Vége az egyik legjobb fantasynak?

2017. május 05. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Michael J. Sullivan: Riyria-krónikák 5-6.

Két kedves útonállónk, akik időközben királyi megbízottakká nőtték ki magukat, elérkeztek az utolsó kalandjaikhoz. Mi vár rájuk? Megtalálják a valódi Örököst? Mi lesz az imposztor Császárnővel és a szervezkedő, cselszövő egyházzal? Hamarosan kiderül!

Figyelem, aki nem ismeri a sorozat megelőző köteteit, annak spoilert tartalmaz!

A sorozat ötödik kötete a Télvíz idején címet kapta, és ennél pontosabb nem is lehetne. Az egész regény egy hatalmas jelentőségű birodalmi ünnepségre, a Télvíz-ünnepre koncentrál, miközben Modina császárnő esküvőjét is szervezik. Modina és Amilia egyre inkább próbál kitörni a machinációkból, és élni a saját életüket - már amennyire ez egy császárnőnek és az udvarhölgyének lehetséges. A szálak összeérnek, lovagi tornák, kivégzések, esküvő, hatalmas véres látványosságok, a hatalom- és a pénzéhes új nemesség, a lovagok, akik a legkevésbé viselkednek lovagiasan, de még törpök, goblinok, félelfek is felbukkannak a történetben. Ahogy az igazinak hitt Örökös, akit Novron trónjára kéne ültetni - hatalmas nagy csalódás, egy önző, nagyképű, gyáva és buta alak ez az örökös. Ott is volt bennem a kétely végig, gondolván, ő nem lehet egy hatalmas ősi császár, egy bölcs uralkodó, Novron örököse. Vagy ha igen, akkor valamit nagyon eltoltak ezer év alatt a világban. Végre azt is látni, mire fut ki az egész történet. Noha alig hagyjuk el a város falait, rengeteg érdekes szereplő és esemény zsúfolódott be egy talpalatnyi helyre, és nagyon úgy néz ki, hogy az egyház győzött: a cselszövés sikert aratott.

Ez a kötet talán a leggyönyörűbb az összes közül, már ami a borítóját illeti. Vagyis hát hogy őszinte legyek, nem tudok választani az ötödik és hatodik kötet borítója között... 


Ha érdekel a könyv, ide kattintva elérheted!

És el is érkeztünk a nagyszabású sorozat nagyszabású záróakkordjához. Ez a kötet tökéletesre sikeredett. Már az első részek is elvarázsolnak, de érezhető, hogy ez az, ahová kifutott az egész, erről szólt minden, ezért ismertünk és szerettünk meg megannyi karaktert, ezért tettük be a lábunkat ebbe a világba. A könyvön érezhető, hogy Sullivan végig egy történetet írt meg, végig tudta, mit akar, és emiatt kerek és egész a történet, szemben pl. A tűz és jég dala sorozattal, ami lassan 20 éve íródik, és valószínűleg sosem fejezi be Martin. Itt Sullivan ha nem is az első szó leírásánál, de azért már az elején tudta, mi lesz a vége a történetnek. És emiatt gyönyörűen és logikusan épül fel az egész, valóban kapunk valódi válaszokat a korábbi kötetekben felmerült kérdésekre, és meg kell mondanom, hogy ez igen ritka. De nézzük, mi is történik az utolsó kötetben:

Támadnak az elfek! Azok a kvázi halhatatlan (na jó, hosszú életű, azaz jó hosszú életű) lények, képzett, ezeréves harcosok, varázslók! Mi lesz az egyszerű, átlagos emberiséggel? Mi lesz velük, ha megmutatják nekik, hogy nem illik bánni más fajokkal? Nem is kérdés: az emberiség el lesz törölve. Egyetlen remény van: fel kell keresni az elveszett várost, Percepliquist, ott megkeresni egy tárgyat meg persze válaszokat. Royce és Hadrian kapják a megbízást, hogy mentsék meg az emberiséget. Maréknyi csapatukkal, akik között régi, szeretett és gyűlölt ismerősök is felbukkannak, a dolguk nem más, mint először is megkeresni, aztán átkutatni a várost. Természetesen sikerrel járnak, ám kalandjaik során olyan titkokra derül fény, amely megrengeti az egész világot. 

Sullivan rengeteget fejlődött az első kötet óta, és szerintem egy tökéletes, mai, modern, de mégis hagyományos fantasy-t írt. Rengeteg társadalmi kérdést feszeget, és végre vannak erős, önálló női karakterek is, akik többek, mint egyszerű biodíszlet. Jó szívvel ajánlom az egész sorozatot bárkinek, legyen az olyan, aki még életében nem olvasott fantasy-t, legyen olyan, aki kőkemény rajongója a műfajnak. Meg kell mondanom, szívesen olvasnám még tovább a történetet. Sajnálom, hogy Sullivan inkább az előzményeket írja meg - amikor letettem a könyvet, az volt az első gondolatom, hogy MÉG, ebből, folytassuk! Tudni akarom, mi lesz hőseinkkel, a világgal! Na nem baj, valahogy túlteszem magam rajta. És várom, hogy megjelenjenek magyarul is ezen előzménykötetek!

Köszönet a könyvért a Fumax kiadónak! Ha érdekel, kattints ide!

Olvasd el a sorozat első két részéről írt ajánlót!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4912476151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása