Nézz körül: hány strici van körülötted?

2018. november 12. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Szobotka Tibor: Megbízható úriember

urieber.jpgVissza-visszatérően mindig akad olyan kor az emberiség történetében,
amikor romlottság és a bűn nemcsak természetes, de elvárássá is válik. 
Ennyi. 
De ennyire?!

"Nincs kit sajnáljak, ha magamat nem kell sajnálnom."
Ühüm. 
Szerintem meg az ilyen ember rohadjon meg.

A Jaffa Kiadó idén jelentette meg - sok év után - újra a magyar könyvpiacon Szobotka Tibor Megbízható Úriember című, 1937-ben írt munkáját. Az alkotás az ötvenes években az íróra kényszerített hallgatás után - kicsit átpofozva, 1937 után történtekhez igazítva - 1959-ben jelent meg először nyomtatásban.

Most nagy sóhaj következik, ugyanis nem könnyű olvasmányról van szó. Illetve: de, ennél könnyebb olvasmány még az életben nem feküdte ennyire meg a gyomromat. Nem vagyok se prűd, se naiv ember, tisztában vagyok azzal a realitással, hogy az életben a stiklik néha szükségszerűek, a jogszabályok gyakran hülyék és kicsinálják a túl becsületes embert, mint ahogy balekot varázsolni szelídségből, hiszékenységből bejáratott út, de ez.. ez a regény... ez a főhős... ez sportot űz abból, hogyan kell gátlástalanul átgázolni mindenen és  mindenkin. A gyomrom megfájdult tőle olvasás közben, hogy wazze, az ilyet el kell taposni az anyjába. Ezen nem lehet segíteni, ezt nem lehet megnevelni, megváltoztatni kicsit sem, ezt csak kiirtani lehet.

Nem arról van szó, hogy a nők, akik körbedöngik és akiket kihasznál, nem érdemlik meg többé-kevésbé a sorsukat, mert mindenhez két ember kell. Sokan vagyunk ilyenek, mint én, hogy első blikkre - de másodikra tuti! - levesszük, hogy ez egy tróger, senkiházi disznófülű, takarodjál, kisfiam, vegyél hülyére mást... az a legszörnyűbb, hogy az ilyen alaknak ez semmi. Amíg egy tisztességes férfit vérig lehet sérteni ilyen mondattal, addig ez... ez fel sem veszi, hanem megrántja a vállát, hogy na bumm, nem jött be, és már túl is lépett az egészen.

A szerző, Szobotka Tibor (1913-1982)
József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész, pedagógus, az irodalomtudományok kandidátusa.
szobotka_tibor_1984.jpgTudtad, hogy ő fordította Tolkientől A babó-t?

Anno apám mondta az ilyen emberre, hogy olyan, mint kutya, jól élni, enni meg ... na, szóval szexuális életet élni, azt szeretne csak, de megdolgozni érte vagy ha már itt tartunk, bármiért megdolgozni, azt már nem.
Ilyen ember a könyv antihőse, Gontran Alfréd is. Ahogy mondja magáról, "strici nem abból lesz, aki szereti a nőket, hanem abból, akit szeretnek a nők". Hát őt szeretik a nők, amivel még nem lenne baj, de ez az átokfajzat minden gátlás nélkül használja és kihasználja őket, s amint nem vehet el tőlük semmit vagy többet ígérő kuncsaft kerül a láthatárra, már át is lép rajtuk.

A regény kiválóan bemutatja az 1930-as évekbeli Magyarországot, kicsit kitekint nemzetközi vizekre is, de istenigazából itthon játszódik. Fülledt, becstelen világ ez, tele bűnnel és fertővel, amire kicsit rásegít az akkori uram-bátyám korszak, valamint az egyre erősödő antiszemitizmus, amelyben a kesztyűs kéz mögül már kivicsorog az erőszak térnyerése, a konfliktusok egyre inkább eldurvulnak. Persze, az ilyen Fred gyereknek ez semmi. Szinte kéjes örömmel üdvözli, amikor kitör a második világháború. Megítélése szerint " igazságosztás kezdődik, az arra méltóak megkapják bérüket, a méltatlanok pedig elpusztulnak. Nincs kit sajnáljak, ha magamat nem kell sajnálnom. Számomra pedig megszűnt a bolyongás, az ínség, a bizonytalanság."

Hát szerintem meg az ilyen címeres gazember rohadjon meg. 
Persze, ez az erkölcsi nulla boldogan él, amíg meg nem hal, hiszen elég csak körbenézni magunk körül: ilyen stricik mindig voltak, vannak és lesznek.
Az emberiség nagyobb dicsőségére, ámen.

megbizhato.jpg






Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Ha elfelejted a múltad, elveszíted önmagad! Érdekel? Kattints!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvas és miért? Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr114358743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása