Fülledt Dél, szerelem és halál: Sárfészek

2018. április 05. 00:46 - Carbonari

Könyvajánló - Hillary Jordan: Sárfészek

sarfeszek.jpg

Négy óra hossza: ennyit vett az életemből ez a nagyszerű könyv.
Egyhuzamban.
Nehéz volt felvenni és még nehezebb letenni.
Aztán csak nyitott szemmel feküdtem az ágyamban, 
hogy na, >&@{}#<#&< meg.

Az Athenaeum Kiadó hozta el a nagyközönség számára magyar nyelven ezt a felkavaró történetet, Hillary Jordan művét Sárfészek címmel. A sokszorosan díjnyertes regényből 2017-ben Dee Rees rendezett filmet Carey Mulligan és Mary J. Blige főszereplésével, a filmet négy kategóriában is Oscar-díjra jelölték az idén.

Van-e fogalmad a második világháború utáni USA viszonyairól, az emberek akkori életéről, gondolatairól? Akármennyire is nézem, elfojtott érzelmek, forradáspontig hevült rasszizmus, gőgös felsőbbrendűség, elképesztő történetek azok, amelyek eszembe jutnak 1946-ról, amikorra az író időzítette a kötet idővonalát.

Egy okos, de eszét elfojtani igyekvő, házasulandó korból jócskán kikerült kisasszony, Laura, racionális megfontolásokból hozzámegy egy déli úriemberhez, Henryhez, akinek a gyapottermesztés mindene, legnagyobb álma, hogy legyen valaha egy farmja, ahol ő lehet élet és halál ura. Ennek a tervnek mindent alárendel, az ingatlanra szükséges pénzt az évek során össze is rakja, amikor egy váratlan haláleset mindent összekuszál és a rokoni kötelesség oltárán feláldozódik az összeg tetemes része. Henry ugyan elszánt és cselekedeteiben végtelenül racionális ember, céltudatossága mégis nagyfokú naivitással együtt képes létezni: elhiszi, hogy egy ház bérléséhez elegendő az alku megpecsételésére egy kézfogás. Naná, hogy becsapják.hillary.jpg

A farmhoz, amelyet megvásárol, egy lepusztult, ócska ház tartozik, ahová Henry semmi módon sem akarja beköltöztetni Laurát és az időközben született gyermekeit, de nincs más választása. Laura engedelmes asszonyként, jobb meggyőződése ellenére követi a családfőt kényelmes városi házukból a megígért, farmhoz közel eső tágas bérleménybe, amelyből aztán csak a borzalom marad. A pokol itt kezdődik Laura számára, aki a nyomorúságos házhoz fáradtságos mindennapi taposómalmot is kap, megspékelve apósa kiállhatatlan természetével.

Megérkezünk tehát a zord, barátságtalan farmra, amit Henry valami nagyon szép névvel akar ellátni, de felesége keserű humorral megállapítja, hogy nem egyéb ez, mint sárfészek - ami név rajta is ragad a birtokon. Ebbe a Sárfészekbe érkezik meg a második világháború poklából leszerelt két fiatal férfi, Henry öccse, Jamie McAllan, és a fekete bérlők tehetséges fia, Ronsel Jackson.

Mindkét férfi sajátos titkokat hordoz, amelyeknek a későbbiekben lesz jelentőségük, és sodorják az eseményeket az elkerülhetetlen végkifejlet felé.

Mi törik el Laurában a kíméletlen körülmények és a férj-feleség közötti értő és mindent kimondó, de legalább kibeszélő párbeszéd hiánya miatt?
Sikerül-e feloldani Henrynek a családtagok és a többségi társadalom iránti lojalitás és saját házassága közötti ellentéteket?
Jamie, aki minden, ami nem Henry: elbűvölő, jóképű, de elveszett: képes-e kibotorkálni a múlt emlékeiből?
A fekete bőrszínű, Európa szabadságába belekóstoló Ronsel képes-e visszazökkenni az amerikai Dél irritáló rasszizmusába, és akár igen, akár nem, milyen árat fizet érte?

Fülszöveg

A ​regény alapján készült, 4 Oscar-díjra jelölt film a Netflix műsorán

1946-ot írunk. A nagyvárosból jött Laura McAllan vidéken, egy Mississippi deltavidékén fekvő farmon, egy számára idegen és rémisztő helyen kényszerül felnevelni gyermekeit. A megélhetésért folytatott küzdelem közepette két fiatal férfi tér haza a háborúból, hogy felvegye régi élete fonalát. Laura sógora, Jamie McAllan minden, ami a testvére nem: elbűvölő, jóképű és elveszett, a múlt emlékei közt bolyong. Ronsel Jackson, a McAllan farmon élő fekete bérlők legidősebb fia, kitüntetett háborús hős, ám hiába védte halált megvető bátorsággal a hazáját, a faji szegregáció korában nem veszik emberszámba. Az egykori fegyvertársak valószínűtlen barátsága óhatatlanul is végzetes változásokat hoz: olyan eseményeket idéz elő, amelyek úgy sodornak el emberi életeket, mint a hömpölygő folyó a hidakat a Deltavidéken.
Az elfojtott düh, a felszín alatt gomolygó előítéletek sokasága egyetlen éjszakán robban ki, amely után már senki nem lehet ugyanaz, mint addig…
Az érintett családok férfi- és nőtagjai mind a saját szemszögükből idézik fel a történteket, hogy miközben a dráma főszereplőivé lépnek elő, betekintést engedjenek mindennapi életükbe és indítékaikba. Ahogyan azt Barbara Kingsolver írta Hillary Jordanről: „Karakterei egyenesen az 1940-es évek Mississippijéből lépnek át agyunknak abba a régiójába, ahol az együttérzés, a harag és a szeretet egymás mellett lakik. Máig velem vannak.”

 

Nos, a fentiek alapján akár borítékolhatnád is a végkifejletet, nem?
Hát nem.
Nem biztos, hogy az, akkor és úgy történik, ahogy olvasás közben akár le is mernéd kopogni.
Nem biztos, hogy olyan végeredményre jut Laura, amilyenre szerinted első blikkre jutnia kell, vagy jutnia illik.
Oké, az szinte tuti, hogy a buja szex kikkel esik meg - de ennyi és nem több a sztereotípia a történetben. Nem az a lényeg, hogy mikor, hanem miért történik ez meg, és mi lesz a végeredménye a folyamatnak, ki, hogyan éli meg a viszonyt. Az elfojtások, a nyílt rasszizmus az élet minden területén, a józan beszéd hiábavaló volta, a környezet igényeinek kegyetlen valósága, a mímelt mosolyok, a társadalom által feleség(ek)től elvárt engedelmesség megtörése, a feketékkel való felsőbbrendűségi érzés és faji szegregáció mind-mind sötét tónusokkal festi alá a történetet. S bár a műben a legerősebb nő Ronsel anyja, Florence, én mégis Laurának drukkoltam. Annak a Laurának, akinek megvolt a magához való esze, aki a kor díszletei között is tudott olyan döntést hozni, amely képes volt őt és családját a lehetőségekhez képest valamennyire megváltani.
Valamennyire.
Igen.
De milyen áron?

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

sarf.jpg

 

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

 

A cikkben a kép a szerzőt, Hillary Jordant ábrázolja.

 

Ha szereted a könyvújdonságokat, hogy mit olvass és mit ne, kövess bennünket a Facebookon!

 

2018-as Oscar-díjas filmadaptáció alapja: Szólíts a neveden. Érdekel? Kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6513787460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása