Pisti vagyok, ments ki innen!

2018. február 05. 07:49 - GReni

Könyvajánló - Dombóvári István: Pisti vagyok, ments ki innen!

Dombóvári Istvánnak, a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépőjének legújabb könyve csupa ismerős helyzetet mutat be könnyed, humoros és szórakoztató stílusban egy átlagos férfi életútján keresztül.

dombi2.png

Először is tisztázzuk: bár a cím megtévesztő lehet, ez a könyv nem Dombóvári István életéről szól. A szerző több helyen hangoztatja, hogy Pisti története csak fikció, amelyben végigkövetjük egy reményekkel és álmokkal teli fiatalember életét egészen a születése pillanatától. Persze a szerző nem hazudtolta meg önmagát, bőven akadnak a regény során abszurd jelenetek, ráadásul a drámai helyzeteket is humorosan tálalta.

Nagyon retró hangulatban indul a sztori, amikor visszautazunk az időben a trapéznadrágok, a Kórház a város szélén és a kerek lámpás Skoda fénykorába, egészen Pisti születéséig. Aztán lassan végignézzük, ahogy felcseperedik, közben pedig számos olyan helyzetről olvashatunk, ami saját emlékeinket hívja elő. Csupa olyan szituáció, ami velünk is megtörtént, megtörténhet. Például az első oltás jelenete elég abszurd, de sajnos nekem már volt szerencsém hasonló orvoshoz. Szinte hallom a mogorva szavait és látom, ahogy gúnyosan grimaszol miközben beszél: 

"- Hozza már ide azt a gyereket! Nem érek rá csak magukkal foglalkozni! Teli van az a rohadt váró bömbölő kis bolygózabálókkal.
- Elnézést!
- Ne rabolja az időmet az elnézésével. De csúnyán köhög ez a gyerek. Nézz csak ide! Ebből kórház lesz, fiam!
- De hiszen csak kuckolt egyet.
- Ki itt az egészségügyi, maga van én? Az orvosi lexikonban nincs olyan, hogy kuckolás! Ezt csak olyan infantilis anyák mondják a gyereküknek, akik képtelenek megkülönböztetni a bronchitist egy kis mezei krákogástól."

Na végül csak sikerült könnyedén megúszni az oltást, de az óvoda és az iskola is hozott meglepetéseket. Az óvónő például teljesen kikelve behívta a szülőket, hogy felhívja a figyelmüket a lázadó Pistikére, aki ahelyett, hogy a dömperrel játszana, ül a sarokban és olvas. Hát, ez valóban vérlázító. És persze eljött az idő, amikor az úttörő tábort felváltották a vasárnapi hittanórák. Pistinek nem sikerült belopnia magát az atya szívébe. Erről a sztoriról is saját gyerekkorom jutott eszembe. Sosem felejtem el, amikor a hittan órán lebuktunk kártyázás közben és egy kiselőadást kellett végighallgatnunk arról, hogy a kártya az ördög eszköze, ami megrontja ártatlan kis lelkünket. Erre én közöltem, hogy apukám azt mondta, hogy az ulti segíti a logikus gondolkodást és, ha ügyes vagyok még fagyipénzt is nyerhetek vele. Nagyon hamar a termen kívül találtam magam... :)

Közben Pisti is megéli a "technikai ősrobbanást":

"Egy vókmen-tulajdonos akár élet-halát ura lehet egy általános iskolai osztálynak. [...] Te, figyu, ezt a számot meghallgatnám még egyszer. Melyik a visszatekerő gomb? Rev?
- Megőrültél?! Eszedbe ne jusson a magnóval tekerni! Így is alig van már energia az elemben. Még egy gyorstekerés, aztán halott. Ki tudja, mikor tudok új elemekre beruházni.
- Akkor hogy tekered vissza?
- Nagyon egyszerű. Figyeld csak. Kiveszem a kazettát, beledugok egy ceruzát, és azzal tekerem. Egy kicsit lassú és munkaigényes, de megéri."

Lesz itt még mindenféle izgalom: az első érzelmek, az első pornóújság és az első pornófilm. Utóbbin jót mosolyogtam, ugyanis Pisti első találkozása a szexfilmek világával egy hangalámondásos francia szexkazetta volt, ami ráadásul agyonmásolt, így még a szereplők is alig kivehetőek, aztán persze rányitott az apja, miközben nézte, de egész okosan vágta ki magát a szituból. Éljenek a művészfilmek. :D

Aztán jön az első csók, a szüzesség elvesztése, és a pályaválasztást sem lehet megúszni a felnőtté válás küszöbén, majd jönnek azok a mesés főiskolai évek...

"A főiskolás évek életünk legszebb évei is lehetnének. Ha emlékeznénk rá. De nagy részét részegen, kiütve, szétcsapva éljük át." 

Eljön az első komoly kapcsolat és a rettegéssel, szorongással várt első találkozás választottunk szüleivel, majd az elkerülhetetlen szakítás, a csalódások, az újabb szerelmek. Pisti életének számos olyan pillanatát ismerjük meg, amelyekkel - legalábbis nagyon hasonlókkal - mi is szinte biztosan találkoztunk már. Szokásos dolgok, csak kissé, már-már abszurddá tupírozva, egy adag humorral tálalva.

Majd miután azt gondolnánk, hogy túl van élete virágán, akkor 60 évesen a történet kicsit átcsap sci-fi vonalra, ahol Pisti munkát vállal, mint adatrögzítő. Ez elég unalmasan hangzik, de! A meló a Holdon van. Így lesz az álmodozóból bolygóközi adatrögzítő, akit végül a vágyai egy szexrobotig kergetnek...

Rövid, megmosolyogtató fejezetek, hétköznapi és abszurd szituációk, egy adag nosztalgia, érdekes, vicces párbeszédek. Egy könnyed esti olvasmány egy kiváló humorista tollából. Bár Dombóvári István nálam még mindig inkább élőszóban nyerő, azért ez az írása sem volt rossz. :)

dombovari_istvan_pisti_vagyok_b1.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy Dombi előző könyvére is? Kattints!

Főkép: Instagram

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7513397175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása