Most már visszavonhatatlanul itt van az ősz. Amikor ezt írom, épp szakad az eső és fúj a szél. A fák sárgában, vörösben, barnában játszanak, és napi szinten kell összeszedni egyetlen fa alól a rengeteg levelet, mert két nap alatt már-már kezelhetetlen mennyiség gyűlik össze. Betérve a hűvös időről jólesik valami finom. Valami finom és egészséges.
Nem kell lemondanunk a salátákról ősszel sem, pedig sok ember a nyárral együtt a jó kis ízletes salátákat is temeti. Pedig az nem vész el - csak átalakul!
Joghurtos zellersaláta dióval
Hozzávalók:
- 5 szál szárzeller
- 2-3 db alma (lehet zöldalma, vagy valamilyen más, amit kedvelünk, esetleg keverve)
- 15 dkg dió
- 2 dl görög joghurt
- 1 citrom leve és kevés héja
- só és bors ízlés szerint
A negyed diókat száraz serpenyőben megpirítjuk. Az almát és a zellert felvágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét és kevés héjat reszelünk rá, majd fűszerezzük. Összekeverjük a joghurttal, lehűtjük, tálalás előtt pedig megszórjuk a dióval. Gyors, finom, laktató és egészséges vacsora, vagy egy könnyű ebéd.
Sütőtökös saláta
Kép forrása: panitakedvencei.blogspot.hu
Hozzávalók:
- 15 dkg sütőtök
- 15 dkg uborka vagy cukkini
- 20 dkg szőlő
- 1 db kaliforniai paprika
- kevés jégsaláta
- 5 dkg dió
- 1 citrom leve
- só, bors, fahéj és olívaolaj
A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk és megpirítjuk. A többi zöldséget felvágjuk, összekeverjük, majd fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével. A sütőtököt meghintjük fahéjjal, majd a pirított dióval és a szőlővel (félbe vagy negyedbe is lehet vágni a szemeket, ha nagyon nagyok) együtt hozzákeverjük a zöldségekhez. A tetejére lehet szórni felkockázott kecskesajtot, és a gránátalmamag is nagyon jól működik vele!
Sült körtesaláta
Hozzávalók:
- 4 db körte
- 10 dkg vékonyra szeletelt sonka
- 10 dkg madársaláta vagy rukkola
- 10 dkg jégsaláta vagy frisé saláta
- 1 dl fehérbor (Cserszegi fűszeres pl. jól illik hozzá)
- balzsamecet, só, színes bors,
A körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és 6-8 cikkre vágjuk, majd egy forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, Ha kész, megszórjuk a borssal, felöntjük a fehérborral, és hirtelen felforraljuk, majd összekeverjük a salátákkal. Az egészet meglocsoljuk kevés balzsamecettel, ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a vékonyra szelt sonkát.A saláták mellé van egy hihetetlen finom öntetreceptem is: még tavaly tettem el kevés málnát, és hát nem vagyunk egy nagyon lekváros-befőttes család, csak sütikben fogy, akkor is jellemzően a barack. De a málnalekvárnak (amit, mint minden saját befőzést, minimális cukorral teszek csak el, hogy megmaradjon a gyümölcs saját íze, ne egy agyoncukrozott valami legyen) találtam egy felhasználási formát, ami nagyon jól működik bármilyen salátán, legyen az főétel vagy köret: málnás balzsamecetes öntet! 6-8 ek balzsamecet, 1 ek méz, és 3-4 ek málnalekvár összekeverve. Próbáljátok ki, megéri!
Váltsunk életmódot Főzelékes Ferivel! Kattints ide!
Kövess minket Facebookon!