Mítoszok, mintha ma történtek volna

2020. május 22. 07:27 - Tibitron79

Könyvajánló - Stephen Fry: Mítosz

A kusza görög mitológia történetei mai nyelven, mai formában, mai humorral - kihagyhatatlan!1_156.jpg

Forrás: https://mythopedia.com/

Az egyiptomi mondakör után talán a görög a kedvenc mitológiai világom. Elképesztően sokszínű, brutális és sokszor elgondolkodtató és tanulságos. De bizony elég kusza és szerteágazó az ezernyi történetével, szereplőjével, ki kinek a lánya, ki kivel feküdt össze, ki kinek a fiát gyilkolta meg a lehető legbrutálisabb módon... Imádom. Stephen Fry kemény fába vágta a fejszéjét, amikor belekezdett ebbe a könyvbe. Ezt így, ennyire mai nyelven, humorosan megírni nem lehetett könnyű munka. De sikerült, mert szinte egész végig lekötött, és élvezettel olvastam az ismert és kevésbé ismert történeteket. A sűrű lábjegyzetek sokat segítettek, hogy rendszerezni tudjam az infókat, ki, kivel, mit és hol...

Kronosz (…) azonban messze nem volt az a bánatos és törékeny emós fickó, amilyennek Rhea és Tartarosz leírásai alapján tűnt. Sőt, egy elképzelhetetlenül erős faj legerősebb példánya lett. Sötét tekintetű, jóképű férfi volt. És igen, valóban mélabús. Ha valakihez hasonlítani kellene, tépelődő hajlama Hamletre emlékeztetett, morbid önimádata pedig egy másik Shakespeare-hőst juttathat eszünkbe: méghozzá Jacquest az Ahogy tetszikből. (…) Még némi Macbeth is akadt benne, na meg persze, ahogy hamarosan látni fogjuk, egy jókora adag Hannibal Lecter.

A világ teremtésével kezdődik minden (mily meglepő), és eljutunk a nagy királyok, hősök idejéig. Utunk során eljutunk vértől és egyebektől csöpögő levágott hímvesszőktől, egyben lenyelt gyermekektől, felfalt, megnyúzott, megkínzott megerőszakolt halandókig, nemes, hősies tettekig, testvéri és egyéb szeretet példáiig, csillagokká lett lett istenekig, bukásokig és felemelkedésekig. Rájövünk hogy a görög istenek mind mind egy-egy emberi archetípust képviselnek, és mint ilyenek, elég egysíkúak. Az istenek emberi tulajdonságokra vágytak, míg az emberek isteniekre. 

1_157.jpg

Kronosz, az idő ura

A könyvet ajánlom mindazoknak, aki esetleg még nem ismerik a színes görög mitológiát, mert itt könnyed, szórakoztató betekintést nyerhetnek a sokrétű világába. De azoknak is, akik ismerik, biztos fognak valami újat tanulni. Mert kit ne érdekelne, mit követett el Sziszüphosz, amiért azt a büntetést kapta, amit. Vagy az, hogy Zeusz hányféle alakban cserkészett be halandó nőket. Vagy honnan ered az afrodiziákum kifejezés. Ezekre, és sok minden másra is, mind választ találunk a könyvben. Persze az olümposzi istenek többsége mindenki számára ismert, de a görög mitológia sokkal árnyaltabb, sokkal színesebb, mint Zeusz vagy Poszeidón vagy Hádész vagy más ismert istenségek cselekedeteinél. Számtalan olyan történetet is elmesél, amit a legtöbben vagy sosem ismertünk, vagy már rég elfelejtettünk. 

Úgy tűnik, Zeusz örökölte apjától, Kronosztól a potenciális konkurensek elfogyasztásának csúnya szokását.

1_158.jpg

Raffaello freskója az olümposzi tizenkettekről

Emlékeztetett egy korábbi olvasmányomra, Maurice Druon Zeusz emlékiratai c. könyvére, ami Zeuszra összpontosít, a származását és életét, hatalomra kerülését meséli el, emberibbé, hozzánk közelivé téve a főistent, aki valljuk be, nem túl szimpatikus a viselkedése alapján egyébként. Ez a könyv egy kicsit hasonló, de nem egy személyre koncentrál, inkább humoros és mai formában meséli el, mi történne, ha Zeusz és társai ma köztünk járnának, kulturális és popkulturális utalásokkal teszi szórakoztatóvá és szerethetőbbé, vagy éppen csak érthetőbbé őket. Emberivé teszi az isteneket, érthetőbbé a motivációkat és a kusza történeteket. A fordítás elsőrangú, az elkövető Kisantal Tamás, aki fordított már krimit, posztapokaliptikus disztópiát és vallási témájú könyvet is.

Ezután (nagyjából félórával a születése után) felállt, majd az elképesztő csecsemő kijelentette, hogy sétálni megy.

– E barlang boltozatának bugyraiban berzenkedik bennem a kellemetlenül kínos, kényelmetlenül kusza klausztrofóbia – mondta, és egy mondaton belül feltalálta az alliterációt és a „-fóbia”-végű szócsoportot. – Hamarosan újra találkozunk. Addig is kötögess vagy fonogass csak, vagy csinálj, amit akarsz, jó anyám.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

 

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6615701566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása