Európa legvonzóbb, legnépszerűtlenebb és legélhetőbb városai

2017. június 29. 00:03 - GReni

Európa fővárosai 9. rész

Az Európa fővárosairól szóló sorozat kilencedik és egyben utolsó részében ismerkedjünk meg a legvonzóbb és legkevésbé látogatott fővárosokkal. De itt nem állunk meg, megnézzük melyik országban van a legtöbb legélhetőbbnek tartott város "Az öreg hölgy" területén. Irány Fehéroroszország, Moldova, Csehország, Svájc és az Egyesült Királyság!

fovarosok_9.jpg

Fehéroroszország (Belorusz Köztársaság), Minszk

Turisták által legkevésbé látogatott ország. Egyedül Minszk és az ország északi része, ahol megfordulnak az utazók, mert déli részét súlyosan érintette a csernobili katasztrófa, ami érthető módon nem teszi éppen vonzóvá. Sajnos a háborúk nem tettek jót az országnak. Sok nép, többek között ukránok, lengyelek, franciák, oroszok, németek vonultak pusztítva keresztül az országon. Mára számos vár, kastély, erődítmény romjait igyekeznek megóvni, renoválni, amit pedig nem sikerült megmenteni, ott hatalmas emlékhelyekkel igyekeznek emlékeztetni a történelemre. Egy gyönyörű kastélyegyüttest érdemes megnézni, amely Mir keleti szélén egy kis mesterséges tó partján fekszik. Mióta felkerült az UNESCO világörökségi listájára folyamatosan felújítás alatt van, apránként a teljes vár látogathatóvá tétele a cél. A másik fontos látnivaló szintén egy vár az UNESCO listájáról: Nyaszvizsi vár, mely a lengyel Radziwiłł család rezidenciája építészeti és kulturális komplexuma volt. Emellett kellemes kirándulásokat tehetünk az érintetlen természetben északon, sétálhatunk folyók, tavak partján és nemzeti parkokban.

Fővárosa sajnos nagyon megsínylette a második világháborút, de maradt néhány műemléke. Többek között érdemes megnézni a 17. századi Szentlélek-katedrálist, a Piscsali-kastélyt, a látványosra sikerült Szakszervezetek kultúrpalotáját,  vagy keresztül sétálni a Győzelem parkon, de a Kőmúzeum is tartogat érdekességeket. A Belarusz Nemzeti Könyvtár épülete modern és különös képet mutat, főleg napnyugta után, amikor szép színes kivilágítással pompázik, ráadásul egy kilátóteraszt is kialakítottak itt, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Minszk egyik jelképe a Szent Simeon és Szent Helena temploma, a Vörös templom.

minsk_red_church2.jpg

Moldova, Kisinyov

Moldova is azon keleti államok közé tartozik, melyeket a legkevésbé látogatnak a turisták, sajnos van hova fejlődnie az országnak. A Dnyeszter-síkság kellemes éghajlatának köszönhetően főként szőlőt termesztenek. Nem véletlen, hogy az egyik leghíresebb látványossága a cricovai borgazdaság. A bortermelés egy hatalmas várost hozott létre a föld felett és a föld alatt egyaránt. Egy 130 km-es pincerendszerben részt vehetünk egy föld alatti városnézésen, aminek során elektromos autókkal járhatjuk be a pincevárost, közben megismerve a bor- és pezsgőpalackozókat, részt vehetünk borkóstolón és megszemlélhetjük a világ hírességeinek borkészleteit.

Fővárosa Kisinyov (Chişinău) Moldova középső részén, a Bîc folyó partján fekszik. Az ország gazdasági és kereskedelmi központja rendkívül változatos. Része volt a török, az orosz birodalomnak, Romániának és Szovjetuniónak is, míg 1991-ben a független Moldovai Köztársaság fővárosává nem vált. Kisinyov egy modern város képét mutatja számos gyönyörű parkkal, múzeumokkal, színházakkal. Sajnos szinte semmi nem maradt a huszadik század előtti időkből, mert a II. világháború harcai brutális pusztítást végeztek a városban, egy 19. századi ortodox székesegyház, a Krisztus Születése Székesegyház és egy harangtorony élte csupán túl. De érdemes megnézni mellette a diadalívet, a városházát és tenni egy nagy sétát a belvárosban.

chisinau_center.jpg

Csehország, Prága

Miután megnéztük a legkevésbé látogatottakat, nézzük meg egy olyan ország fővárosát is, ami felkerült a világ 20 leglátogatottabb városa listára. Ez pedig nem más, mint a cseh főváros, Prága. Nem meglepő, hogy kedvelt a turisták körében, gyönyörű város egy gyönyörű országban. Az ország egyik különleges látnivalója Kutná Hora városban található. Ez a Sedleci Osszárium, avagy csontház, melyet a benne található műalkotások tesznek egyedivé. A világ talán legbizarrabb kápolnája körülbelül 40-50.000 emberi csontváznak ad otthont. Emberi maradványokból készült csillárok, asztali tárgyak, címerek, boltozatelemek, csontpiramisok. Érdemes egy kirándulást tenni a Morva-karszt területén is, ahol több mint 1100 barlang ismert, melyek közül négy látogatható, ahol sok gyönyörű cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk. Dél-Csehországban egy mesebeli kastély várja a látogatókat a Vajgar-tó partján elterülő Jindrichuv Hradecben, de nemzeti parkjai és fürdővárosai is számos látogatót vonzanak.

És persze az ország egyik gyöngyszeme a főváros, melyet a világ legszebb fővárosai között emlegetnek. Tisztasága, szépsége, romantikus hangulata és számos gyönyörű látnivalója teszi vonzóvá a turisták körében. Élvezettel sétálhatunk a macskaköves utcákon, közben megcsodálhatjuk az Óvárosi teret a Városházával és az Orloj óratoronnyal. Végig sétálhatunk a Vencel-tér előtt, megnézhetjük a Lőportornyot, a díszes, különleges spanyol zsinagógát. Majd átkelhetünk a Károly-hídon, hogy megismerkedjünk a várnegyeddel, ahol vár a világ legnagyobb ősi vára. Ámulhatunk a Szent Vitus-székesegyház, a Királyi Palota és az Arany utcácska szépségén. És miután megszemléltük a sok-sok látnivalót, irány Petřín tornya, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk a városra.

prague-view-of-prazsky-hrad-from-petrin-tower.jpg

Egyesült királyság, London

Európa legtöbb látogatót fogadó városa London. A tavalyi évben csak Bangkoknak sikerült megelőznie. Hogy mit szeretnének látni, miért is utaznak oda emberek milliói, arról részletesebben a sorozat egy korábbi részében olvashattatok. Ha lemaradtál róla, kattints!

london_1.jpg

Svájc, Bern

A világ egyik legnagyobb HR-tanácsadó cége, a Mercer minden évben hét pont alapján megvizsgál több száz várost, mely alapján összeállítják a legélhetőbb városok listát. Mit néznek? Számít a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális környezet, az orvosi és egészségügyi helyzet, az iskolák és az oktatás színvonala, a szabadidős lehetőségek és az időjárási körülmények. A listán 231 város szerepel, melyek közül idén zsinórban már a nyolcadik alkalommal fordul elő, hogy az első helyet Bécs vívta ki magának. Gyönyörű, hangulatos, tiszta, biztonságos város. De Svájc sem panaszkodhat! A lista második helyén Zürich áll, de a top20-ba bekerült még Genf (8. hely), Bázel (10.), és fővárosa, Bern (14.) is csak alig csúszott ki a legjobb tízből. Zürich festőien szép nagyváros, ahol magas és drága minőségű élet jellemző. Látnivalókban is gazdag, többek között gyönyörű katedrális, a Fraumunster templom Marc Chagall lenyűgöző üvegablakaival. Genf a parkok városa, tele pázsitos közparkokkal, kedves sétányokkal, szép és különleges szobrokkal, sőt a híres világóra, a svájci óraipar jelképe is egy park közepén található. Természeti kincseire is büszke lehet Svájc: gyönyörű hegyei síelők, hegymászók, túrázók millióit vonzzák. Egyik legismertebb és legnépszerűbb a Matterhorn, ahol több mint 1700 hegyi vasút és sífelvonó várja a hegyek szerelmeseit. És itt található St. Moritz is, mely a világ egyik leghíresebb üdülőhelye. Emellett a lenyűgöző Rajna és Trümmelbachi vízesés is a kihagyhatatlan látnivalók sorát bővíti.  

Fővárosa, Bern egy bájos és barátságos város számos látnivalóval. A városban járva érdemes megnézni a híres Óratornyot, a Münster-székesegyházat, melyet különlegessé tesz a 234 emberalakot felvonultató szoborcsoport, mely az utolsó ítéletet ábrázolja, de akadnak bőven szép épületeket, például a Casino, a Svájci Nemzeti Bank, a Városi Színház épületei és a város jelképét, medvét ábrázoló szobrok sokasága. Ennek a szép városnak macskaköves szűk utcákkal, mesés szökőkutakkal, virágdíszes pompás épületekkel és csillagászati toronyórával tarkított óvárosa pedig az UNESCO védettsége alatt áll.

bern.jpg

Ezennel elérkeztünk Európa utolsó országaihoz és ezzel a sorozat utolsó részéhez. Remélem élveztétek a kis európai utazást és sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, hogy elinduljatok felfedezni ezt a "végeláthatatlan" kontinenst. Amennyiben kíváncsi vagy Európa többi fővárosára is, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3912611509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.29. 14:57:02

Budapest első helyen, mint titkos tipp.

Remek város szuper látvánnyal és pörgő kultúrális és éjszakai élettel, mégis alig tudnak róla tőlünk nyugatra.

gmarc 2017.06.29. 16:10:41

Szarajevót is nagyon ajánlom, mert csodaszép és hangulatos, turisták azért vannak, de messze nincs tömeg.

2017.06.30. 13:58:59

@Ződ2000: Bizonyos értelemben addig jó nekünk.
süti beállítások módosítása