Meryl Streep, Hollywood királynője

2020. december 20. 07:18 - GReni

Könyvajánló - Erin Carlson: Meryl Streep, Hollywood királynője

Meryl Streep, az élő legenda, Hollywood királynője. Töretlenül népszerű, pazar alakítások és díj hegyek, köztük három Oscar-díj tarkítják a múltját. De mi a titka?

wp1830152.jpg

Számos könyv jelent már meg a színészlegendáról, Meryl Streepről, de aki ismeri a munkásságát, biztosan nem lepődik meg ezen. Korunk egyik kiváló színésznője, aki minden szerepet képes tökéletesen magáévá tenni. Bárkivé képes átalakulni és ezt nemcsak a közönség, hanem a szakma is számos díjjal jutalmazta. Oscar-díjak, Golden Globe díjak és Emmy-díjak sora kísérte a pályáján.

Erin Carlson könyvében tökéletesen rajzolódik ki előttünk egy összetett, izgalmas nő, akit az égiek is a színpadra teremtettek. Megismerjük a '49-ben született göndör, barna hajú, szemüveges kislányt, aki érettebb volt társainál, ráadásul szókimondó is volt, ami elijesztette társait. Olvashatunk a családjáról, szüleiről, testvéreiről, a bohókás kislányról, aki mindegyiküket képes volt jelmezbe bújtatni, hogy táncoljanak a fényképezőgép előtt.

Kifejezetten tetszett, hogy ezúttal nem csupán a művésznőre összpontosított portrét olvashattam, hanem helyet kaptak benne a távolabbi felmenői is. Kapunk egy kis információt arról, hogy hol vannak a gyökerei, milyenek voltak az ősei. Még iskolás volt, amikor már látszott és hallatszott hihetetlen tehetsége. Kisugárzásával rabul ejtette a nézőket, főleg, amikor dalra fakadt.

Olvashatunk picit a Dartmouthban, Vassarban és a Yale-en töltött éveiről. Megemlíti pár szerepét, kiemeled néhányat, amelyeket kifejezetten szeretett. Már akkor is maximalista volt, így az is helyet kapott a könyvben, hogy túlhajtotta magát az egyetem alatt. Az órák, közben előadások és még dolgozott is. Hatalmas nyomás volt ez.

A kötetben olvashatunk szerepeiről, az okokról, hogy miért vállalta el a szerepet vagy épp miért utasította el. De olyan sztori is van, amikor őt utasították el. Az szerencsések közé tartozott, akinek számos lehetőség hullott az ölébe. Tehetségének hála ezeket tökéletesen aknázta ki.

gettyimages-168457855.jpgRengeteg nagy név bukkan fel a kötetben. Már a pályája elején olyan ismert művészekkel dolgozhatott, mint Jane Fonda, Robert de Niro vagy Dustin Hoffman. Több filmről is részletesen olvashatunk illetve Streep pozitív és negatív emlékeiről velük kapcsolatban. Ahogy arról is, milyen nehéz volt például Dustinnal együtt dolgozni a Kramer kontra Kramer című filmben. (Jobbra a képen: Meryl Streep és Dustin Hoffman az 1979-es Oscár-gálán)

Erin Carlson számos nagyobb és kisebb szerepet vonultat fel a kötetben, amelyek mind egy-egy újabb darabot árulnak el a sokrétű színésznőről. Olvashatunk barátságokról, melyeket a filmipar hozott el számára. Forgatás közben ismerte meg Chert is, akivel eleinte nagyon szoros barátságot ápoltak.

Akik ismerik Meryl Streep életútját, nem fognak meglepődni, hogy nem csupán egy művelt, sokszínű, kaméleon, amikor a színpadra vagy a kamerák elé áll, hanem igazi harcos amazon is. Hangosan állt ki például a 80-as évek elején a hidegháborús fegyverkezés ellen. 

Az egyik történet a kötetben, ami a legjobban leírja szakmai elkötelezettségét, az Sophie Zawistowska szerepe a Sophie választása című holokauszt túlélőkről szóló filmben. Ebben a szerepben lengyelül és németül is kellett beszélnie, az angolt pedig törnie kellett. Előtte az ilyesmi csak másodlagos volt a vásznon. Kit érdekel, hogy van-e akcentus vagy sem? (A szomorú, hogy ez Magyarországon a szinkronoknál sok esetben még mindig így van, pedig rengeteget tud adni vagy elvenni a film értékéből.) Meryl viszont időt és energiát nem sajnálva vetette bele magát a tanulásba beszédtanára oldalán. És megérte. De mennyire, hogy megérte! Bezsebelte vele a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát. Ezt követően egyre több színész keresett fel beszédtanárt egy-egy szerep kedvéért.

A mozi mellett sosem feledkezett meg másik nagy szerelméről, a színpadról. A Broadway-en ugyanolyan profizmussal mozog a színpadon és ölti magára a változatos szerepeket, akár teszi azt a vásznon. Lenyűgözően énekel és bár a filmeken keresztül is süt belőle az energia, akik a színpadon élőben láthatták és halhatták, még nagyon mámorról számolnak be.

3226410612_e14763810b_o.jpgMeryl Streep és Kevin Cline a Kurázsi mama és gyermekei című darabban, 2006

A fülszövegben kaméleonként hivatkoznak Meryl Streepre. Aki ismeri a filmjeit pontosan érti, hogy miről is beszél a szerző. Gyerekkorában kényszerből öltött magára más szerepet, talán ennek is köszönheti, hogy mesterévé vált. Tökéletesen képes bármilyen karakter bőrébe bújni és mindig igyekszik a maximumot kihozni magából. Páratlan karrier van mögötte és reméljük még előtte is, ráadásul azon kevesek közé tartozik, aki megtalálta az egyensúlyt a magánélet és a karrier között. Négy gyermek édesanyja és már több mint negyven éve él boldog házasságban Don Gummerrel. A könyv segítségével megismerjük a gondoskodó anyát és a támogató feleséget is, aki mindig igyekezett időt szakítani rá, hogy gyermekinek normális gyerekkora legyen.

Néhány éve jelent meg szintén a Kossuth Kiadó gondozásában Michael Schuman Meryl Streep című kötete. Kicsit féltem tőle, hogy nem fog tudni újat adni ez a kötet, de szerencsére tévedtem. Ahelyett, hogy ismétlődne benne, amiket abban a könyvben olvastam, tökéletes kiegészítése lett Schuman könyvének. Fotók és mellette Justin Teodoro illusztrációi teszik színesebbé a kötetet, ami nemcsak azokat fogja levenni a lábáról, akik Streep rajongók, hanem azokat is, akik örömmel merülnek el egy erős, független, tehetséges nő életében.

merylstreepborito_20200213_0850_51.jpgA könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Fordította: Németh Dorottya

Kövess minket Facebookon!

Főkép: Vogue, Annie Liebovitz

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr816340256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.12.21. 17:22:46

Hatalmasat alakított Jack Nicholsonnal a Gyomok között (Ironweed) 1987-es filmben! Oscart érdemeltek volna mindketten!
süti beállítások módosítása