle arca van...1_144.jpg

Nyáry Krisztián irodalomtörténész már több könyvében is beavatott minket a magyar kultúrtörténet magánéletébe. Tette ezt többek között az Írjál és szeressél című kötetben is, amelyben 125 szerelmes levél és történet található. Kaptunk egy-két izgalmas, szenvedélyes, közönyös vagy épp szerelmi háromszöges sztorit híres magyar írók, költők, politikusok és színészek életéből.

Szerencsére nem állt meg ott és újabb 115 magyar szerelmes levelet és történetet hozott a kíváncsi olvasóknak Életemnél is jobban című könyvében. Ha lemaradtál az előző részről, a címre kattintva kaphatsz tőlünk egy kis ízelítőt belőle:

Írjál és szeressél

"A levelek íróinak egy része talán tudta, hogy egyszer el fogjuk olvasni, mit gondolt szerelemről, hűségről, vágyról és szakításról. Más részük nem számított erre, de leveleit megőrizte, örököseik pedig közreadták azokat. Most már valamiképp ránk tartoznak. Amikor megírtam a történetüket, igyekeztem nem ítélkezni felettük." - Részlet Nyáry Krisztián előszavából

A kötetben olvashatunk vágyakozásról, reménytelen szerelmekről, jegyességről, válaszutakról, szakításokról, hűtlenségről, házasságról, válságokról, botrányokról, kitartásról, küzdelmekről, fegyverek árnyékában kialakult szerelmekről és még el nem küldött levelekről is. Minden levélhez, vershez olvashatunk ismertetőket az adott kapcsolatról vagy épp a korszakról.

Találkoztam olyan szerelmi történettel, amiről már olvastam, hallottam, de akadtak bőven újdonságok is. Liszt Ferenc munkásságával rengeteget találkoztam, de valahogy kimaradtak a szerelmi botrányai. Nyilván ezekről nem is szívesen beszélnek, hogy ne rombolják le az imázst. A pasi szép kis skalpokat gyűjtött be, mint például George Sand vagy Marie d'Agoult, aki d'Agoult gróf felesége volt. Viharos és botrányos románc volt az övék, szenvedélyesen izzó szerelemmel, s a végén még forróbban izzó gyűlölettel vegyítve.

A kötetben többek között helyet kapott Sissi reménytelen, be nem teljesedett szerelme Andrássy Gyula miniszterelnökkel is, vagy a depresszióval küzdő Vörösmarty Mihály vágyakozása és fáradhatatlanul udvarlása a csupán tizenhat éves Csajághy Laura iránt, aki csak tiszteletet és részvétet érzett a költő iránt.

De nem ő volt az egyetlen, aki egy kamaszt bombázott a leveleivel. Ady is havonta írt leveleket a "kedves, ismeretlen barátnőjének", Boncza Bertának. Számomra újdonság volt, hogy akadnak levelezések, melyek arra utalnak Kölcsey-nek volt romantikus vonzalma férfiakhoz. Ez teljesen kimaradt az irodalom órákról, pedig az is ő, az is az élete része, és szerintem teljesen mindegy, hogy mikor és kit szeretett, semmit nem von le versei értékéből. Pláne, hogy a kötetben olvasható levelek alapján meghatározó része volt az életének.

Egy egész fejezetet kaptak Jászai Mari szerelmei, de talán a kedvenc fejezetem a Fegyverek árnyékában volt. A szerelem nem ismer határokat. Ezt már sokszor sokféleképpen mondták, de ezek a levelek is ezt bizonyítják. Vannak levelek, melyek kaszárnyákban íródtak, de olyanok is, melyek börtönökben. Ezúttal politikusok szerelmi életébe is beleshetünk, többek között olvashatjuk Kossuth Lajos leveleit, melyekről süt a szerelem és a féltés.

"Oly igen régen nem láttalak már lelkem, Angyalom. Repülnék hozzád, de itt végtelen szükség van reám. [...] Egészségem egyébiránt jobb, mint Debrecenben. Ez a te jó szívednek nem kedvetlen újság leszen. Csak rólad is hasonlót hallanék, ez vigasztalná érted aggódó lelkemet.

ölellek forró szeretettel, s csókollak ezerszer kicsinyeiddel hű

Lajosod." - Részlet Kossuth Lajos 1849. március 19-én feleségéhez, Kossuth Lajosné Meszlényi Teréziához írt leveléből

Nyáry Krisztián egy sokszínű, izgalmas és igényes kötetet állított össze, melyet megkoronázott a gyönyörű borító. Általa a költők, írók, politikusok mind egy kicsit közelebb kerülnek az olvasókhoz. Egy érdekes és szórakoztató lehetőség, hogy meglássuk az embert a művész mögött. De nemcsak szórakoztatóak az írások, hanem tanítanak is és kedvet csinálnak, hogy egy-egy ismert személyről újabb ismereteket szerezzen az olvasó. Engem megvett ezzel a kötettel. Még nem olvastam minden írását (például az Írjál és szeressél is kimaradt, szerkesztőtársamnak volt hozzá szerencséje), de azt hiszem apránként pótolnom kell. :)

1760533_3.jpgKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

Sikerült felkelteni az érdeklődésed? Akkor kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Kövess minket Facebookon!

Festői szerelmek - Még a festők is emberek?!

Drága Adynkkal biztosan megetettem volna Elbocsátó, szép üzenetét. Kirántva.

Békebeli pletykák Kossuthról, Bartókról, Krúdyról - zenével

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr715619460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása