Kennedy özvegye szokatlan pszichológiai szemszögből

2018. április 06. 06:43 - Carbonari

Könyvajánló - Barbara Leaming: Kennedy özvegye

jackie.jpg

"Jackie Kennedyt mintha celebnek teremtette volna a sors. Szép volt és tehetséges, jó családból származott, kitűnő iskolákba járt. Születésétől megvolt benne a vágy, hogy kilógjon a sorból." Barbara Leaming kötete pedig arra vállalkozik, hogy még sosem látott szempontból elemezze ennek a kivételes asszonynak az életét.

A Cartaphilus Kiadó 2017-ben tette az olvasók polcára Barbara Leaming: Kennedy özvegye című könyvet, lehetőséget kínálva a nagyérdeműnek arra, hogy ellentétben az eddig megjelent életrajzokkal, egészen különleges pszichológia szempontból nézze Jacqeline Bouvier Kennedy Onassis életét.

Annyi mindenről lehet tudomást szerezni, ahogy halad előre az ember a történetben - amely mellesleg friss és olvasmányos -, hogy szinte ott éreztem magam a negyvenes, ötvenes, hatvanas évek Amerikájában. Mai szemmel csodálkoztam az okos lány fiúkkal kapcsolatos szándékos kukaságán, ott kucorogtam mellette, amikor barátnőinek epés megjegyzéseket tett ugyanerről a társadalmi jelenségről: "Úgy beszélt, mint egy kisfiú, aki épp most olvasott el egy nagy könyvet, és élvezettel adja tovább az egészet egy kis utcakölyöknek anélkül, hogy valójában tudná, miről is szól a könyv. A legszívesebben nagy, anyai puszit nyomtam volna az arcára és megdicsértem volna, milyen ügyes gyerek!"

Igen, akkoriban az okos lányok nehezen mentek férjhez, ha felmerülhetett választottjában, hogy a színlelt ájult csodálat alatt a kishölgy sokkal, de sokkal értelmesebb, felkészültebb, mint azt a férfi sejthette volna. Mindent a férjfogásért, a lányoknak egyetlen jövője lehetett az úri Amerikában: jól, sőt, nagyon jól férjhez menni, feleségnek lenni. Jackie pontosan tudta, rá is ez a sors vár, jól férjhez menni, de azt úgy akarta véghez vinni, hogy semmiképpen se legyen unalmas és átlagos élete.

Sikerült neki.
Talán eleve predesztinálva is volt erre a sorsra. Az apja sokat beszélt neki arról, hogy francia nemesi sorból származnak (ami talán nem is igaz, de a lányt elbűvölte a gondolat), és szerinte Jackie-nél "szebb lánya még egy apának sem volt". Klasszikus értelemben nem szűkölködtek az apja mellett sem, de az anyja második házassága óriási vagyonba csöppentette bele őket. Pénz, álmok, hiúság, tudás, lehetőség, minden rendelkezésére állt Jackie-nek arra, hogy se unalmas, se átlagos élete ne legyen.barbara.jpg

A szerző, Barbara Leaming és az angol nyelvű kiadás

Jackie apja hiú, bohém szoknyavadász volt, akinek Jackie pont az állhatatlan vonásait bálványozta. A rossz fiúk mindig vonzóbbak? Anyja végzete (szoknyabolondhoz ment férjhez) megismétlődött volna Kennedyvel kapcsolatos házasságában? Vajon észre vette-e, hogy amikor osztálytársai az ellenállhatatlannak tartott apa előtt riszálták magukat, a középkorú emberből ők csak a visszataszító kéjencet látták, és riszálásuk a gúny kifejező eszköze volt? Soha, senki sem tudja, hogy Jackie a maga valójában értékelte-e az apját. Itt az első kisiklási pont.

A második pontot mérhetetlen becsvágya jelentette. Fiatal lányként csak negatívumokban tudott gondolkodni jövőjéről: "nem akarok háziasszony lenni", nem akarok kisvárosban azon versenyezni, ki süti a legszebb tortát, nem akarok szegény rokon lenni, mint anyja második házasságában, ahol pontosan tudta, hogy az ottani fényűzés és gondtalanság csak átmeneti az életében és sosem lehet belőle egy cent sem az övé.

Bemutatják a társaságnak, és a legfontosabb évet a férjjelöltek studírozásával tölt. Nincs ínyére a felhozatal. Nem a személyük ellen volt kifogása, hanem az életük ellen. Újságíróskodni kezdett egy jelentős lapnál, el is jegyezte egy jóképű férfi és óriási zafírokkal és gyémántokkal ékesített jegygyűrű volt már az ujján, amikor megismerkedett azzal az emberrel, aki még a madarakat is képes volt kivarázsolni az ágak közül: Jack Kennedyvel.

A többit már tudjuk, dőlhetne hátra a tájékozatlan olvasó: házasság, férj kicsapongása, elnökség, Dallas, Jack majd Robert halála, Onassis, ennyi.

Ennyi?
Hát nem. Még csak most kezdődik a kaland! A felfedezés, a másként gondolkodás ennek a nagyszerű, kivételes, nagyravágyó és roppant szerencsétlen asszony életének, mozgatórugóinak különleges szempontból való láttatása.
És ha úgy gondolod, hogy az előző bekezdésekben tulajdonképpen kitárgyaltam a könyv nagy részét, kénytelen vagyok kiábrándítani téged: egészen pontosan a 37. oldalig jutottam el az ismertetésben a 310 oldalból.
Hm? felhúztad a szemöldököd?
Nem csodálom.
Tehát: kalandra fel! Ismerd meg Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis életét úgy, ahogy még senki sem. A kötetben nincsenek fotók, csak kutatások, naplórészletek, ismerősök, tanúk vallomásai regényes formába öntve, egy ismeretlen történetben.
Érdekelni fog, hogy mi rejlett a nagyasszony mosolya mögött.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

jacki.jpg

 

Köszönjük, Cartaphilus Kiadó!

 

Ha szereted a könyvújdonságokat, hogy mit olvass és mit ne, kövess bennünket Facebookon!

 

A véletlen és a végzet mindannyiunkat összeköt. Érdekel? Kattints!

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7713716708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2018.04.06. 21:45:46

Érdekes megfigyelni, hogyan csinál a média SZÉP NŐ-t. Ha sokat olvassuk, hogy szép, már észre sem vesszük a kockaarcot (a rettenetesen széles állkapocs miatt), az egymástól távol, szinte a halántékon ülő malacszemeket, a fültő-fülig érőszájat, a neandervölgyit megszégyenítően alacsony, csúnya homlokot. Rettenetesen ronda volt szegény.

Fritz Gerlich 2018.04.06. 21:45:59

Összetett, bonyolult személyiség, különleges nő, kivételes ember volt.
süti beállítások módosítása