Mi történik, ha belezúgsz a legjobb barátodba?

2020. szeptember 02. 06:03 - Carbonari

Könyvajánló - Whitney G.: Barátod: Carter

friends.jpgCarter: "salynálom, hogy eltörtem a legjobb tollait, de nem sajnálom, hogy RÜHELLEM Arizona Turnert."
Arizona: "Remélem, hamarosan elüt egy busz, mert nagyon béna vagy."
A két negyedikes gyerek a fenti deklarációja után 10 perccel - ki hinné, nem? - legjobb barátok lesznek. Aztán elérkezik az idő, amikor már többek, mint barátok. De hogy lehet ezt megmondani neki vagy egymásnak? 

A Könyvmolyképző Kiadó nemrégen dobta piacra Whitney G.: Barátod: Carter című romantikus regényét, ahol a humor és a pörgés képes teljesen maga alá gyűrni a tiniket s a fiatal felnőttkor küszöbén állókat. Persze, nincs korhatárhoz kötve a mű élvezete, bárki leemelheti a boltok, könyvtárak polcairól, aki romantikus lelkét kényeztetné egy kis könnyed, de igényes szöveggel, két egymás iránt valamit is érző fiatallal kapcsolatban. Akik mindjárt a kötet fedlapján igyekeznek leszögezni: csak barátok vagyunk. Csak barátok.

A szerző Facebook lapját böngészve kiderült, hogy saját nyelvén jó pár könyve megjelent már, zsánerében hasonló, mint a Barátod: Carter című regény. Magyarul eddig két művét adta ki a Könyvmolyképző Kiadó. A fordítás Szarvas Szilvia munkája, kiváló gördülékenységgel, nagyszerűen adja vissza a szerző gondolatait. Persze, a történet sablonos és kiszámítható, ugyanakkor nagyon szerethetőek a benne szereplők. A szerző a New York Times & USA Today újságok bestseller szerzője. Teljes nevén Whitney Gracia Williams - arcképét lejjebb láthatod.whitney.pngA történet:

"Kedves Miss Carpenter!"
- kínlódja le bocsánatkérős levelét a negyedikes kisfiú, Carter, majd így folyatja (eredeti helyesírását nem kijavítva): "Sajnálom, hogy tegnap rosszul viselkedtem az órán. Nem akartam felbojdulást okozni és salynálom, hogy eltörtem a legjobb tollait, de nem sajnálom, hogy RÜHELLEM Arizona Turnert.

Csúnya és túl sokat dumál. Miért nem küldi őt is az igazgatóhoz, mint engem? Őt is mekkel büntetni és remélem, hogy holnap megdöglik és töbet nem kell a fokszabájzós képét néznem." Őszintén reméli, hogy ez a változat már jó lesz bocsánatkérésre, és az anyukája nem küldi vissza a partvonalra újra, hogy kicsit finomabban fogalmazzon.

Ugyanis ez az Arizona nevű kislány (aki, mint tudjuk, osztálytársa, és csúnya meg túl sokat is dumál) folyamatosan zűrbe keveri őt, és utána még ki is röhögi, ami egy ilyen korú fiúnál ellentételezésként minimum vért kíván. A  megfelelő bocsánatkérő levelek (egy a tanárnőnek, egy Arizonának 5 (öt!) további próbálkozásba kerülnek, mert az anyja mindig kihúzatta vele a buta, utállak, valamint dögölj meg kifejezéseket, de éjfélre elkészül mind a két mű. Carter megfogadta, hogy odaadja Arizonának a levelet, és onnantól soha, de soha, de soha többé nem szól hozzá. Soha a boga életben. Igen ám, de Arizona is írt neki egy levelet arra a reggelre: "Kedves Carter! Sajnálom, hogy tegnap miattam viselkedtél rosszul, és eltörted Miss Carpenter tollait, de nem sajnálom, hogy UTÁLLAK. Csúnya vagy és túl sokat dumálsz. Azért keverlek mindig bajba, mert nem bírod befogni a szád, és azt hiszed, mindent tudsz, PEDIG NEM IS! Remélem, hamarosan elüt egy busz, mert nagyon béna vagy. NAGYON béna vagy. Egy nagy francot a barátod, Arizona."

Na. A gyerekek azóta a legjobb barátok.

Az idő pedig eltelt felettük, most fiatal felnőttek, akik már túl vannak az első szerelmeken, az első baklövéseken, az első aktusokon, az első munkahelyeken, és keresik a nagy őt. Barátokként. Mindent tudnak egymásról. MINDENT. Csak azt nem, hogyan lehet megmondani a másiknak, hogy már több, mint barát, mert egy éjszaka minden megváltozott. Legalábbis mindennek meg kellett volna változnia.carter1.jpgA mű által vizsgált probléma a gyerekkor buktatói, iskolai grimbuszok, kiállás egymásért, a gyerekkori barátságból kinőtt két ellentétes nemű tini barátság-szerelemféléje, különféle kínos első helyzetek, nagy világmegváltások, apró-cseprő tiniproblémák felnagyítása, ami adott életkorban élet-halál kérdése is lehet akár, majd a fiatal felnőttkorban a másikért meghozott áldozatok okai, következményei.

Összefoglalás: a szereplők imádnivalóak, gyakran felnevettem a történteken, máskor sajnáltam őket. Remekül szórakoztam a leveleken, e-maileken, a szexi férfi főhősön, vicces kiszólásokon és vérbő jeleneteken. Nagy erőssége, hogy képes visszaadni a gyerekek és tinik szófordulatait, a nőkre-férfiakra cserkelő fiatal felnőttek laza dumáit, szokásait a kapcsolattartásban, jellemző kommunikációs csatornáit, amelyek jelen idejűvé teszik a cselekményt, ezzel pedig sok embert megvéve a műnek. Talán kicsit jobb, de semmiképpen sem rosszabb, mint bármelyik más kötet, amelyben a hangsúlyt egyenlő eloszlásban ráhelyezték a humorra és a romantikus bensőségre, kis erotikával megfűszerezve. Ahogy valaki a moly.hu-n fogalmazott a műről: "micsoda kis cukiság bomba"  ez a könyv (Enikő Darai Enii), és valóban. A fedlapon pózoló hímnemű egyed pedig... vonzza a szemeket.

Cím: Barátod, Carter
Szerző: Whitney G.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (Minerva Nova Kft.)
Oldalak száma: 288
Megjelenés: 2020. június 10.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634577

carter.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző csapatának! 
A kötet borítójára kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Mit olvashatsz még a kiadó könyveiből?

artur1_2.jpg

 


On Sai: Artúr

 

snow_1.jpg

 

Az első fagy

nov9.jpg

 

November 9.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr116140002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása