Tiltsák be a Halloweent?

2018. október 23. 07:58 - Arthur Arthurus

A hétvégén egy érdekes dologgal keresett meg dreamtravel, aki ezen a néven több blogot is vezet (és érzésem szerint köze van Éskovács Péterhez, ha nem ő maga az). Minden évben a rendezvényszervezők között vita tárgya, hogy készüljenek-e a gyerekeknek halloweeni programokkal, vagy sem.

Mi is a Halloween?

Egy ősi, kelta hagyományokon alapuló ünnep, melyet október 31-én, Mindenszentek (All Hallow's Eve) előtti éjjel tartanak. Ennek előfutára a Samhain, a boszorkányok, démonok, és mindenféle gonoszok ünnepe. Ellenpontja a május 1-jén tartott élet ünnepének, és köze van a druidák halálistenéhez, Crom Cruach-hoz is, aztán ez az ünnepkor keveredett három, ekkortájt tartott római ünneppel is, a Pomona, a Parentalia és a Lemuralia ünnepével, Pomona a kertek és gyümölcsfák istennője, a Parenalia a holtak tiszteletére szánt nap, a Lemuralia során pedig rossz szellemeket űztek ki lakhelyükről a rómaiak. Később ezekkel vált félig eggyé a keresztény mindenszentek ünnepe és a halottak napja. 

A faragott, lámpással világító tök több száz éves hagyomány, az ünnep jelképe volt mindig is, és hozzá kapcsolódik egy ír történet, Jack O'Lantern története is. A legendának sok változata van, de a legtöbb megegyezik abban, hogy egy részeges kovács a címszereplő.

Keresztény hatásra Európában hosszú időre feledésbe merült az ünnep, amit az Amerikában kivándorló írek tartottak meg az Egyesült Államokban, majd onnan indult el ismét az őshazába. Ma ijesztő jelmezekbe öltöznek a gyerekek, és este elindulnak, hogy "csínyt vagy csokit" gyűjtsenek. 

Sokan azért ellenzik a Halloween megünneplését, mert az "megcsúfolja" a mi hagyományainkat. Ezzel a legkevésbé sem értek egyet, semmi rosszat nem látok a Halloween ünnepében, sőt, sok esetben segíthet is a félős, ijedős gyerekeknek. Hiszen a szörnyeket játékos módon jelenítik meg, nem rémálmokat idéző maszkokban. Természetesen vannak felnőtt Halloween-partik is, ahol előtérbe kerülhet a sokszor megszólalásig tökéletes zombi-smink, meg mindenféle sebhelyek. Véleményem szerint egy vidám ünnep, ahol a legtöbb teret kapja a kreativitás. 

Összeállítottak egy mesekönyv-listát is azok számára, akik félnek a szörnyektől, olyan gyerekeknek, akik gyakran szoronganak, rémálmaik vannak. Erre a listára olyan könyvek is felkerültek, amelyeket az osztrák iskolákban tanórákon használnak, ha szükségesnek ítélik. A lista népszerűsítését egy balatoni mesehősre, Füred Kapitányra bízták. Az akcióhoz a Balatoni Hajózási Zrt. mellett autós márkák, könyvkiadók, édességgyártók is csatlakoztak.
A szörnyen jó mesekönyvek egy-egy példányát elsőként október 27-én, azokon a Halloween - hajókon rejtik el, amelyek Siófokról és Balatonfüredről indulnak. Az akcióval a közös olvasás élményét szeretnék népszerűsíteni, amelyekről több kutatás is bebizonyította, hogy jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek kevésbé szorongjanak.

A félelmetes könyvek listájáról készült videó ITT látható.

Én úgy gondolom, hogy ezekkel a dolgokkal a kultúránk éppen hogy gazdagszik, és nem csorbát szenved. A magam részéről nem ünneplem a Halloweent, ahogy nagyon sok mást sem, de örömmel nézegetem a kreatív díszeket, sminkeket, süteményeket amelyek ilyenkor készülnek. Pl. a névnapot és a húsvétot sem ünneplem. Számomra egy évben kétféle ünnep van: a karácsony (amelynek a családhoz, barátokhoz, ténylegesen a szeretet ünnepéhez van köze számomra, és semmi máshoz), és a családtagok, barátok születésnapjai. Ettől még nem tartom ördögtől valónak, betiltandónak, eltörlendőnek egyiket sem. 

Unikornisjelmezek?! Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7914313815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása