Hol a határ igazságszolgáltatás és bosszú között?

2020. május 13. 07:15 - GReni

Könyvajánló - Amy Gentry: Aki utoljára nevet

Két nő, akik a férfiak világában akarnak labdába rúgni. Közben mindketten kaptak komoly sebeket. Egy nap az élet összesodorja őket és úgy döntenek, itt az ideje visszavágni. De vajon hol a határ az igazságszolgáltatás és a bosszú között, na és a megfélemlítés és a bántalmazás között?

rena_olsen.png

A népszerű szerző, Amy Gentry már második könyvével jelentkezik, ám nekem ez még csak az első, de Ki ​ez a lány? című könyvéről elég jó véleményeket hallottam, így izgatottan fogtam bele az Aki utoljára nevet című thrillerébe. A sztori eléggé hollywoodi hangulattal indul. Adott két leányzó, két teljesen különböző világból, mégis összesodorja őket az élet. Az egyik Dana Diaz, aki a stand-up világában próbál boldogulni és ismertté, sikeressé válni, a másik pedig Amanda, aki programozóként akar helytállni. Mindketten a férfiak világában próbálnak előre jutni. Dana az alacsony, telt idomú, vicces latina, míg Amanda az okos lány, a klasszikus szépség, ami a vászonra kívánkozik, de őt inkább a programozás világa érdekli.

Mindketten Los Angelesből menekültek el a problémáik elől és mindkettejüknek van oka utálni az ellenkező nemet. Amanda sikeressé válhatott volna a területén, de a seggfej főnöke erőszakos volt, és bár megnyerte Amanda a szexuális zaklatás pert, senki nem akart neki többé munkát adni a Szilícium-völgyben. Ezután próbálkozott a filmiparral, ott meg összejött egy pasival, akiről kiderült, hogy betegesen féltékeny, volt rá példa, hogy bezárta a lányt nehogy válogatásra mehessen.

Dana pedig az egyik legmenőbb stand-upos ügynökkel járta meg, aki felajánlott egy üzleti beszélgetést, aminek a vége az lett, hogy a lány az egy pohár italtól rosszul lett és a pasas kocsijának a hátsó ülésén hazafelé azon kapta magát, hogy az ipse elővette a szerszámát és ráverte a lányra, aki ijedtében megszólalni sem tudott. Megbénította a félelem. Mi van, ha nem éri be ennyivel? Csak az járt az eszében, hogy ki akar jutni a lezárt autóból. Az eset után elmenekült LA-ből, de a múlt most utolérte és a lány még mindig megremeg, ha meglátja azt a férget, aki a felháborító incidens után ezzel a laza szösszenettel búcsúzott tőle:

"Kaptál egy vicces sztorit. Egyszer majd felhasználod."

A két lány összebarátkozik egy bárban és egy különös szövetség alakul közöttük, amelyben a cél, hogy a sérelmeiket megtorolják. Amadna elintézi Neely-t, az ügynököt, Dana feladata pedig, hogy megleckéztesse a volt főnökét, aki miatt feketelistára került a szakmában. Édes a bosszú. Vagy mégsem?

Amanda manipulatív módszerekkel rántotta be Danát a bosszúhadjáratába. A lányból pedig olyan dolgokat hozott ki a helyzet, amiről nem is sejtette, hogy ott lapulnak benne. Miközben próbálja élni a hétköznapjait, építgeti a karrierjét és egy kiváló lehetőségtől már csak lépésekre van, talán végig sem gondolja, mekkora bajba kerülhet a kis közös ügyük miatt. Elkezdik sorra megtörni azokat a férfiakat, akik bántották őket "kéz kezet mos" alapon, egymás bántalmazóin állnak bosszút.

efd66783af429138a4e0b805610147b9.jpg

A szerző egy örökké aktuális témát állított a középpontba, a bántalmazást, a szexuális zaklatást. Sajnos nap mint nap kerülnek hasonló helyzetekbe nők és férfiak is, mint amit a két főszereplőnek fel kell dolgoznia. Sok esetben nem kapnak segítséget vagy kérni sem mernek, mert túlságosan gyakori dolog az áldozathibáztatás. Az ember igazságérzetét bántja, ha úgy bánnak egy emberrel, mint a kötetben szereplő nőkkel és felmerül a kérdés, hogy vajon megoldás lehet a bosszú, az önbíráskodás?

A letisztult, izgalmas borítóval, a címével és a fülszöveggel megfogott ez a kötet. Az alapötlet jó, de aztán elkezdtem olvasni és zuhanni kezdett a lelkesedésem. A thrillerekben azt szeretem, ha folyamatos a feszültség, ám ebben a könyvben hosszú oldalakon keresztül ismerkedtünk Danával, a múltjával, időnként felbukkan Amanda, de igazán mégsem történik semmi. Oké, ez így nem igaz, végül is megtudtuk milyen kemény betörni a stand-up világába és, hogy a világ tele van mocskos férfiakkal, megtudjuk miken kellett átmennie Danának, hogyan bántották férfiak.

De valamiért ez sem kötött le, mindig türelmetlenül vártam Amanda megjelenéseit, mert az ő beteges megszállottsága a bosszú iránt sokkal érdekesebb volt. Eszes, kreatív, titokzatos, izgalmas szereplő, aki tutira nem százas. Aztán 140 oldal után azt hittem megjött az áttörés, amikor Dana is izgalmasabb karakterré vált. Először csak a színpadon bújt valaki más bőrébe. Egy mocskos szájú, vagány Betty bújt elő belőle, és ez az új nő volt az, aki aztán szép nagy bajba sodorta. Kezdve azzal, amikor csak el kellett volna lopnia pár bizonyítékot egy internetes perverz gépéről, megütötte és megalázta, aztán rájött, hogy még élvezte is a hatalmat, a félelmet az áldozata szemében.

Majd egy újabb mélyrepülés és visszakerült a képbe Dana régi barátja, akivel anno együtt is dolgoztak és most úgy tűnik sikerül helyrehozniuk a kapcsolatukat, sőt, talán még több is kialakulhat, mint barátság, ekkor megérkezik Amandától a következő név, a következő ember, akit meg kell leckéztetni. Már ez is elég ahhoz, hogy jól megkavarja a szálakat, de amikor egy gyilkosság is képbe kerül, minden a feje tetejére áll. A kötet második felében végre érezhető volt a feszültség, paranoia, izgalom, fordulatok, megjöttek a várt jó jelenetek. Olyan, mintha a 200. oldalon kapott volna a regény három erős kávét és ettől felpörgött volna. Nagyon jó lett a végére, de a lassú, unalmas kezdés után nekem már sajnos ez is kevés volt, hogy közepesnél jobbra értékeljem a kötetet. Aki egy lazább, nem túl pörgős drámával fűzerezett könnyű thrillerre vágyik, az megtalálja a számításait ezzel a könyvvel.

1749275.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Szabó Olimpia

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Három apró hazugság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr515627764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása