Szörnyeteg - mi teremtettük és többé nincs hatalmunk felette

2017. október 19. 07:44 - Carbonari

Könyvajánló - Jeff Vandermeer: Borne

borne1.jpg
Hely: egy porig rombolt, névtelen város
Idő: valamikor a jövőben
Főhős1: Rachel, aki guberálásból él
Főhős2: Born, egy kis zöld dudor
Főhős3: Wick, a drogkereskedő
Történet: feledhetetlen

 „Jeff Vadermeer a lenyűgöző Déli Végek trilógia után egy olyan, a műfajt még jobban feje tetejére állító regénnyel jelentkezik, ahol sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő nem az, aminek látszik. A Borne az év egyik legeredetibb regénye, amely szerzőjét végérvényesen korunk egyik legfontosabb sci-fi írójává teszi.” 

A sci-fikben szokásos helyszínen kezdődik a történet: lepusztult, névtelen város, depis, a túlélésért harcoló lakók, furcsa teremtmények: eddig semmi izgi, mi? Aztán a főhős, Rachel talál valami totál semmire sem hasonlító lényt, amelyet a Vállalat (így, nagy Vé-vel) nevű biotech cuccokat gyártó cég által zsarnokivá tett Mord, az óriási medve bundáján héderelt. Rachel hazaviszi a zöld kis dudort, meggyőzi Wick-ket, a drogkereskedő élettársát, hogy tartsák meg a formátlan kis izét. A lány Borne-nak nevezi el az ismeretlen lényt, akinek később a kedvenc alakja egy felfordított vázához lesz hasonlatos, de szinte bármilyen formát képes leutánozni.

vandermeer.jpg

Jeff Vandermeer

Ahogy haladunk a cselekménnyel, úgy válik egyre világosabbá, hogy olyan világban élnek hőseink, ahol a gyengeség – bármilyen gyengeség – pillanatokon belül halált hozhat magával. Szeretni, kötődni pedig egyértelműen gyengeségnek számít errefelé. Rachel és Borne között ennek ellenére szoros kötődés alakul ki, amely kiélezi a hely sajátos problémáit. Mindenkinek titkai vannak, személyeknek, lényeknek és még a Vállalatnak is.
Mi ez a Vállalat? Mit gyárt? Milyen következményekkel jár ezen a helyen élni? El lehet innen menni, vagy meg sem érdemes próbálni?

A helyszín, hogy mi történhetett, hogy történhetett, az olvasó fantáziájára van bízva. Kapunk némi támpontot, de az csak arra elég, hogy nagy vonalakban képben legyünk: összezavart, pszichotikus látomás a Város, a Vállalat, a biotech cuccok, a teremtmények, az emberek, a mutánsok. Kifejezetten kiélezett a helyzet a külömböző lények között: se bizalom, se együttműködés, se semmi, vagy csak minimális, a tét a túlélés.
Borne pedig növekszik, tanul, és felmerül benne a kérdés: ki ő valójában? Ember? Állat? Tárgy? Ki hozta létre őt? Született? Netán alkották, gyártották? Vagy? Ami még fontosabb: milyen célból van a világon?

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

borne.jpg

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

 

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Érdekel? Ezüstálom - avagy suhanás a dimenziók között - kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6412797042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása