Asszony a tóban

2020. november 20. 06:12 - Carbonari

Könyvajánló - Raymond Chandler: Asszony a tóban

asszony_1.jpgIdőtlen klasszikus krimi a noir hajnalából. A történetben két feleség tűnik el, az egyiknek szegény ember a férje, a másiké gazdag. Az egyik nő talán Mexikóba utazott, hogy elváljon, majd hozzámenjen egy dzsigolóhoz, a másik nőt talán megölték. Marlowe abban sem biztos, izgatja-e egyáltalán, mi történt ezekkel a nőkkel... bár nem azért fizetik, hogy izgassa. 

A 21. Század Kiadó Krimi Klasszikusai sorozatában elhozta az olvasók számára Raymond Chandler Asszony a tóban című klasszikusát. (Igen, látom, egy mondatban két klasszikus is, illetve, most már egy bekezdésben is három, de ha valami klasszikus - négy -, akkor az klasszikus - öt -, és akkor most mit csináljak?)

Philip Marlowe klasszikus krimihős, aki unott tőmondatokban fejti meg a bűnügyet - ez már "Albatroszos" korában is így volt, nemhogy ma (Albatrosz: régi könyvsorozat, a Magvető Kiadó 1963-1990 között kiadott könyvei, amelyek műfaját tekintve elsősorban krimik, de lehettek kalandregények, sci-fik is). Itt az urak kalapot és felöltőt viselnek, a hölgyek kiskosztümüt és magassarkú topánkát, a szájuk pedig olyan vörösben izzik, hogy valamire való férfi már nem is a nő melleit bámulja, hanem a csókolni való szájukat. Szóval, az ánti világban minden könyvespolcon kötelezően ott virított legalább egy, de inkább több Raymond Chandler kötet, mert megbízhatóan hozta a krimik izgalmas, kifinomult formáját. A kötet ugyan - tudomásom szerint - 1966-ban jelent meg először hazánkban a Magvető Kiadó gondozásában, de semmit sem vesztett aktualitásából vagy krimi élményéből. raymond_chandler.jpg

Raymond Chandler könyvein nem fog az idő - és szerette a macskákat! Ennyi.

A történetben két feleség tűnik el, az egyiknek szegény ember a férje, a másiké gazdag. Az egyik nő talán Mexikóba utazott, hogy elváljon, majd hozzámenjen egy dzsigolóhoz, a másik nőt talán megölték. Marlowe abban sem biztos, izgatja-e egyáltalán, mi történt ezekkel a nőkkel... bár nem azért fizetik, hogy izgassa. A kötet Chandler negyedik regénye, amelyben szerepel Philip Marlowe, „a városi magánnyomozó kvintesszenciája”. A főhős, Marlowe, egy cinikus pasi, akit körbeleng hivatása aurája, ami főleg dohány és erős whisky szagból tevődik össze, de azért a mogorva külső alatt ott lapul a lírikus szív is... csak ritkán "gyün" elő. Gy. Horváth László fordításában kellemes, szeretnivaló hőssé szelídült ez a nagyvárosi, cinikus férfiember, aki azért nem adja olcsón magát egy olvasónak sem - mégis, akik szeretik és ismerik Raymond Chandler műveit, azok általában az Asszony a tóban c. művet jelölik meg kedvencként. 

chandler-asszony-marlowe-robert-montgomery.jpgAhogy Philip Marlowe-t elképzelték az Asszony a tóban 1946-os filmváltozatában (Robert Montgomery)

A mű nagy kérdése, hogy összefügg-e a két asszony esete, a hullák pedig menetrend szerint közlekednek a történetben, ahogy egy Raymond Chandler műben illik. Most haltak meg, vagy rég meghaltak az áldozatok, és vajon gyilkosság vagy öngyilkosság történt? Magánhekusunk töpreng, kutat, utánamegy a nyomoknak, majd összegez. Az eltelt időszak dacára olyannyira friss és szeretnivaló a figurája, hogy nagyon sok szerző a mában is visszanyúl a "chandleri" alapokhoz: aki kedveli a noir műfaját, bizony gyakran szembesül azzal, hogy juhé, hát persze! Ilyen a Babylon, Berlin nyomozója, Kondor Vilmos Gordon Zsigája, satöbbi, satöbbi, de most legutóbb Réti László Megölni Telekit főhekusa, Debrődy Károly is - mert hát egy nyomozónak ilyennek kell lennie és pont. Vesszük, visszük, mint a cukrot.

Pörgős krimi ez, irodalmi köntösbe álcázva. Nem csoda, hiszen a szerző igen szeretett verseket is fabrikálni, csak abban nem lett annyira eredményes, mint teszem azt krimiíróként, ahol klasszikussá nemesedett a híre. Jelenlegi története fordulatos, érdekes összefonódásokra lehet figyelmes a történetet abszolváló, ha kicsit rászánja az időt a gondolkodásra - bár, mondjuk meg őszintén, Chandlert azért nem körömrágva kell olvasni. Kikapcsol, néha lehet tudni (sejteni), mi lesz a vége, de nem mindig, és akkor sem  mindig, ha általában nem kegyelmez a könyvbeli gyönyörű nőknek sem... mégis, egynek jó volt sóhajtással zárja be az ember a könyvet.

asszonyatoban.jpg

A könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol kedvezményesen meg is rendelheted a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A Jóbarátok generáció

Fiúk klubja

Pokorny Lia: a bolygó védelme a konyhában kezdődik

Cím: Asszony a tóban
Eredeti cím: THE LADY IN THE LAKE
Szerző: Raymond Chandler
Fordító: Gy. Horváth László
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: Klasszikus krimik
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2020. február 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155915949

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1016286416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása