A második esély is esély

2020. május 12. 06:14 - Carbonari

Könyvajánló - Lucy Dillon: A fénysugár

kap.jpgA jószándék és a közösségbe vetett hit ereje hegyeket mozgat. Kiállhatatlan, mogorva öregasszony, különcül viselkedő tacskó, merev gondolkodású irodista, zűrbe kerülő kamaszlány, tapogatódzó régi szerelem félreértésekkel, egy kiállítóterem az isten háta mögötti kisvárosban, és a harmincéves asszony-lány, akin mindez rajta marad, mint bilin a fül. 

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Lucy Dillon A fénysugár című műve, amely konfliktusaival, főhőseivel, történetével a közösségbe vetett hit erejét hivatott bemutatni a nagyközönségnek, a maga bájával és zaklatottságával, bizonytalankodásával mégiscsak utat talál a zűrzavarok hálójában.

Miről is van szó?
Lorna Larkham Londonban élő, harminc éves kurátor, akinek hirtelen meghaltak a szülei, előbb az anyja, rá pár hónappal az apja is. A veszteséget nehezen dolgozza fel, pszichológusa tanácsára önkéntes munkát végez haldoklók körül. Az egyik különösen kedves lesz szívének, akitől aztán nemcsak kifejezetten különc viselkedésű tacskóját, Rudit örökli meg, hanem azt az életigazságot is, hogy a félelem jó is lehet: segít megtapasztalni az egyén határainak kitolhatóságát. 

Lorna több személyes kudarcon is túl (szerelem, anyagi befektetés) úgy érz, harminc évesen itt az ideje új irányt szabni az életének: anyagi lehetőségei utolsó tartalékával és hatalmas hatalmas sóhajjal megvásárolja szülővárosa egyetlen galériáját, bár testvére minden erejével lebeszélni igyekezett őt erről. Nem hallgatott rá, így most ott van az isten háta mögötti kisvárosban, a galériájához járó négy szobás lakásban, egy rettegő tacskóval egyetemben. Ahogy felméri, óriási ez a 4 szoba neki, dehát semmi baj, még sosem állt ekkora tér rendelkezésére,  a londoni lyukak után, ahol eddig meghúzta magát, igyekszik kiélvezni a tágasságot.lucy.jpg

Nos, a kötet arról szól, hogyan marad talpon Lorna ebben a kisvárosban, hogyan képes bajszot akasztani egy merev gondolkodású irodistával, miként hódítja  meg a nyolcvanon felüli, konokul merev és kiállhatatlan festőnőt, mi irányítja cselekedeteit, amikor régi szerelme, Sam felbukkan a galériájában. Közben persze benépesülnek a vendégszobái, mert jelentkezik volt szobatársa, aki dérrel-dúrral otthagyja a munkahelyét és nincs hová mennie, beköltöztet magához egy haldoklót, mert ő pedig csak nála érzi jól magát, és időnként 1-2 napra felbukkan zűrös unokahúga is, aki rejtélyes problémája miatt menekül el a szüleitől.

A szerző, Lucy Dillon

Lorna pedig kapkodja a fejét, lázasan gondolkozik újabb és újabb vevőcsalogató ötletekről, azok reklámozásáról, engedélyekért kilincsel, unokahúgot vígasztal, kutya igényeit teljesíti, miközben sosem volt kreativitását keresi. Sok-sok bizonytalanságon túl végre megtalálja önmagát és elhiszi, hogy az emberek összehozásán túl csak egy kis jószándék és konok akarat kell a többé-kevésbé konfliktusmentes együttléthez.

Az olvasó pedig tartja kezében a művet, elgondolkodva (kuncogva, röhögve, ciccegve, fejcsóválva, stb.) lapozgatja a lapokat egymás után a könyvben, ott van a két testvér beszélgetésében, az idős festőnő fel-felcsattanó replikáiban, az unokahúg elmondhatatlan zűrjeiben, a két egymáshoz vonzódó fiatal bizonytalan és örökös félreértésekben tobzódó taszítás-vonzásában, és korának megfelelően értékeli a cselekményt. A húsz éves rajongani fog a fiatalok vonzalmáért, és meg fogja érteni a tizenéves gyötrelmét, a 30-40 éves kifejezetten Lorna testvérével fog egyetérteni, a magamfajta idősebb meg a festőnő dolgait kezeli megértéssel. Mindenkinek ad valamit a történet, de a legfőbb mondanivalója az, hogy a jószándék és a közösségbe vetett hit ereje, az összefogás hegyeket mozgat. Amikor valami vagy valaki összezár a többiekkel, ott nincs semmi, ami rést üthet rajtuk. Ha meg mégis: együtt meg fogják oldani.

feny_1.jpg

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak, a kötet hazai kiadójának! A könyv elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Akhilleusz dala

De mi történik otthon, amíg Odüsszeusz hősködik?

Kövess minket Facebookon!

Fordította: Pejkov Boján

Cím: 
A fénysugár
Szerző: Lucy Dillon
Kiadó: General Press Kft.
Oldalak száma: 408
Megjelenés: 2020. február 27.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634523857
Méret: 189 mm x 125 mm x 23 mm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3115631870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása