A keresztre feszítés

2018. október 02. 07:43 - Arthur Arthurus

A legismertebb személy, aki kereszten lelte a halálát, kétségtelenül Jézus, de Spartacushoz is szorosan kapcsolódik, így a kereszt örökre összeforrt Rómával. De ez a halálnem elterjedt volt a világ több részén, korábban is, és nem is ők "találták fel". Nézzünk néhány adatot erről a kegyetlen kivégzési módról!

A keresztre feszítés ismert volt Perzsiában, az ókori Görögországban, Karthágóban is, és Nagy Sándor pl. kétezer embert feszíttetett keresztre, miután bevette Türoszt. Rómában a kereszthalál volt a legszégyenteljesebb halálnem, ezért szabad római polgárok esetében csak nagyon kivételes alkalmakkor használták, leginkább árulás vagy összeesküvés büntetéseként. A források először a második pun háború (i. e. 208-201) idején említik a kivégzési módot, melyet aztán az i. sz. 4. században Constantinus császár tiltott be.

Kép a Spartacus c. sorozatból

Ismertsége ellenére nem volt a legelterjedtebb kivégzési mód, feltehetően azért, mert az elítéltet sokáig hagyta szenvedni. Persze akadtak kirívó esetek, pl. a Spartacus-féle lázadás leverése után a Capuától Rómáig vezető úton 6000 rabszolgát feszítettek keresztre. (Legalábbis egy történetíró szerint. Ez az adat igen kétséges.) Viszont ha arról volt szó, hogy büntetésül hagyják kínlódni a szerencsétlent, a rómaiak igen alaposak voltak. Készültek olyan keresztek, amelyekre kis ülőke-félét eszkábáltak, így a halál napokkal tovább tartott, illetve a szögeket is olyan helyekre verték be, ahol a legnagyobb kínokat okozták a legkisebb "kárral". Különleges esetben engedélyezték, vagy egész vagyonokért lehetett megvásárolni a szívességet, hogy térd alatt eltörjék a keresztre feszített fogoly lábát, mivel ez jelentősen lerövidítette a haláltusa idejét.

A fennmaradt források azonban (Jézus esetét leszámítva) eléggé szórványosak, és kevés adatot tartalmaznak. Említés szintjén maradt fenn több provinciából keresztre feszítésről adat, pl. Hispániából, Africából. Britanniából egyetlen eset maradt fenn, és ezt éppen a Boudica vezette lázadók hajtják végre egy elfogott rómain, mintha előre is bosszút álltak volna rajtuk. Mindenesetre tárgyi bizonyíték, régészeti lelet nagyon kevés került elő, egy Jeruzsálem közelében, 1968-ban előkerült maradványt kivéve, amelyről többen állítják, hogy egy keresztre feszített ember maradványai. Ezt azonban sokan vitatják, és kétséges, hogy valóban így volt-e. 2006-ban a Pó folyó völgyében is találtak egy kb. kétezer éve élt férfi maradványát, akinek a jobb bokáján a csont oldalról át volt fúrva - azonban a felsőtest rögzítésére egyelőre nem találtak leletet. Az biztos, hogy a tenyéren keresztül nem rögzíthették, mert így - ülőke vagy alátámasztó nélkül - leszakadt volna a test a saját súlyától. Valószínűleg a csuklócsontok között rögzítették a keresztre az elítélt testét. A kevés tárgyi bizonyítéknak az is az oka, hogy a keresztre feszített embereket rendszerint nem temették el. A történetírók írásai mellett csak néhány hiteles forrás emlékezik meg erről a kivégzési módról, pl. pár fennmaradt törvény szövegezésében, egy pompeii gladiátorjáték programját ismertető falfestésen pedig a harcok közti programként ígérnek az érdeklődőknek egy kereszthalált. 

Jézus történetéből ismerhetjük, hogy a keresztet ő maga vitte fel a hegyre. Ez szinte bizonyos, hogy nem így történt: A függőleges fát már a helyszínen felállították, de a keresztfát, amelynek súlya nagyjából 50 kg lehetett általában, maga az elítélt vitte a börtöntől a kivégzőhelyig. A teljes kereszt súlya akár 150-200 kg-nál is több lehetett - ezt élő ember, még isten fia sem bírta volna elcipelni kilométereken át. 

A Fülöp-szigeteken elterjedt szokás, hogy Húsvétkor keresztre feszíttettik magukat több tucatnyian, hogy átéljék Jézus szenvedéseit. A képen egy ilyen ember szenvedése látható.

A keresztre feszítés nem véletlenül terjedt el úgy, mint az egyik legkegyetlenebb kivégzési mód: hosszú órákig, akár napokig tartott, amíg erős fájdalmak között, fulladozva elért a halál. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - igen kevés valós adat maradt fenn e történelmi kivégzési módról.

Érdekel más kivégzési mód is? Kattint ide!

Kövess minket Facebookon, ha érdekelnek az új és a régi könyvek, vagy más érdekesség!

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4214275427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.10.03. 12:47:58

Gondolom a Fülöp szigeteken egy "keresztre feszítés light" programcsomagra fizetnek be a kretének, amit túlélnek (sajnos).

Clodovicus S. Carolus 2018.10.03. 12:48:03

Eredetileg x formájú volt az a kereszt és az elítélteket fejjel lefelé erősítették rájuk, hogy a pokolba kerüljenek.

János Károlyi 2018.10.03. 12:48:09

Te beteg vagy öregem. Ez nem kultúra, ez tocsogás a vérben és belekben. Fordulj pszichológushoz!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.03. 12:48:12

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

Arthur Arthurus 2018.10.03. 12:52:24

@János Károlyi: Sajnos a kínzás és a vér is a kultúránk és történelmünk része, méghozzá igen szerves része...

Arthur Arthurus 2018.10.03. 12:54:00

@TanNé: Sokan kétségbe vonják azt is, hogy egyáltalán valóban keresztre feszítették-e. Egyébként egyetértek, ha keresztre is feszítették, akkor ott meghalt, és vége a történetének. A bűnhődő utódok találták ki a feltámadást...

Arthur Arthurus 2018.10.03. 12:54:39

@wrstjnethn: Sokan csak felköttetik magukat a keresztre, az "igazán elhivatottak" használtatnak szöget is...

Bafana 2018.10.03. 13:33:15

Ha Jézust felakasztották volna, ma mi lenne a kereszténység jelképe? Egy kötéldarab? Vagy villamosszékes kivégzés esetén egy szék?

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2018.10.03. 19:24:53

és hol van ez a karóba húzáshoz képest...

vbn 2018.10.03. 22:19:22

Mi köze a keresztre feszítésnek a fulladásos halálhoz???

És miért volt kiváltság a lábak eltörése?

Ezeket kifejthetted volna kicsit részletesebben is, mert így kicsit zavaros...

flydomi 2018.10.03. 22:19:27

@amaurote:
szoval egy keresztrefeszites joval fajdalom mentesebb,mint egy karoba huzas,vagy egy masik kellemesebb kivegzesi mod.......

Arthur Arthurus 2018.10.03. 22:25:58

@vbn: A keresztre feszítés után a csuklóban és az ujjakban elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, ezért lábbal próbálták megtartani a testsúlyukat, amennyire lehetett. Ha eltörték a lábszárukat, akkor ez lehetetlen volt. A kereszten függve a mellkasi izmok megbénulnak, a kilégzés szinte lehetetlen, néha sikerül csak, emiatt sok szén-dioxid gyűlik fel a tüdőben és a légutakban, ami végül fulladást okoz, vagy pedig a mellkasi nyomás és a sűrűsödő vér miatt a szív mondja fel azelőtt a szolgálatot, hogy megfulladna az elítélt. Ha a lábszárát eltörték, akkor egyáltalán nem tudta felnyomni magát a lábával, hogy levegőhöz jusson, így hamar megfulladt.

Andy73 2018.10.04. 16:32:35

@TanNé: @Arthur Arthurus: Nyugi, majd ti is megtudjátok a halálotok pillanatában, hogy mi történik veletek, hogy vége-e lesz-e, vagy sem. Addig meg ti is azt hisztek, amit akartok.

Arthur Arthurus 2018.10.04. 16:33:28

@Andy73: A halálom pillanatában már semmit sem fogok megtudni :)

Hórukk 2018.10.07. 09:50:06

@vbn: Próbálj meg széles fogással lógni egy keresztrúdon és megtudod. Ha a vállad nem bírja, akkor a lábaiddal segíthetsz (már ha nincsenek eltörve), de csak egy kicsit.

$pi$ 2018.10.07. 10:44:01

"A fennmaradt források azonban (Jézus esetét leszámítva) eléggé szórványosak"

Tehát a Jézus történetre nem "szórványosak" a források? Mik is a független források? Az evangéliumok, amiknek ismeretlenek a szerzői, ellentmondásosak az állításaik, egymástól másolnak át részeket és az események után vagy 70 évvel írták őket ékes ógörög irodalmi nyelven?

Az megvan, hogy a biblia szerint a kereszthalál után kinyíltak a sírok és Jeruzsálem utcáin zombiapokalipszis volt, ráadásul a nap is órákra elsötétetedett? Fájintos kis forrás ez, kár, hogy egyetlen más megfigyelő sem jegyezte fel a csodás eseményeket. Biztos nem vették észre. :D

Jakab.gipsz 2018.10.07. 10:44:12

@Arthur Arthurus: "A halálom pillanatában már semmit sem fogok megtudni :)"

Honnan tudod, kitől tudod ? Ez a mondatod nem logikus !

Arthur Arthurus 2018.10.07. 18:55:42

@$pi$: Senki nem mondta, hogy hiteles forrás, csupán annyit, hogy ez az egyetlen keresztre feszítés, amelyről számtalan írás fennmaradt és született, azt nem mondtam, hogy azok valósak is, sőt :) A Bibliában kb. annyi igazság van, mint A Gyűrűk Urában. A különbség az, hogy az egyik egy élvezhető mű, a másik meg egy régi írásokból utólag válogatott és összefércelt mitologikus történet-féleség.

Arthur Arthurus 2018.10.07. 18:56:36

@Jakab.gipsz: Pont annyira logikus, mint azt kijelenteni, hogy majd a halálom pillanatában megtudom, hogy Jézus feltámadt és él... Vagyis nem, annál egy cseppet logikusabb.
süti beállítások módosítása