A ​harag napja: figyelmeztetés egy összehangolt terrortámadásra az Egyesült Államokban

2018. május 29. 07:46 - GReni

Könyvajánló - William R. Forstchen: A ​harag napja

Egy politikai fikció, mely az ISIS által koordinált terrorista támadás története az Egyesült Államokban. Egy brutális, nehéz olvasmány, melyben az áldozatok és a terroristák szemén keresztül láthatunk egy megrázó és félelmetes, de sajnos nem elképzelhetetlen víziót a jövőről. 

img.jpg

William R. Forstchen-t világhírűvé tette Később című apokaliptikus thriller trilógiája (Egy másodperccel később, Egy évvel később, Az utolsó nap), melyben az Egyesült Államok áramellátó hálózatát megsemmisítő elektromágneses csapás (EMP) következményeit nyögő lakók élete van a középpontban, akik az éhezés és a terror árnyékában próbálják talpra állítani otthonukat. 

Hadtörténészként a szerző legújabb könyvében is egy rettenetes jövőt vizionál, miközben felhívja országa gyengeségeire, hiányosságaira, felkészületlenségeire a figyelmet. Ezúttal a középpontban iszlám terroristák összehangolt, kegyelten, barbár támadásával kell szembenéznie az Államoknak. Regényét figyelmeztetésnek szánta, és cselekvésre szólítja fel országa polgárait és vezetőit a világ leggazdagabb és legveszélyesebb terrorista csoportja ellen.

"Az Iszlám Állammal és a hozzájuk hasonló szervezetekkel kapcsolatban egy dolog világos: céljuk a muszlim és a „hitetlen” világ megtérítése, aki pedig ellenáll, arra halál vár. [...] Úgy hiszem, a 21. század nagy csatája épp most, a szemünk előtt bontakozik ki Irak porlepte síkságain, az Iszlám Állam által uralt régiókban, és könnyen lehet, hogy a döntő összecsapásra Európában és a saját földünkön, Amerikában kerül majd sor. Az ellenség a középkor mocsarában ragadt gyilkos szekta lesz majd, csordultig telve gyűlölettel Abraham Lincoln országa, „a világ utolsó, legragyogóbb reménysége” ellen."

Az ISIS első számú célpontjai az iskolák és az autópályák. Egy gimnáziumi tanárral indul a történet, aki megszokott módon elmegy lányával a gimnáziumba Portlandben. Aznap különös események történtek reggel, ezen pörög akkor is az agya, amikor megérzései bejönnek és bekövetkezik a legrosszabb: jól képzett fegyveres terroristák rohanják le az iskolát, hogy mindenkivel végezzenek, akit odabenn találnak.

Ha mindez nem lenne elég, hogy az emberben megálljon az ütő olvasás közben, hamar rájövünk, hogy ez a rémtett csupán az egyik célpontja egy összehangolt, profin megtervezett és kivitelezett támadásnak. Az ország több területén érnek időzítve ugyanilyen brutális támadások más iskolákat, és miközben a kétségbeesett, pánikba esett szülők rohannának gyermekeikért, az autópályák is hasonló sorsra jutnak. A terroristák pillanatok alatt bénítanak meg egy államot, végül pedig az egész Egyesült Államokat.

Részletes képet kapunk arról, hogy a szélsőséges elemek, miként jutnak be az országba, miként szervezik meg az akciókat, hogyan kommunikálnak és milyen módon és következményekkel jár, ha egyszerre, kőkeményen és kegyetlenül csapnak le. Az eseményeket végigkövetjük mind az ártatlan áldozatok, mind a támadók szemszögéből. Ijesztő, amikor a dzsihádisták fejébe látunk, de jól szemlélteti a szerző a motivációikat, a szellemi vezetőik és a Korán szavai alapján.

"Az Amerikában tomboló káoszt Rakkában örömteli és diadalmas kacagással üdvözölték. Az akció egyik kitervelője hangosan szólalt fel: jóslata valóra vált, a hitetlenek pedig veszett kutyák módjára vagdalkoznak maguk körül, s félelmükben és őrületükben immár a saját honfitársaik életére törnek."

Az Egy másodperccel később, az Egy évvel később és Az utolsó nap nemzetközi bestseller szerzője valójában Amerika felkészületlenségéről és gyengeségéről ír ebben a komoly vitákat kiváltó regényében, erőteljesen kiállva amellett, hogyha az állam nem védi meg a polgárait, akkor nekik kell megvédeniük magukat. Egy brutális politikai fikció, egy nehéz olvasmány, mely tényeken alapul és megviseli az olvasót, mert egy olyan eseményfolyamatot ír le, amely akár be is következhet. A lehető legrosszabb forgatókönyv, amely egy országot sújthatna.

Egy ilyen történetet elmesélő disztópiát nem lehet szeretni, és senki ne várja, hogy üdítő lesz olvasni. Lesznek nehéz percek, amikor az ember gyomra görcsbe áll a sok rettenettől. Nem szép történet, az emberek meghalnak, a legszívszorítóbb részek, amikor gyerekeket kínoznak, gyilkolnak. Mindettől függetlenül örülök, hogy elolvastam, és reménykedem, hogy sosem kell hasonlókkal szembesülnöm a híradásokban. 

aharagnapjafedel.jpgkötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A borítóképre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a szerző más könyve is? Kattints!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6613978268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évike12 2018.06.13. 22:48:07

Miért hagyják a liberális globalisták, hogy ez megvalósuljon. A jelen helyzetben úgy tűnik, hogy hagyják terjedni ezt a szörnyűséget!
süti beállítások módosítása