Hasfelmetsző Jack - rémálom, amely sosem tűnik el?

2020. május 20. 06:52 - Carbonari

Könyvajánló - Robert Masello: A Jekyll-rejtély

rem_1.jpgRejtély, misztikum és horror a múltban és a jelenben: Hasfelmetsző Jack újra tarol! 

A 21. Század Kiadó újabb Robert Masello kötetet tett le az olvasók elé, A Jekyll-rejtély címmel. A művet abszolválva abban a különleges élményben van része az olvasónak, hogy bepillantást nyer kamasz kora kedvenc történetének, Robert Louis Stevenson Kincses szigetének, valamint Dr. Jekyll és Mr. Hyde-nak keletkezési módjába, sőt, arról is képet kap, vajon miért hallgatták ki Stevensont Hasfelmetsző Jack rémtetteivel kapcsolatban. Továbbmegyek: maga Stevenson a könyv egyik főszereplője, tehát izgalmas csavarokra lehetünk felkészülve.

A szerző egyéb könyveihez hasonlóan, megszokott vonalon dolgozta fel a cselekmény lényegét: ugrál az idősíkok között, a jelen és Stevenson múltja között, misztikus szálakat sző teljesen hétköznapi történések közé. A jelenben Kaliforniában, a Topanga kanyonban járunk, ahol Rafael Salazar, környezetvédelmi tudós, elkötelezett természet- és állatvédő, rábukkan Robert Louis Stevenson hagyatékára: egy óriási hajóbőröndre, amely környékén különös karomnyomokat is lelt, amely sehogy sem akar valami ismerős állatfaj művére hajazni. Ráadásul a nyomból rekonstruálva, a karmok tulajdonosa akár 6 láb hosszú is lehet (több, mint 2 méter), márpedig arrafelé eddig ilyen nem sűrűn kószált. 
A bőröndben titkos napló és egyéb tárgyak is találhatók, amelyek borzongató titkokra deríthetnek fényt, például ki volt Hasfelmetsző Jack, vagy milyen összetevőkből áll egy rejtélyes elixír, amely mágikus erőt kölcsönözhet a fogyasztójának. 

robert_2.jpgRobert Masello díjnyertes újságíró, televíziós író, illetve számos bestseller és ismeretterjesztő könyv szerzője. Legújabb, több mint tucatnyi nyelvre lefordított regényei: Az Einstein-prófécia, A Romanov-kereszt, A Medúza-amulett és a Vér és jég. Hat évig a Claremont McKenna College irodalom vendégelőadója volt. Evanstonban született, jelenleg Santa Monicában él.

Forrás: 21. Század Kiadó

A másik szálon a 19. századi Angliába kerül az olvasó, egyenesen Stevenson idejébe: koszos kis sikátorok, kötelezően ködös London, egy színmű (Dr. Jekyll és Mr. Hyde) színpadra állításának nehézségei és a körülötte burjánzó erőszakos titkok, sőt, maga Hasfelmetsző Jack felbukkanása - amely nyomán a ragadós félelem úgy önti el Londont, mint a Temze áradáskor. 1881-ben járunk. A regény eleje az Alpok hófödte csúcsai között, Davosban játszódik, ahol Stevenson kezelteti tüdőbetegségét: egy kísérleti gyógymódot alkalmaznak az írónál. A klinika sokban emlékeztet a Jekyll-laboratóriumra, a híres tulajdonos, Dr. Rüedi pedig alig magyarázható, de főleg nagyon veszélyes kísérleteket folytat. Itt születik meg a szerző műve a fenti címmel, és máris Londonban vagyunk, ahol megkezdődnek a rémtettek. Hasfelmetsző Jack úgy van jelen a műben, hogy jóformán meg sem jelenik személyesen a lapokon. Történik, ami történik - de vajon miért hallgatják ki Stevensont a sorozatgyilkossággal kapcsolatban?

A könyv valósághű karakterekkel van tele, amelyek fokozzák a cselekmény érdekességét. Akik szeretik Robert Masello stílusát, itt sem csalatkoznak: az idősíkok ugráltatása, a szereplők hús-vér leírása, a mindennapi események misztikumban áztatása, a fejezetek cliffhanger-sége körömrágásra és újabb lapozásra készteti az olvasót, hogy aztán a végén összeráncolt homlokkal próbálja feldolgozni, miért is pont így fejezte be a szerző művét. A misztikum és a horror csak tovább erősíti a feszültség fenntartását: nemcsak a 19. századi kép hordoz veszélyeket magában, hanem a jelenben is titokzatos erők szegődnek Rafael Salazar és köre tevékenységeihez. A múlt utánanyúlt a jelennek is? Nagyon úgy néz ki.

jekyll.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Békési József

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Aki utoljára nevet

Cím: A Jekyll-rejtély
Szerző: Robert Masello
Oldalak száma: 432
Megjelenés: 2019. október 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155915482
Méret: 203 mm x 142 mm x 20 mm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9115629236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása