Mit tennél, ha te lennél az egyetlen mágiával bíró ember?

2020. november 01. 07:37 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Amira Stone: Kitaszítottak

Mágia, harcok, intrika és szerelem - mi más kell egy vérbeli YA fantasyhoz?

1_248.jpg

A történet több szálon fut, több főbb szereplő szemszögén át ismerjük meg a világot. Ray Szabad Földön él, egy mocskos városban, harcokat vállal a Ketrecben, hogy húgáról gondoskodhasson - meg egyféle szórakozásként is. Kein egyike a Tizeknek, annak a tíz nemesi család egyikének a sarja, akiknek a nevét és a létezését eltörölték egy lázadás miatt. Ötödik Kein pusztán élvezetből, a kihívás kedvéért harcol - így kerül szembe Ray-jel.

A két birodalmat, Szabad Földet és Nebessent egy szakadék és egy híd választ el egymástól, ám a hídon egyetlen Szabad Földi sem léphet át. Bár nevükben szabadok, valójában szabadon, de nyomorban élnek - hozzájuk képest Nebessen gazdag vidék. Nebessen királyának két lánya van, Mena, aki a jelenlegi volur, vagyis az egyedüli mágiatudó mellett tanul, és Ene, a tizenéves királylány, a trón várományosa. A volur ereje azonban csak meeshaiuk segítségével jön elő: ő az az ember, akit a volurnak meg kell mentenie varázslattal, és a mágiáját csak a közelében tudja igazán használni. Mivel egyszerre csak egy volur él, egyetlen ember bír mágiával, a meeshai épp annyira fontos. Mena egy jóslat hatására átkel a hídon Szabad Földre, mert ott fogja megtalálni a saját katalizátorát. De mi van akkor, amikor a leendő volurnak fogalma sincs róla, hogy a mágiája kit mentett meg?...

– Ez már nem játék Ene, ha így folytatod, nagyon sokat veszíthetsz.
– És ugyan mit?
– Egy megfelelő férjet.
Hangosan felnevetek, és a lépcső alján megállva visszafordulok.

– Igazad lehet. Van még bőven idős, kövér, köszvényes és disznó a birodalomban, akit nem láttam – felelem szarkasztikusan.

1_247.jpg

Amira Stone

A kötet felépítése elsőre meglepő, minden fejezet egy-egy főszereplőnk - Ray, Ene, Kein és Mena - szemszögéből, E/1-ben íródott, és látható, hogy az egyébként elsőkönyves magyar szerző nagyon nagy gondot fordított a világépítésre. Rendkívül összetett, sok szempontból egyedi, különleges fantasy-világot alkotott, és meglepő módon a főszereplők jellemzése mellett viszonylag nagy gondot fordított a fontosabb mellékszereplők - mint Ray húga, Tiiu, vagy a testőrség kapitánya, Damon, vagy éppen Garth jellemábrázolására. Ez mindenképpen pluszpont. Magával ragadó történet, jól felépített világ gazdag történelemmel, és jó karakterek. De mégis kissé nehezen indul be, köszönhetően annak, hogy az olvasót csak lazán a mélyvízbe hajítja, fogalmunk nincs még semmiről, de már hirtelen a negyedik szemszög kerül elénk. Hozzájárulnak ehhez a meglehetősen egyedi - oké, nevezhetjük furának - nevek: Ene, Mena, Kein, Tiiu, stb... 

Egyszer egy öreg kocsmáros azt mondta nekem, mindig a vég a legszebb, mert akkor már tudjuk, mit veszítünk. Igaza volt. Kezdem piszkosul érezni, hogy mit hagyok magam mögött.

Bár kissé nehezen indult be a történet és nehezen találtam magamra benne, menet közben szépen a helyére került minden, és egy élvezetes, jól felépített történetet és sokrétű, különböző és különleges karaktereket kaptam egy ígéretes és összetett fantasy-világban. A finom, néhol gúnyos humor is jól működött a könyvben, kedvelem a csipkelődő szereplőket és a szókimondó, értelmes karaktereket. Hamarosan megjelenik a második kötet, még most szombatig, október 31-ig tart a borítótervezői pályázata. Egy vérbeli vörös pöttyös kötet ez némi mágiával, harccal és intrikával, románccal fűszerezve - a stílus kedvelői nem fognak csalódni A mágia rabjai c. sorozat első kötetében! Noha elsőkönyves szerzőről van szó, ez abszolút nem érződött a történeten, amit minden bizonnyal már hosszú évek óta építget magában. Tehetséges és jó fantáziával megáldott szerző Amira Stone, aki képes arra, amire nagyon sokan a sokadik könyv után sem: érdekes és sokrétű világépítésre és nem sablonos karakterfejlesztésre. Volt ugyan problémám egy-két dologgal, főleg azzal, ahogyan bevezeti a világtalan olvasót a világába, mégis, amikor már ott vagyunk, egy tényleg jó és élvezhető sztorit kapunk, amelyben a négy fő karakter útját ügyesen szövi egybe. Remélem, a második kötet sem okoz csalódást. :)

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadó csapatának! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

A szerző Facebook-oldala

A királynő méregkeverője - az egyik legjobb kortárs ifjúsági fantasy

Kövess minket Facebookon!

A képek forrása: Aranymosás Irodalmi Magazin

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4916256122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.11.01. 15:46:56

Abba bele sem gondolok,mert abból nagyon sokan megismernék,hogy utálom,ha valaki azzal dicsekszik,hogy mennyit lopott össze a rábízott "birkáktól!
süti beállítások módosítása