Bánatos ​kurváim emlékezete

2017. március 24. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Bánatos ​kurváim emlékezete

Gabriel García Márquez idős korában írt regénye az öregedés gyásza és a kortalan szerelem ünnepe. Egy aggastyán és egy fiatal lány lehetetlen szerelméről szól ez a történet, mely az író műveiből jól ismert karibi kisvárosi környezetben játszódik és a képzelet műve. Az önirónia benne nagyon is valóságos, és a regény minden sorát áthatja. A kötetből 2011-ben film is készült, mely elnyerte a Málagai Spanyol Filmfesztivál díját is.

pgaqb5q6.jpgKép a regényből készült, azonos címen megjelent film plakátjáról

Ez már a sokadik kötet, amit ettől a kiváló kolumbiai szerzőtől olvastam. Ugyanaz a hangulatos kisvárosi világ tárul elénk, melyet már megszokhattunk tőle. Érdekes volt egy idős ember visszaemlékezését olvasni. Ahogy elmeséli 90 éve emlékezetes pillanatait és azt, ahogy felfordul a megszokott hétköznapi, unalmas élete egy fiatal szépség hatására.

Márquez nem aprózta el, már a cím is elég laza lett - finoman szólva -, a történet pedig úgy indul, hogy a mesélő úriember a 90. születésnapján egy bordélyház madamjától rendel magának egy szűz kamaszlányt.
Erős kezdés.

Minél többet mesél el magáról annál inkább meglepődünk ezen a kezdésen, ugyanis saját elmondása szerint egy csúnya, félénk, idejét múlt, nőtlen öregúr, aki egész életét ugyanabban a házban élte le, aki csak egy egyszerű közlegény az újságírói pályán. De ezen a napon valami megváltozott.

„...akkor kezdtem el új életem, egy olyan életkorban, amelyben a halandók többsége már halott.”

Apránként megismerjük a főhősünk múltját. Egy röpke történet arról, hogyan törte össze egy kínai szépség szívét, amikor úgy döntött egy órával az esküvő előtt, hogy nem jelenik meg a templomban. Az évek jöttek és mentek, ugyanúgy ahogy a lopott órák a bordélyházban kéjnők hada között. Amikor megkérdezték tőle miért nem nősült meg soha, röviden válaszolt:

„...a kurvák sose hagytak időt rá, hogy nős ember legyek.”

De ekkor döbbent rá a szomorú igazságra: eddig még sosem volt szerelmes. Most pedig találkozik a tizennégy éves lánnyal, akit Rosa szerzett neki, hogy teljesüljön a születésnapi kívánsága, és megtörténik vele ez a csoda. Több éjjel is együtt tölt a lánnyal, de a kapcsolatuk csak plátói. Csodálja lány szépségét és vágyainak ellentmondva csak figyeli a lányt, ahogy alszik és dalokat dúdol a fülébe.

„Ugyanúgy aludt, ahogy emlékeztem rá: meztelenül és édesdeden, a szíve oldalára fordulva...úszkáltam a Delgadina iránt érzett szerelemben: olyan elragadtatottság és olyan boldogság töltött el, amilyet addig nem ismertem.”

Minden éjjel együtt aludt a lánnyal a bordélyház kis szobájában, melyet virággal és egyéb apróságokkal otthonossá tett, de aztán hajnalban a lány ébredése előtt eltűntetett. Furcsa rituálé volt ez. Napok, hetek teltek el így, míg végül a szoba apránként otthonossá vált és már Delgadina is láthatta, hogy mit tesz. Közben az öreg ajándékokkal kedveskedett neki és minden percben, amikor nem lehetett a fiatal szépséggel, akkor csak ő járt a fejében.

De hogyan érezhetsz olthatatlan szerelmet valaki iránt, akivel soha egyetlen szót sem beszéltél és akinek még a valódi nevét sem tudod? Szinte minden éjjel együtt aludtak, de a lány már aludt, amikor odaért és még aludt, mikor lelépett. Mit tesz egy reménytelenül szerelmes férfi, amikor a bordélyházat váratlanul bezárják? Vajon megtalálja az imádott lányt? Van remény számukra?

„Mindig úgy gondoltam, hogy a szerelembe legfeljebb csak a versekben szoktak belehalni...rádöbbentem, hogy nemcsak bele lehet halni, hanem hogy hamarosan én magam fogok öregen és magányosan belehalni a szerelembe. De arra is rájöttem, hogy ezzel szemben az is igaz, hogy a világ minden kincséért sem cserélném el azt a gyönyört, amit a kínjaim okoznak.”

A történetet egy mondattal lehet tökéletesen leírni: újjászületés a halál küszöbén.

A könyv alapján készült film magyar nyelven nem jelent meg, ezért íme a spanyol nyelvű ajánló angol felirattal:

 

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! Ha sikerült felkelteni az érdeklődésed, a képre kattintva megszerezheted. :)

1305967.jpgTetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Ha pedig kíváncsi vagy egy másik Márquez műre is, akkor kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9812342549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása