Parti Nagy Lajos: mi a hézag, Batman?

2020. június 18. 06:23 - Carbonari

Könyvajánló - Parti Nagy Lajos: Félszép

parti-nagy.jpgKegypártrendszer, a hazából nem lehet kiíratkozni, felség, ébredjen, indulunk Szarajevóba, 
Lajka kutyán túl, Gagarinon innen, mi a hézag, Batman? 
A közszolgálati büfében meg oka van annak, hogy senki nem (meri) megvásárolni az utolsó sütit... 
Yess, ezek mind Parti Nagy Lajos, a magyar irodalom fenegyerekének írásaiból vannak szemelgetve. 

A Magvető Kiadó nyomda alá rendezte Parti Nagy Lajos 1995 és 2018 között megjelent cikkeit, rövidprózáit, tárcáit, naplócéduláit, publicisztikáit, íróasztal fiókjából összegereblyézett írásait, Félszép címmel. A szerző műveit gyakran és kedvvel olvasók most tobzódhatnak Parti Nagy Lajos szavaiban, mondatataiban - ettől függetlenül, a mély mondanivaló és a partinagylajosos szóalkotások óvatosságra intenek mindenkit, aki kezébe veszi a könyvet: egyszerre csak egyet! Szigorúan csak egyet. Kell az a huszonnégy óra, amíg megemészted.

Csak csócsáld a szavait, illeszd a témához, nézz mögéjük, helyezd kontextusba, nézz is ki belőlük, hagyd, hogy rányíljon a szemed az éppen kipécézett irodalmi, társadalmi, történelmi vagy politikai valóságra. Nem kell minden szavát szentírásnak venni, akár vitatkozhatsz is vele, természetesen világlátásod, hitvallásod, racionalitásod vagy éppen idealizmusod talajáról, csak bátran! Vívj vele szellemi párbajt! - miért is ne? A lényeg, hogy légy nyitott a mondanivalójára, hagyd magadon átcsorogni, hogy a leszűrt végeredmény megfelelővé szintetizálódjon magad számára. felszep.pngA Népszabadság 2011. március 5-i számában megjelent A cigányozás hátulütői című cikkhez tartozó illusztráció egy része (Tettamanti Béla munkája, Hétvége rovat, 11. oldal). (A kép az Arcanum hozzájárulásával kerülhetett be ide.)

Eddig minden világos nem? Nem? Hja, Parti Nagy Lajos sosem volt az a beskatulyázható, könnyen el és megérthető figura. Kell hozzá kis tudás, némi tájékozottság - ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy szerzőnk az irodalom elefántcsonttornyaiból néz le ránk pökhendin, sőt. Szerintem imád megmártózni a szennyben, hogy tisztába tegye szövegeivel, rámutatva annak gyenge pontjaira. Hogy  megértse és megértesse azt a világot, de bármely más világot is. Nem finnyáskodik, nem tartja el az irodalomtól uraskodón finomkodva kisujját, hanem belecsap a közepére, kibillentve közönyükből a szkeptikusakat, különböző hatalmasok arcára kövítve az udvarias (és fensőbbséges) mosolyt. Szinte látom magam előtt ezeket a habozón sértett embereket, akik pontosan nem is tudják, miért neheztelnek, de neheztelnek, és fürdőszobájuk magányában, a tükör előtt köpik ki, hogy baszódj te meg, Parti Nagy Lajos. Kell ennél nagyobb elismerés egy írónak? partil.jpg

A ba+ szón meg nem érdemes fennakadni, játszik ezekkel a szavakkal a szerző is, meg hasonlókkal is, például A cigányozás hátulütőiben (Népszabadság, 2011). Mert ugye, mennyivel másképpen hangzik, hogy "szájbahümhüm hümkalapácsos cigányhümhümanyádat", mint az, hogy "amilyen kis tomésdzseri vagy, Csepelig megennének a halak, fasznak se hiányoznál. Pénisznek." Mindenesetre nekem is "eldurrant" tőle a gondolkodásom.

Emlékezések (Annotált félszép, 2018, Jelenkor), polemizálások a kanapé színéről és korrektúrás hajnalokról, fricskák (Cintányéros ösztönvilág, 2014, Vasárnapi Hírek), ahol, ha a Főarc ragaszkodik valamihez, akkor ahhoz ragaszkodva van,  beszéd a bátorság ünnepéről (a szerző beszéde a Pride alkalmából a Teslában, 2017), szórakozott szatírák ( Egy teletákolt, fürdőző papír, 2010), ahol a hattyú.. khm..., vagy az Espika (1996), ahol a rímhingyó véreres, jaj, meaculpa, elnéztem, vérveres bikiniben pózol (öcsém, pedig a véreres ide jobb, hiába, na), novellák a praktikus hazafiságról (Terézváros-mondatok, 1995) vagy a vattacukor és tupír közötti összefüggésekről (Tupír, 2007, Figyelő), mert ahol üveggyapot van, ott üveggyapot van.

Szóval: Parti Nagy Lajos olvasásra fel, feleim! Nem kell félni, keserédes humora csak helyenként fáj. Mert metsz vele az istenadta szerző, vág és csíp. Szerencsére, csak szavakban, mégha mögéjük is kell nézni, hogy ne fájjon annyira. Vagy hogy még jobban fájjon.

felszep1.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Három szilmaril mind(en) felett

Rajk László: A tér tágassága

Nincs és ne is legyen

Cím: Félszép
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2019. november 18.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631438819
Méret: 135 mm x 197 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1515812774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása