Los Angeles - ahogy még sosem láttad

2017. június 13. 07:56 - Carbonari

Könyvajánló - Ryan Gattis: Közel a tűzhöz

tuz1.jpg

"A közel a tűzhöz monumentális alkotás.
Ryan Gattis egyenesen Los Angeles dühös,
összetört szívébe vezeti az olvasót az 1992-es zavargások idején,
és a szeme se rebben attól, amit ott talál." (Dennis Lehanne)

"Maró, időszerű, élettel teli történet egy háborúba fulladó városról
és örökre megtiport álmokról egy olyan írótól, akiről lerí,
hogy tökéletesen ismeri alapanyagát:
a korai 90-es évek Los Angelesének alvilágát." (Joyce Carol Oates)

Los Angeles, az angyalok városa. 1991-ben egy fekete bőrű, Rodney King nevű személy nem állt meg a gépkocsijával a rendőröknek, akik az igazoltatás idejére kívánták feltartóztatni a férfit. Utolérték, és négy rendőr brutálisan bántalmazta a személyt. Ügy lett belőle, és bár később King saját állítása szerint azért nem akart megállni, mert az ittas vezetéssel megsértette volna egy korábbi rablási börtönbüntetésének próbaidejét, a bántalmazásra ez sem lehet mentség. A fehérekből álló esküdtszék 1992. április 29-én felmentette az ügyben érintett négy rendőrt. Ugyanekkor egy boltban lelőttek egy fekete kislányt, akiről a tulaj azt hitte, hogy tolvaj.

A városban még aznap elszabadult a pokol.
17 óra magasságában zavargások törtek ki, a rendőrség teljesen tehetetlennek bizonyult az események kézbentartására. Végül május negyedikére lett rend, miután a Nemzeti Gárda 2000 fős egysége a később kivezényelt tengerészgyalogsággal összefogva leverte a hat napos káoszba fulladt város fellázadt népét.

Ebben a lázadásban azonban nemcsak feketék vettek részt. A helyzetet kihasználva számtalan bűnbanda fosztogatni kezdett, illetőleg a zűrzavaros időszak abszolút alkalmassá tette a terepet arra, hogy különféle vitákat, régi sérelmeket elintézésre vigyenek hatósági számonkérés lehetősége nélkül.

tuz2.jpg

A szerző, Ryan Gattis
Khm....

Ez a könyv főleg erről szól: bandák közötti igazságtételek végrehajtásáról, miközben persze itt-ott feltörnek ezt-azt, ellopnak ezt-azt.

Tehát: a rendőrség tehetetlen, a Nemzeti Gárda még nincs itt, a város ég, a rend felszámolódott. Az egyik banda tagja még a zavargások előtt ostobaságot cselekedett, amiért a családja ártatlan tagját hurcolják meg: itt ez halálos ítéletet jelent. A bosszú adott, a fiatalkorú lánytestvér azonnal lép. Ahogy a történet folytatódik, kiderül, hogy a banda feje tudatosan dobta oda a tettest riválisának: választania kellett, hogy mindenki bűnhődjön előbb-utóbb a csapatában, vagy csak a felháborítóan nagy baromságot csinált bandatag.
Választott.

Ezzel meghökkentő eseménysor indult útjára, amelyet az író 17 chicano bűnöző szemszögéből mesél el. 17 egyedi történet, amely mégis egy azon szövet felfeslő szálait tartalmazza. Sodró lendülettel, ízes alvilági szlenggel pörgeti az olvasóban az adrenalint, készteti kínos röhögésre a rekeszizmokat. Hja: a bűnözés mindig érdekesebb, mint a rendes ember élete.
Komolyan.

Egy kibaszott jó thriller (bocs a kifejezésért, ennyi engedmény kell, hogy legyen: a műben ez a szó sűrűn elhangzik), a bosszú, hűség és árulás lenyűgöző története, ami egyszerre Los Angelesé, és az egész Egyesült Államoké is, amely lemeztelenítve áll előttünk minden hazugságával, előítéletével és teljes történelmével együtt.

A megfilmesítés jogát az HBO tévécsatorna megvásárolta, és már folynak a sorozat előkészítő munkái.
Megnézem?
Még az is lehet.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints!

tuz.jpg

 

Most 25% kedvezménnyel akár meg is vásárolhatod a kiadótól!


Köszönjük, Fumax Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

 

Mit tegyünk a zsarnokság ellen? Érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6112583141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása