Humoros, magyar és krimi

2017. április 06. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Albert Levente: A hasznos idióta

krimi.jpg

Akarsz egy hamisítatlan magyar krimit olvasni?
Benne lenni a dolgok sűrűjében?
Nagyokat enni, nyomozni és pörögni?
Igen?
Akkor neked íródott a könyv.

Valahol az isten háta mögötti magyarországi megyében egy Gömbi névre hallgató megbecsült hajléktalan páratlan információval borzolja a közbiztonságért felelős bűnügyi vezetők délelőttjét: azt állítja, tudja, ki lőtte agyon Rácz Sanyikát.
Yess.
Ez a Sanyika a megye legkomolyabb bűnözőjének a fia.
Azért itt már illik virítani valami eredményt, bár, lássuk be, a legkomolyabb bűnöző címke nem véletlen, és semmiképpen sem várható, hogy az illető nem vet be bármilyen eszközt is a fia gyilkosának likvidálására. Jobban megnézve, ha a rendőrség innentől egy lépést sem tenne, az elkövető akkor is elnyerné méltó büntetését: az ilyen kaliberű ember simán megtalálja fia gyilkosát, akár asszisztál hozzá a szervezet, akár nem.

A hírbomba azonban nagyot robban: Kevei Zsiga, egy rendőr volt a kivégző.
Pontosítok: egy aktív rendőr.
A gépezet beindul, és miután rendvédelmi szerv hivatásos állományában szolgálatot teljesítő elkövetőről van szó, kell egy ember az ügyészségről is: ez a szabály. Annyira emberhiánnyal küzd a szervezet, hogy a feladatra a közvélemény és a szakma által kétes megítélésű ügyészt jelölnek ki: dr. Varga Lacit.
Róla azt érdemes tudni, hogy a felesége elzüllött, drogos lett, őmaga pedig börtönben ült.
Igen: börtönben ült, és mégis ügyész most is.
Az esete több, mint pikáns, de nem én leszek, aki elhadarja neked a sztorit vele kapcsolatban, az tuti, tessék kézbe venni a könyvet.
Csatlakozik mellé a nyomozáshoz ügyészségen frissen kinevezett fogalmazó, Nyuszicica is (dr. Mátrai Dorottya), akit több rendőrségi fejes is „szívesen tenyésztésbe vonna”. 
krimi1.jpg
Testületileg kivonul a csapat az emberöléssel alaposan gyanúsítható Keveihez, akit természetesen nem találnak otthon. Hogy a szőlőjében lévő pincében ráakadnak, az is a véletlen műve.
A bibi: hogy már csak a holttestét „vallathatják”, vajon mi is történt.
És tényleg: mi történhetett?
Miért akarta valaki öngyilkosságnak álcázni Kevei halálát?
Ha Kevei volt Rácz Sanyika gyilkosa, miért?
Van-e köze az áldozat, Rácz Sanyika apjának ehhez az elkövetéshez?
Hogy keveredhet az ügybe bele három olyan nő is, akik miatt az egész személyes üggyé válik dr. Varga számára?
Miért fenyegetik meg Vargát, hogy adja alább a nyomozást ebben a témában? Hiába faggatja a sajtó, hogy mire tapinthatott rá, ő csak azt hajtogatja: sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Persze, ez a médiának kötelességből felvett álcája: előbb csak sejti, később pedig teljes bizonyossággal tudja, hogy őt csak bábnak használják ebben a játszmában. Hát akkor játsszunk, rázza meg magát, és elindul felgöngyölíteni, amit fel kell göngyölíteni.

A nyomozás több szálon is folyik, képbe kerülnek az ukránok, a víg özvegy, sőt, a helység polgármestere is. Annyira dagad a botrány, hogy a fejesek már az ügy eltusolására szavaznak, csak a média lecsap a zaftos eseményekre és már lehetetlen úgy tenni, mintha nem történt volna … szinte semmi.

A mű egy krimisorozat első darabja (igen: a többi részére is kíváncsi leszek). Miért? Mert sokat nevettem, és sokat nyeldekeltem képzeletbeli kajákat, pl. vaddisznópörköltet szerintem nem ettem tíz éve. Pláne, amit minimum kétszer pörkölnek le zsírjára, hozzá szuszogó knédlirudak… na jól van, hagyjatok lógva. Aztán volt itt pitbullt kerti törpével sakkban tartó; olyan calvadoszos kávé, amely elfogyasztása után meg kell kapaszkodni az asztal lapjában a felálláshoz; becsületben megőszült cigány üzletember, aki hörrenve kéri ki magának, hogy ő maffiózó lenne, meg hasonlók.

Tetszett.
Friss, nem túlírt, karakteres mű, tele váratlan fordulatokkal.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

krimi2.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

 Érdekel egy jópofa lányregény, ami amúgy krimi? Akkor kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1712374013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása