Philip K. Dick első regénye, az Űrlottó

2020. október 02. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Philip K. Dick: Űrlottó

Politikai csatározások egy érdekes rendszerben, ahol egy sorsolás dönt arról, hogy a Naprendszer kilenc bolygója felett ki uralkodjon. A sorsolásról egy számítógép gondoskodik, de vajon tényleg mindenki egyenlő esélyekkel indul és nem befolyásolja senki?

fokep_86.jpg

Miután számos Philip K. Dick köteten vagyok túl kicsit félve mégis izgatottan vettem a kezemben az Agave Könyvek által kiadott Űrlottó című köteten. Miért más ez a kötet, mint a kiváló szerző bármelyik más regénye? Ez volt az első megjelent műve, mely 1955-ben látott napvilágot.

A szerző ezúttal is egy fura, kicsavart, elcseszett világot álmodott meg. A történet a 23. században játszódik, amikor a Naprendszer uralkodóját nem az emberek választják meg, hanem a szerencse dönt a sorsukról. Adott egy számítógépes lottó, amely egy látványos valóságshow keretein belül kisorsolják az világ uralkodóját, a Kvízmestert. Így elméletben akár bármelyik átlagemberből uralkodó válhat. Bár legtöbb esetben ez nem tart sokáig.

Már maga a gondolat is elborult elmére vall. Milyen lenne egy világ, ahol bárki lehetne vezető? Képzeljünk egy békés, csendes nagypapát vagy akár egy háborodott tömeggyilkost. Biztos ez a jó módszer? A szerző nem könnyítette meg a Kvízmester dolgát, ugyanis a leköszönő uralkodónak joga van hozzá, hogy orgyilkosokat béreljen és az utódjára uszítsa őket.

A regényben megismerjük Tedet, aki egy hétköznapi munkás. Az élete nem boldog és nem is tökéletes, többre vágyik, ezért akar munkát kapni Verricknél, a játékmesternél. Csupán néhány napig tart ki a pénze, így muszáj bejutnia hozzá és hűséget esküdnie neki.

Aztán a rendszer úgy dönt, hogy itt az ideje "új nevet húzni a kalapból" és így lesz Cartwright, az új uralkodó, akit telepata testőrök védenek. Muszáj is nekik, mert Verrick mindent megtesz, hogy a fejét vegye utódjának. És képben van egy különös szekta is, aztán eljön a pillanat, amikor a jól bevált lottó-rendszer akadozni kezd, mi pedig rájövünk, hogy nem minden az, aminek látszik.

Összeesküvések sora vár minket, miközben kapunk egy pörgős, okos történetet, ahol a politikai játszmáké, a hatalom hajszolásáé és a paranoiáé a főszerep. Uralkodóváltás, hatalomvágy, korrupció egy komor, zsúfolt világban, űrutazás, kolonizáció, gépek, mesterséges intelligenciák és emberek, akik különleges képességeikkel teszik érdekesebbé a világot.

Általában izgalmas látni, hogy honnan indult egy szerző. Főleg, ha egy olyan szerző-legendáról beszélünk, mint Dick. Ez bár az első könyve, simán felismerhető, hogy ki írta. A jellegzetes Dick-momentumok mind jelen vannak a könyvben, bár érezhető rajta, hogy még csak alakul a stílusa. Nem repít az egekig a sztorival, de a korában nagyon eredeti és különlegesnek számított a történet. Az Űrlottó tökéletes pár órás kikapcsolódás és minden Philip K. Dick rajongó polcán ott a helye.

philip_k_dick_urlotto_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Pék Zoltán

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Egy klasszikus sci-fi halálról és megváltásról

Tizenhárom novella a sci-fi legenda, Philip K. Dick tollából

Kamera által homályosan: Philip K. Dick megrázó önéletrajzi ihletésű regénye

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6616224094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása