Gorsium, a kikapcsolódás antik szigete...

2017. május 18. 07:56 - GReni

Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás

...olvasható a Park információs füzetének elején. Székesfehérvártól alig negyedórányira található egy település, Tác, mely megőrzött egy darabkát a Római Birodalomból. Ez a romterület hazánk egyik legjelentősebb történelmi emléke.

"A közelben található nyüzsgő nagyváros modern kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ugyanakkor maga a Régészeti Park elég távol helyezkedik el a mai civilizációtól ahhoz, hogy látogatói történelmi időutazáson vehessenek részt."

1_25.jpgForrás: gorsium.org

A prospektus nem túloz, tényleg a semmi közepén található ez a gyönyörűen felújított létesítmény. Amerre a szem ellát csak mezők és fák. Tavaly az Európai Unió és Székesfehérvár önkormányzata támogatásával megújult ez az egykor virágzó római kori település, ahol ma már látogatóközpont is megörvendezteti a történelemre éhes vendégeket.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum részeként működő park két óra alatt kényelmesen körbesétálható, de a területén található számos padnak köszönhetően bármikor lepihenhetnek a megfáradt látogatók vagy leülhetnek, hogy kicsit elmerengjenek a látottakon. De miket is láthatunk?

20170513_112117.jpgFotó: GR

A látogatóközpontból indulva az ösvény körbevezet minket a település romjai között. Az út mellett a feltárások előtt előkerült kőemlékeket láthatjuk, majd megtekinthetjük a temető maradványait, és láthatunk kiállítva szép állapotban fennmaradt sírköveket is egy római kori lakóház mintájára készült, "U" alakú épület oldalán.

20170513_112838.jpgFotó: GR

A temető és az egykori lakóházak után elérünk a színház félkörbe rendezett soraihoz a park közepére, ahol a színház hátteréül szolgáló erődfal egy részét a hozzá kapcsolódó két oldal- és saroktoronnyal rekonstruálták. Ez nemcsak a kiállítás látványos eleme, kilátóként funkcionál, ahonnan az egész terület jól belátható.  

20170513_114524.jpgFotó: GR

A kilátóból már láthatjuk is a IV. századi főteret, a forumot, melyet díszkutakkal ékesített fal zárt le. A forum mellett egy régen leégett lakomaterem várja a látogatókat, melynek pincéjét ókori mintára rekonstruálták és a korábban itt talált edényeket állították ki.

20170513_115829.jpgFotó: GR

Továbbmenve az utat lépcsők tördelik, melyek Alsó Pannonia provincia tartománygyűlésének és a császárkultusz szertartásainak csarnokaihoz vezetnek. A teret egy nagy templom zárta le, melyet Augustus tiszteletére emeltek, s melynek falai gyönyörű állapotban maradtak fenn.

20170513_121451.jpgEzek a képen jól látszik, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, az út végén elkapott minket az eső. :) (Fotó: GR)

A körút végén az erődfal maradványaival búcsúzhatunk el a Régészeti Parktól, de vár ránk még a látogatóközpont, ahol állandó tárlat mutatja be a park történetét és egy külön teremben időszakos kiállítások váltják egymást. Augusztus 20-ig megtekinthető a Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás. Az itt látható szobrok, használati tárgyak, maradványok a romváros, Pompeji feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkeztek. 

"A tárlat bemutatja az egykor virágzó város katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát."

pompejiii.jpg

Egy kellemes séta a Régészeti Parkban klassz program egy nyári délutánon az egész család számára. A szabadtéri múzeum akár egy hat-hét éves gyereknek is izgalmas lehet, főleg, ha közben mesélünk neki egy-két történetet a császárokról, a gladiátorokról, viszont a Pompeji kiállítás már nem biztos, hogy tizenéves kor alatt lekötné a törpöket. Számukra a feltárásokról készült videóanyagok, a lakások berendezése, a megmaradt festmények, szobrok nem biztos, hogy elég érdekesek. Mivel a látogatóközpontba és a parkba külön jegyet kell váltani, vásárlás előtt érdemes megfontolni, hogy fogadja majd ezt a kis lurkó. :)

 Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1312504743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása