Két joint között elvesztett szerelem

2018. augusztus 30. 07:52 - Carbonari

Könyvajánló - Terézia Mora: Szerelmes ufók

kez.jpgTíz elveszett, magányos álmodozó, tíz félig bolond, afféle szerelmes ufó 
történetei vannak ebben a novelláskötetben bezárva. 
Kisiklott, meghajlott, bolondos személyiségek,
akik sosem akartak és sosem fognak beállni a sorba. 

A Magvető Kiadó idén újabb elbeszéléskötettel lepte meg a műfaj kedvelőit, egy Brémai Irodalmi Díjjal elismert művet hozott el nekünk Terézia Mora tollából, Szerelmes ufók címmel.

A kötet nem adja meg egykönnyen magát az olvasónak: ki kell érdemelni. Olyan elcseszett emberi lelkek járják csak maguk által hallható zenére, kizárólag saját koreográfiára táncukat, hogy a "normális" ember szinte belezavarodik, hogy egészen pontosan most mi van? Ilyenkor merül fel bennem, milyen nehéz kilógni a sorból, másnak lenni, ritmust váltani, a társadalmi beidegződésektől nemhogy mákszemnyit, hanem nagyon is eltérni. Ezek az emberek mások, mint te meg én. Mindegyiknek van egy kis defektje, amelyhez körömszakadtáig ragaszkodik, nekik az a komfortzónájuk, és nem az unalomig szajkózott "normális" emberi viselkedés kliséit tartják élhetőnek. Tótágast állnak a szokványos nézetek és megáll a józan ész. 

Vagy csak elég nyitottan odaállni melléjük és friss szemmel szemlélni bolondériáikat? 
Döntsd el magad, hogy a sorozatos kényszeres cselekvések, különös mániák mennyire teszik próbára a te tűrőképességedet. Légy merész, lépj ki sablonjaidból, és csak figyelj, hallgasd a mesét róluk.

Terézia Mora (eredetileg Móra Terézia, író, forgatókönyvíró és műfordító.
terezia.jpg

Mert mit is lehet mondani arról a történetről, amelyben  a drogfüggő Tim a szerelmét veszíti el két joint között az út mentén vagy a portugál panziósnak pedig egy napon kell lemondania kedvenc antik ágyáról és vonzó szőke barátnőjéről, netán arról, amikor a mániákus futó mindenen át és mindenen túl üldözi az őt kirabló személyt. Mindenki keres valamit és mindenki menekül a céltalanság elől. Mindegyiküket megmosolyogják az emberek, mert ennyit és így fölösleges belefeccölni egy témába, egy ügybe, tudni kéne, hol a határ a bolyongásban, mi az, ami még megéri az erőfeszítést és mi az, ami már nem. Hol válik terhessé egy ragaszkodás, egy nem felejtés, vagy egy nyomorult antik ágy. 

De ők nem tudják. Ők csak azt érzik, hogy a közöny falából ki kell törni, a magányt le kell valahogy győzni és... rohadjon meg a normális társadalom. Mit ért az őhozzájuk? Tőlük különbözni királyság.

Vagy nem.
De nem adják fel. 
Ó, dehogy.
Jó lenne beolvadni, csak az árát nem hajlandók megfizetni.
Egyszerre szeretnének beletartozni és különbözni tőle. 
Ez pedig nem megy mindenkinek. 
Mindenesetre a könyvet fáj olvasni. 
Akkor is, ha rangos díjat kapott Németországban. 
(Kár, hogy többé-kevésbé normális vagyok?)

ufo.jpg

 

Szeretnél többet megtudni a kötetről? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Köszönjük, Magvető Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Érdekel Rakovszky Zsuzsa Célia című kötete? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6814193423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása