Sebek a falon

2020. május 19. 07:37 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Szelle Ákos: Sebek a falon

Milyen egy magyar skandináv krimi?

1_155.jpg

Egyáltalán mi az a skandináv krimi? Sokak szerint egy olyan alműfaja a kriminek, ami tulajdonképpen nem is létezik. Már persze nem a történetek nem léteznek, hanem az alműfaj maga. Angol nyelvterületen a nordic noir kifejezést a skandináv krimikre a 2010-es években vezették be, de ezt a kifejezést a skandináv országok nem használják, nálunk mérsékelten ismert. Sokkal elterjedtebb a skandináv krimi. De mitől lesz skandináv a skandináv krimi? Eleinte azt tekintették annak, amit skandináv (svéd, norvég, dán, izlandi, és a finneket is ide szokták számítani sokszor, bár ők csak maximum tiszteletbeli skandinávok) szerző írt és skandináv vidéken is játszódik. Mára azonban sokkal fontosabb a könyv hangulata, és egyre többen csupán a mű ismertetőjegyeit veszik inkább figyelembe, semmint a szerző származását vagy a cselekmény helyszínét.

A skandináv krimi borongós, sötét tónusú, mentes a cifra leírásoktól, inkább hangulatot teremt, erőszakos, nem kíméli a szereplőket és az olvasókat sem, megjeleníti az olyan problémákat, amelyek nyíltan vagy kevésbé nyíltan, de ott bujkálnak a társadalmunkban, erősen társadalomkritikus és nem feltétlenül politika-mentes. Összetettebb, mint egy hagyományos detektívregény, lévén hogy nem egy zárt helyzetet mutat be, ahol biztos, hogy a kúriában épp jelenlévők közül követte el valaki a gyilkosságot. A skandináv krimi nem szeret idealizálni, az elkövetők indokai sokszor nagyon alaposak, és soha semmi nem fekete és fehér. Legtöbbször egy nyomozó szemszögéből ismerjük meg a történeteket, de sok példa van arra is, hogy a rendőrök csak kvázi mellékszereplők. Erős hangulatfestő, tájleíró és érzelmekre ható képekkel operálnak.

2_82.jpg

Ha ezt tekintjük a skandináv krimi alműfaj alapköveinek, és lényegtelen a szerző származása, a cselekmény helyszíne (nekem sokkal szimpatikusabb ez a hozzáállás, egy irodalmi alkotás nem attól lesz valamilyen műfajú, hogy a szerzője hol született, vagy hogy a cselekménye hol játszódik, ezek teljesen lényegtelen dolgok a műfaj tekintetében, legalábbis szerintem), akkor Szelle Ákos a Sebek a falon c. könyvével egy egészen jó skandináv krimit alkotott. A szokottnál talán betegebb, inkább pszichothrillerbe hajló, de egészen jó.

A főszereplő Kroszner Barnabás, aki egykor a pokol legmélyebb bugyrait is megjárta: drog, zűrös kapcsolatok, nélkülözés... de mára rendeződni látszik az élete, van egy háza, egy felesége, akivel a gyermeküket várják. Aztán ahogy lenni szokott, beüt a krach, a szülőfalujában Barnabás édesanyját valaki brutálisan megkínozza és megöli... Barnabás egyből odautazik, de a rendőrség nagy meglepetésére szinte közönyösen fogadja az édesanyja halálhírét és elhalálozásának módját. Ám a gyilkosságok nem érnek véget, egyre több és egyre brutálisabb kínzások folynak Verkényben, a fiktív magyar faluban, ahol akárcsak egy valós valamirevaló faluban, itt is mindenkinek van valami a füle mögött... Milyen jövője lehet Barnabásnak és a családjának, ha nem számolt el a múltjával?...

1_154.jpg

Szelle Ákos

A kötet hangulata nagyon jó, valahol tényleg idézi a skandináv légkört, de máshol egészen elúszott. Nem tudom elképzelni, hogy egy olyan ember, mint Barnabás, aki ennyire a múltja fogságában él, így fel tudjon építeni egy családi életet. Hacsaknem hasadt személyiség némi pszichopátiával, esetleg csipetnyi skizofréniával fűszerezve a megfelelő helyeken. Ez volt Szelle Ákos első könyve, és ötletben, leírásban elsőrangú, karakterkidolgozásban  és motivációkban még van hová fejlődni. A skandináv hangulat mégis elbukott pár helyen, elvégre ez egy magyar könyv, magyar földön, magyar szereplőkkel: a hidegség, a távolságtartás elmaradt, helyette testközelből érezhettük a magyar poklot, a nyomorú búskomorságot, a kilátástalan múltból való esetlen vergődést, miközben olyan cselekményekről olvashattunk, amiknek nem szabadna megtörténnie. Sem itt, sem máshol. Mégis megtörténnek, nap mint nap. Persze ez a skandináv krimikhez való hasonlítás elsősorban egy okból történik: az Animus Kiadó adta ki, amely hazánk legnagyobb (és legjobb) skandináv krimi-kiadója, a műfaj meghonosítója; és ők maguk is kicsit ezekhez a skandi krimikhez hasonlítják.

Szelle Ákos összességében szuper munkát végzett, de mint mindenkinek, van még min javítania. Érdemes figyelni rá, remélem, találkozunk még a könyveivel. :)

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A ktöet elérhető kedvezményes áron, a borítóra kattintva.

Tíz buta kisnyúl, mind hófehér...

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7915705438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása