Te leülnél Nigella asztalához?

2018. november 22. 07:56 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Nigella Lawson: Nigella asztalánál

Nigella Lawson, az ismert brit szakácsnő 2017-ben egy új könyvvel jelentkezett, amit most hozott el nekünk a Kossuth Kiadó. Ebben a könyvében az otthon ízeivel ismertet meg minket, olyan recepteket, és ezáltal történeteket és emlékeket tár elénk, amelyeket gyakran készít ő maga is a családjának.20181118_173253.jpg

Nigella azzal kezdi a könyvet, hogy akárhányszor új otthonba költözött, az első dolga volt egy asztalt venni - egy asztalt, ami körül élhetik az életüket. Sosem gondoltam úgy egy asztalra, mint az otthon egyik alapvető elemére, pedig mennyire így van! Az asztalnál eszünk, ott készítünk sok mindent, sőt, asztalnál kreatívkodunk is, még ha másiknál is, mint amelyiknél eszünk. Oda ülünk le közösen beszélgetni a családdal, barátokkal, ott éljük a közösségi életünk nagy részét - egy asztal mellett, legyen szó evésről, kávézásról, társasjátékozásról, rajzolásról - bármiről. 

A NASA pl. teljesen feleslegesnek ítélte az asztalt az űrállomásokon, aztán a személyzet mégis kérte, hogy legyen, még ha le is kell csavarozni, és az ételt is tépőzárazni a tálcához, hogy ne lebegjen, mert egy hosszú nap után szeretnék egy kicsit embernek érezni magukat, és leülni egy asztal mellé elfogyasztani a vacsorát, beszélgetni.

Nigella ebben a könyvben - ahogy az összesben - nem csak recepteket, hanem személyes történeteteket oszt meg, hogy mit mikor szokott készíteni, mivel szeret fogyasztani, mikor csinálta először, min változtatott. A következőkben pedig kikapok néhány tetszetős receptet ebből a gyönyörű, képekkel teli nagy kötetből - ami ajándéknak is kiváló, és az is lesz belőle, a hétvégén lesz ugyanis anyukám névnapja, aki nagyon szereti a hasonló könyveket. :)

"Tört" uborkasaláta retekkel

 20181118_173145.jpg

3 ek rizsborecet
1 tk tengeri sópehely (szerintem sima só is megteszi)
2 tk kristálycukor
1 kövér gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk friss reszelt gyömbér
2 közepes kígyóuborka
350 g apró retek félbevágva
1 tk pirított szezámolaj
1 tk fekete szezámmag

Az ecetet, sót, fokhagymát, gyömbért és cukrot összekeverjük egy tálban. Az uborkát hámozzuk csíkosra, vágjuk hosszában félbe, és a magokat kaparjuk ki. A kimagozott uborkát kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. Tegyük a darabokat a vágott felükkel lefelé egy deszkára, és ütögessük meg, pl. egy húsklopfoló hegyes felével, ettől az uborkadarabok némelyike szétesik, a rostok kissé összezúzódnak - de azért ne vaduljunk és ne verjük pépesre :)
Adjuk az uborkát az öntethez, és hagyjuk állni 20 percet. Végül adjuk hozzá a retket, a szezámolajat és a szezámmagot, majd tálaljuk azonnal. 

Őszintén szólva nem tudom, hogy miért fontos szétverni szerencsétlen uborkát, de meg fogom próbálni így is meg úgy is, hogy lássam, mi a különbség. :)

Gesztenyés csirkebecsinált

 20181118_173050.jpg

175 ml Marsala bor
50 g szárított vargánya
50 g liszt
1 tk tengeri sópehely
1 nagy csipet őrölt szerecsendió
egy jó tekerésnyi fekete bors
500 g csirke felsőcomb 2-3 cm-es kockákra vágva
50 g vaj
1 tk olívaolaj
1 nagy póréhagyma vékony karikákra vágva
2 tk kakukkfű
500 ml csirkealaplé - vagy több, szükség szerint
200 g vákuumcsomagolt gesztenye darabokra törve

Öntsük a bort egy kicsi nyeles lábosba, adjuk hozzá a vargányát, forraljuk fel, majd forrás után azonnal zárjuk el és hagyjuk állni. A lisztet, sót, szerecsendiót és borsot öntsük nagy méretű visszazárható fagyasztótasakba, rázzuk össze, és adjuk hozzá a csirkét. Zárjuk le a tasakot és alaposan rázzuk össze, hogy a keverék bevonja a csirkefalatokat. 
Egy nagyobb vastagfalú lábosban vagy öntöttvas edényben, amiben elfér minden hozzávaló, forrósítsuk fel a vajat, olajat, majd adjuk hozzá a póréhagymát, és 4-5 percig kevergessük. A vargányát szűrjük le, aprítsuk fel, a bort tegyük félre. Adjuk hozzá a gombát a póréhagymához, szórjuk meg a kakukkfűvel, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a csirkét, vegyük nagyobb lángra, és kevergessük, amíg a liszt már nem látható az edényben. Öntsük hozzá a bort, majd öntsük fel csirkealaplével és adjuk hozzá a gesztenyét is. 
A lángot vegyük lejjebb, és gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, amíg a mártás besűrűsödik. Vegyük a lángot még kisebbre, és főzzük kb. 20 percig, időnként megkeverve. Ha a csirke puha, de a mártás túl sűrű, egy kis alaplével lehet még hígítani. Szórjuk meg friss kakukkfűvel, és tálaljuk rizzsel.

Elég érdekesen hangzik a recept, nagyon szeretem a gesztenyét. És most eljátszottam a gondolattal, hogy a vákuumcsomagolt gesztenye helyett friss sült gesztenyét teszek majd hozzá... ez is kipróbálós recept, az biztos, és akár még az ünnepi asztalon is lehet helye. 

Juharszirupos sült szilva

 20181118_173253.jpg

200 g görög joghurt
2 ek sötét muscovado nádcukor
1 tk őrölt fahéj
25 g puha vaj
4 ek (kb 60 ml) juharszirup
4 szem csillagánizs
8 szem közepesen érett kerek, vörös szilva félbevágva, kimagozva

A sütőt 180°C-ra melegítsük elő. A joghurtot, a cukrot és a fahéjat keverjük össze, és hagyjuk állni, hogy a cukor feloldódjon. Melegítsük fel a vajat, a juharszirupot és a csillagánizst egy akkora tűzálló tálban, amiben a fél szilvák egy rétegben elférnek. Ezt lehet lángon vagy a sütőben is. Amint a vaj megolvadt, az edényt vegyük le a tűzről. Fektessük a szilvákat a tálba, vágott felületükkel lefelé, majd fordítsuk meg és tegyük a sütőbe 20 percre. Locsoljuk meg a sziruppal, tegyük vissza még 10-20 percre, vagy amíg a szilva puha lesz, de még tartja a formáját. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni 10 percig, majd tálaljuk a fahéjas joghurttal.

Számos nagyon jó, meg persze pár olyan receptet is találtam, amit valószínűleg sosem készítenék el, de meg sem kóstolnék. :) A fentiek olyanok, amiket biztosan. De ha érdekel néhány pár szóban elmesélt története Nigellának, vagy az, hogy hogyan is készül az igazi sült kacsa, két napig, érdekelnek az egyszerűbb és a különlegesebb, vagy simán csak nem megszokott dolgokat vegyítő receptek, akkor érdemes beruházni a kötetre. Akár ajándékba is. :)

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól! 

Tudod mi az a fika? És mik is pontosan Luca macskái?

Kövess minket Facebookon!

A képek a könyvből származnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5814379420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása