Receptek az igény szerinti elválasztáshoz

2018. szeptember 18. 07:45 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Annabel Karmel: BLW szakácskönyv

Azok a kisgyerekes szülők, akiknek a csemetéje elérte az elválasztást, két útjuk van: vagy kanállal való táplálás, jellemzően pürésített ételekkel, vagy igény szerinti elválasztás. Ez a szakácskönyv erős mankót nyújt azoknak az anyáknak és apáknak, akik úgy döntenek, hogy a kicsi igényei szerint táplálják gyermeküket.

Annabel Karmel Nagy-Britannia ismert babaétrend-szakértője, legismertebb könyvében a pürésített ételekkel foglalkozik, ebben pedig színes és igényes recepteket és ötleteket nyújt a BLW (Baby-Led Weaning) táplálás híveinek. Ennek a lényege, hogy a gyerek nem csak pépes ételeket kap, hanem falatkákat is, és ízekben, színekben is változatos, de egészséges étrendet alakíthatunk ki számára már egész a kezdetektől. Hogy mikor van itt az elválasztás ideje, az változó, de egy egészséges, rendesen fejlődő babánál hat hónapos kora körül már el lehet kezdeni. Van pár jel, ami segít eldönteni, hogy gyermekünk elég érett-e hozzá:

  • segítség nélkül felül
  • nem löki ki a szájából a szilárd ételeket
  • a szem- és kézkoordinációja kellően fejlett ahhoz, hogy megfogja és a szájához emelje egyedül az ételt
  • tud rágni, akkor is, ha kevés foga van, vagy egyáltalán nincs
  • hajlandóságot mutat arra, hogy részt vegyen a családi étkezéseken, és egyedül egyen

Eleinte a kicsi sokszor csak játszik az étellel, de ez is a fejlődésének egy fontos része, hamar elsajátítja majd, hogyan étkezhet egyedül, ha hagyjuk neki.

Nagyon fontos a kicsi egészséges táplálása: a boltban kapható ételek nagy része tele van nyomva ízfokozókkal, cukorral, sőt, ma már a zöldségekben is jóval több a cukor, mint egykor, sokkal nagyobb terhelés éri a még érzékeny és befogadó szervezetet a szennyezett levegő és víz miatt, ezért, és a későbbi, tudatosan egészségesebb étkezésért elengedhetetlen, hogy már a kezdetekkor egészségesen és változatosan tápláljuk a gyereket, lehetőségeinkhez mérten.

A könyv több fejezetre oszlik, vannak reggelik, harapnivalók, zöldségek, tészták, szárnyasok, halak, egyéb húsételek, édességek is a lapjain, ezekből emelek ki a következőkben kettőt. Fontos, hogy ezek az ételek nem csak a gyerekeknek, de az egész család számára is fogyaszthatóak, elkészítésükkel mellőzhetjük az unalmas pépeket, püréket, és az étkezés a gyerekek számára is élmény lehet kötelező kanalazás helyett.

Zöldséggolyók

Kép forrása: eszterito.hu

Hozzávalók 15 golyóhoz:

- 1 nagy fehér burgonya
- 40 g zsemlemorzsa (kb. 2 ek)
- 50 g reszelt sárgarépa
- 4 szál zöldhagyma aprítva
- 50 g barna csiperke
- 40 g reszelt parmezán
- 1 ek aprított, friss bazsalikom
- 2 tk szójaszósz
- 1 tk édes csiliszósz
- 1-2 ek finomliszt
- csipetnyi só és bors (12 hónapnál idősebb baba esetében)

Tisztítsuk meg a krumplit, és tegyük a mikróba 7-10 percre. Hagyjuk kihűlni, vágjuk félbe, és kanalazzuk ki - 250 g krumplira lesz szükségünk. (Szerintem célszerűbb akkor egy kisebb krumplit választani, és megfőzni előtte. - A szerk.) A krumplit és a többi zöldséget tegyük egy aprítógépbe. Öntsük a keveréket egy tálba, ízesítsük, és gyúrjunk belőle 15 db gombócot. Szórjuk a lisztet egy tálba, majd vékonyan forgassuk bele a golyókat. Az olajat forrósítsuk fel, és süssük meg a golyókat. Uborkacsíkokkal, koktélparadicsommal, csiliszószos-majonézes öntettel tálalhatjuk.

Fűszeres almás-datolyás kocka

Kép forrása: visasport.hu

Hozzávalók 20 darabhoz:

- 200 g zabpehely
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g pekándió, aprítva
- 75 g magozott, durvára darabolt datolya
- 150 ml forró víz
- 100 ml olaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 115 g híg méz
- 1 tk őrölt fahéj
- fél tk mézessütemény-fűszerkeverék
- 75 g aprított aszalt alma

A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, béleljünk ki folpackkal egy 20 cm-es oldalú, négyzet alakú tepsit. A zabot, a kókuszt és a pekándiót keverjük össze, majd öntsük tepsibe, félidőben átkeverve süssük 10-15 percig. Ha megbarnult, vegyük ki, és hagyjuk hűlni. A datolyát és a forró vizet tegyük a turmixgépbe, és keverjük simára. Az olajat, vaníliát, mézet és a datolyamasszát keverjük össze egy lábosban, majd melegítsük, amíg folyóssá nem válik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zabos keveréket, a fűszereket és az almát, majd keverjük össze. A masszát kanalazzuk a kibélelt tepsibe, egyengessük el, és hűtsük 2 órán át. Utána daraboljuk fel. Zárt dobozban 2-3 napig eláll.

A könyvhöz fűződik egy aranyos jelenet is: párom lapozgatta, forgatta, nézegette, kérdezte, mi ez, miután elmondtam, közölte, hogy szerinte tök feleslegesek az ilyen könyvek. Aztán nagyjából minden harmadik receptre rámutatva közölte, hogy csinálhatnék neki majd ilyet, meg ilyet, meg ilyet is, elvégre elmúlt már 12 hónapos, ehet mindent. Lassan 472 hónapos lesz, szóval igen, már ehet mindent. Persze ezt sokszor hiába mondom neki: ami zöld, az is ehető, az esetek nagy részében ezt nem hiszi el. Mindenesetre úgy tűnik, ő most érett meg az "igény szerinti" táplálkozásra, mivel egyre többször hajlandó megkóstolni és elfogyasztani olyan - egészségesebb - ételeket, amikre korábban rá sem nézett. Jobb későn, mint soha :)

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Egy egészségesebb élet alacsony szénhidrát diétával!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6714245535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása