Tamburello: hangszer vagy sport?

2017. január 31. 07:41 - GReni

15023829130_d909c96d83_b.jpg

Elsőre azt gondoljátok biztos elgépeltem valamit és tamburint akartam írni. Nem, semmi elírás, ugyanis ezen a néven létezik egy sport. De valóban van köze a hangszerhez, bár csak annyiban, hogy van a világon egy labdajáték, ahol a tamburinhoz hasonló ütővel adogatnak egy teniszlabda méretű, puha labdát.

Egy kézilabdapálya méretű területen két csapat (tamburello típusától függően három ill. öt fős csapatok) játszik egymás ellen. A szabályok hasonlóak a teniszhez, bár a pályán nincs háló, csak középvonal választja el a két térfelet, de ugyanúgy csak akkor érinthető a labda az ütővel mielőtt lepattanna vagy miután egyszer földet ért a saját térfélen.

A győzelemhez tizenhárom nyert játszmára van szükség. A játszmák négy adogatásból állnak és a teniszben szokásos pontozás működik: az első nyert adogatás 15, a második 30, a harmadik 40 pontot ér, a negyedik 50 pontot. Ha mindkét csapat eléri a 40 pontot, akkor a játszmát a soron következő pont nyertese nyeri. És persze térfélcsere is van, három-három játszma után.

A pályát határoló vonalak a pálya részét képezik, a középvonal mindkét csapat térfelébe beleszámít. És hogyan lehet elveszíteni egy menetet? Ha az adogató játékos az adogatás során belép a pályára vagy rálép az alapvonalra, ha az elütött labda nem éri el a felezővonalat vagy túlrepül az ellenfél alapvonalán, ha a labda a játékos testét érinti (kivételt képez az ütőt tartó alsókar), ha a labdát egy csapatból több játékos is érinti egymás után, ha a játékos belép az ellenfél térfelére, vagy rálép a középvonalra.

Mivel a labdát oldalsó mozdulattal kell megütni, a tenyeres ütések dominálnak, és még arra is van lehetősége a játékosoknak, hogy az ütőt egyikből másik kezükbe vegyék át.

14212811_671368093039577_5789029125837500996_n.jpg

Fajtái között a legnépszerűbb a tamburello indoor, mely a 3-3 fős zárt pályás változat. A tamburello open annyiban más, hogy 80 méter hosszú nyitott pályán 5-5 fős csapatokkal játsszák.  Barcelonában a legnépszerűbb a harmadik fajtája, a tambeach, melyet 2 főből álló csapatok homokos pályán játszanak, ahol strandröplabda háló jelzi a térfeleket. A negyedik, egyben utolsó fajtája a gyerekek között kedvelt, mert fedett pályán a tollaslabdát ütve játszik csapatonként 1-2 fő. Nem kell nagy erő kifejtés a labda elütéséhez, de a technikák megtanulásához tökéletes a tamburelli.

Ez egy olasz eredetű játék, mely a reneszánszig nyúlik vissza, amikor is várfalak tövében játszották. Bár nekünk furán hangozhat, hogy egy csörgőjétől megfosztott tamburinnal adogassuk a labdát, Olaszországban ez a sport a tenisz konkurenciája.

Az első hivatalos Olasz Bajnokságot 1898-ban Torinóban tartották, rá egy évre a tamburello sport hivatalosan is bekerült az Olasz Nemzeti Sport Szövetség által elismert játékok közé.

Negyven éve még csak Olaszországban és Franciaországban játszották, mára emellett a két ország mellett számos európai nemzet rákapott erre a sportra. Többek között Ausztria, Németország, Anglia, Írország, Svájc, Katalónia és Magyarország. De más kontinensekre is eljutott, Egyesült Államok, Argentína, Brazília, Kína és Japán is beállt a sorba. A lista folyamatosan bővül, a Nemzetközi Szövetséghez (FIBaT) folyamatosan érkeznek megkeresések, hogy további országok is csatlakoznának.

Érdekel a sport? A képre kattintva elérhető a Magyar Tamburello Szövetség honlapja!

logo_vegleges.jpg

 

Tetszett, amit olvastál? Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8112159175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása