Hány forint a karácsony?

2018. december 14. 00:03 - Carbonari

karika.jpgHány forint a karácsony? 
800 ezer? 600 ezer? Vagy elég rá 10 ezer is?*  

Te mennyiből hozod ki? 
*Karácsonyi költési szokásokra vonatkozó közvélemény-kutatásunk adataiból 

Mennyibe kerül a karácsony, emberek? Megfizethető-e az öröm, az együttlét, a szeretet, vagy megfizethetetlen az önfeledt ünneplés? A pénz mennyit tesz hozzá a karácsonyhoz? Jó, ha sok van belőle, amit szeretteinkre költhetünk vagy csak kerékkötője az egésznek? Mennyire vagyunk felnőttek karácsony és költés kapcsolatában?

Már szeptember óta tervezgetem ezt a cikket. Kigondoltam a kérdőívet hozzá, amelyben megszondázom az internet népét a hány forintba kerül a karácsonyod témában. Költési szokásokra és forintban kifejezett nagyságrendekre voltam kíváncsi. A kérdéskör felölelte a nagyobb és kisebb ajándékok fogalmát, kik kapják ezeket, hány fővel számolnak a családok ajándékozás szempontjából, fordít-e a lakás díszítésére vagy az ünnepi asztal terítésére külön összeget, mennyibe kerül az ünnepi menü, vesz-e külön az ünnepre ruhát magának, mennyi idő megy el a készülődésre, keletkezik-e úti költség, kreativkodik-e ajándék-; dekorációkészítéskor, tárgyak helyett gyakori-e élmény ajándékozása, és végül: meg tudja-e saccolni, mennyibe kerül neki egy évben a karácsony.kari.jpgAmikor a közvéleménykutatás kiértékelésére sor került, 293 válaszban lehetett búvárkodni, hogy az adatokból valamiféle mintázatot tudjak kihámozni a valóságra. Óriási szórásokra derült fény, akármelyik oldalról közelítettem is a témakörre. 

A karácsony a szeretetről és annak kézzel fogható megnyilvánulásairól szól. Mert valljuk be, fontos az együtt töltött minőségi idő, de azért csak oda-odapislog mindenki a fa alá, hogy az a látványosan nagy csomag vajon kinek jut majd...? Első körben azt kérdeztem, ki hány főnek készül ajándékkal.

Hány főnek ajándékozol?

1 - 10 főig

 123

11 - 20 főig

99

21 - 30 főig

23

Senkinek sem ad ajándékot

48

Kíváncsi voltam, hogy karácsonykor kik kapják a nagyobb értékű vagy gondosabban összeállított ajándékokat. Feltételeztem, hogy hasonló lesz a prioritás, mint nálam is: családtagok, gyerekek. Így is van. Családi állapottól, életkortól függően sokan csak a férjem, "csak a zasszony", csak a kisebb gyerekek válaszokat adták. Fontos! Sehol sem kategorizáltam vagy adtam kizárólagos válaszokat, amelyek között választani lehet - valamennyi kérdésre kifejtős, saját szavakkal megfogalmazott válaszlehetőséget hagytam a kitöltőnek. Volt, aki szerint csak akkor kap az ajándékozott nagyobb ajándékot, ha éppen szüksége van rá, egyébként kisebb érték adása az általános. Ilyenkor persze, felvetődik a kérdés, hogy ajándék-e az, amire szüksége van az embernek? Ki, mit gondol erről? Mások szerint húzós árfekvésű ajándék csak akkor születik, ha tudja az illetőről, hogy nagyon-nagyon vágyik rá. Olyan válasz is érkezett, hogy általában évente egy fő kap nagyobb értékű holmit, és rotációs rendszerben előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Szimpatikus ez a megoldás is, nem? Eleve feltételezi az igazságosság, belátás és törődés jelenlétét, hiszen valakinek a családban ezeket nyomon kell követnie és tudni, hogy mikor, ki, mire vágyik.

Íme a fotó a kérdőívre érkezett válaszok kiértékelésérőldscf0099.JPGKisebb ajándékokat általánosan barátok, munkatársak, szomszédok, gyerekek tanárai, fodrászok, postások kapnak, de nyolc válaszadó szerint szinte mindenki csak kisebb értéket kap tőlük ajándékba. Nekem például ez utóbbi is nagyon szimpatikus. Érkezett olyan válasz is, ahol kifejezetten a kutya volt megjelölve kisebb értékű meglepetés gazdájaként (imádtam:))) nálunk is extra vacsorát kap olyankor tőlünk - mást nemigen értékel). Nagyot nevettem az olyan válaszokon, hogy "a szüleink, mert mindenük megvan", de tetszett a "tesóm új pasija", "lányok udvarlói", "apám és felesége" vagy "akinek muszájból kell venni" válaszok is. Ezekre átlagban 1000-5000 forintot szánnak fejenként. Mit gondoltok amúgy a muszájból kell venniről? 

Kik kapnak nagyobb ajándékot?

Szűkebb család (szülők, társ, gyerekek, unokák, testvér, nagyszülők)

87 fő

Csak a párom

6 fő

Legjobb barát

1 fő

Keresztlány

3 fő

Csak a gyerekek

146 fő

Csak az unokák

13 fő

Mindenki hasonló értékben kap, azaz senki sem kap kiemelkedően drága ajándékot

37 fő

karacsony_2.jpgGondolom, téged is érdekel, ki mennyit költ nagyobb ajándékokra. Értékrend, pénztárca és szokások szerint óriási a szórás. Van olyan válaszadó, aki a gyerekekre 25 ezret költ fejenként, de a férjének akár 100 ezer forintos tétellel is számol. Hozzátette, hogy ez lehet egy televízió is vagy egyéb nagyobb beruházás, de általában pár 10 ezer forintot szán rá. Mások meghúzzák a határt 10 ezer forintnál/fő. A másik válaszoló szerint gyerekeknek 5-10 ezer forintot különített el, de a férjénél nincs határ az ajándékot illetően. Szimpatikus volt az a válasz is, hogy nem ár, hanem igény szerint vásárol ilyenkor, fejenként akár 20-30 ezer forint értékben is, sőt, volt, aki 500 forintot szán nagyobb ajándékhoz való alapanyagra, aztán elkészíti saját maga.

Mennyi pénzt szánsz a nagyobb ajándékokra fejenként?

1000 - 9000 forintig

50 fő

10.000 forint

76 fő

11.000 - 19.000 forintig

65 fő

20.000 forint

48 fő

20.000 - 30.000 forintig

26 fő

40.000 - 70.000 forintig

22 fő

100.000 forint

6 fő

Rákérdeztem arra, hogy ki mennyire szokott át tárgyak felhalmozása helyett élményt adni ajándékba. 145 fő határozottan elzárkózott attól, hogy élményt ajándékozzon, mások pedig pénzt ajándékoznak, hogy arra költhesse az illető, amire akarja. Volt, aki szerint a család élménye az, amit adnak ünnepekkor, és az nem kerül semmibe vagy kategorikusan kijelentette, hogy a "gyerekeim szeretik a tárgyakat, én meg szeretem látni az örömüket" - ez is érthető. A másik oldal szerint jobb az élmény, mint a tárgy, sőt, van olyan vélemény is, amely leírja, hogy "tárgyak helyett már ötödik éve kizárólag a közös együttlét jelenti a karácsony lényegét, kártyázunk, beszélgetünk". Persze, az élmény ajándékkal sem mindenki spórol, mert hogy csak a két végletet említsem, pár ezer forintos színházjegy és 1 millió kétszázezer forintos thaiföldi út is előfordult, amikor nevesítették és forintosították több éves tapasztalat alapján az élményajándékok árait. 

..és hogy karácsonykor nem csak ma ömlenek a reklámok fogyasztásra biztatva, hanem sokkal korábban is, álljon itt bizonyságul pár régi hirdetés az 1945 előtti Tolnai Világlapja újságból. (A képek, szövegrészletek az Arcanum adatbázisából származnak, engedélyükkel közzétéve.)
tolnai_1928.pngtolnai1930.png






















tolna.pngtoln.png(Ha valaki megmondja nekem, mi az ördög az az email puder, vendégem egy könyvre.)
tol.pngtolnaii.png































Nos, neked mire fájt volna a fogad 1928-ban? Vagy 1930-ban? Választottál volna a Solymosi Képszalon mutatványaiból? Vagy email pudert? Láttad, milyen élelmes amúgy ez a Dr. Hegedűs? Küldesz pénzt - de csak kizárólag a Tolnai Világlap olvasóként (ellenőrizte vajon? Előfizetési cetlit mellékelni kellett a rendeléshez? Vagy magát a lapszámot?) - szóval, küldesz pénzt, küldök egy csomagot kölnivel, szappannal, stb.? Íme az online webshopok előfutára online nélkül.



Ha ihletet szeretnél kapni élmény-ajándékok vásárlásához, íme felsorolás-szerűen néhány ötlet: repülőút, szélcsatornás lebegés, élményvezetés, wellness hétvége, egzotikus (és nem egzotikus) utak, hajós kirándulás, mozi-színház-opera jegyek, tanfolyam, bábszínház, szabaduló szoba, bowling, éttermi voucher, lövészet, főzőtanfolyam, feldobox, manikűr, íjászkodás, állatkerti örökbefogadás, tandemugrás, múzeumi belépő, síelés, éves magazin előfizetés.
haz_1.jpgSokan vagyunk, akiknek fontos a szűkebb környezetük, így az udvar és a ház, lakás egészének vagy meghatározó részének karácsonyi hangulatossá varázsolása. Vannak egészen ügyes kezűek, akik kis pénzből, természetben gyűjtögetett alapanyagokból, otthon fellelhető dobozokból, textilekből mindenféle szemet gyönyörködtető apróságokat állítanak elő és aggatják fel különféle jól látható helyekre. 93 ember nyilatkozta, hogy egyszer megveszi a díszeket és ott áldja meg az isten őket, évről évre ezek díszítik a házat, fát.  A nagy többség, 142 fő szerint egyszer megveszi az alapdíszeket, majd minden évben hozzávesznek - készítenek egy-egy különleges darabot. Egyesek csak a fára költenek évente, mások arra sem, egyszer megveszik a műfenyőt és kész. Pár évente újít 18 személy háztartása és hatan vannak, akik bizony minden évben új díszeket vásárolnak, kerül, amibe kerül. Az erre fordított pénzösszeg 500 forinttól akár százezer forintig is terjedhet a válaszolók szerint.

Mennyit fordítasz a lakás díszítésére egy évben?

500 - 4000 forintig

55 fő

5000 forint

55 fő

6.000 - 9.000 forintig

19 fő

10.000 forint

43 fő

11.000 - 20.000 forintig

41 fő

21.000 - 40.000 forintig

15 fő

50.000 forint

4 fő

60.000 forint

2 fő

75.000 forint

1 fő

100.000 forint

2 fő

Semennyit sem

56 fő 

Fontos eleme az ünnepnek a közösen elköltött étkezések sora is, amikor nemcsak a menüt érdemes megtervezni, hanem az ünnepi terítékre és esetleg a hozzá felvehető ruházatra is gondot lehet fordítani. A tervezéssel és megvalósítással eltöltött idő teljesen változó, lehet pár órától hónapokig tartó is a válaszadók szerint. Sok olyan felelet érkezett, amely szerint "ez csak kaja", mit foglalkozzon vele annyit, "örülök, ha idén süti lesz", "nincs extra menü, annyit, amennyit máskor is", de legfrappánsabbnak azt tartom, ahol az illető kategorikusan kijelentette: "10 perc, amíg kiválasztom és megrendelem" a menüt. Így is lehet, bár - nem azért mondom, de próbálná meg ezt fatornyos kis falumban kivitelezni az illető...kaja.jpgÜnnepi terítékre jellemzően nem költenek 190-en a kitöltők közül, mások pedig legfeljebb a 150 forintos karácsonyi szalvétától a 15 ezer forintos kiegészítőkig egy csomó mindennel emelni gondolják az ünnep fényét (szalvéta gyűrű, terítő, gyertyák, sőt, még WC papír is létezik karácsonyiban). Külön ünnepi öltözékbe gyakran csak a gyerekeket öltöztetik és költenek is rá, felnőtteknél annyira nem jellemző ez a fajta anyagi ráfordítás. Van, aki ezt egyenesen hülyeségnek tartja vagy elhatározza ugyan, hogy megteszi és vesz hozzá mintás mikulásszoknyát, de sosem jut el odáig, sőt, egy valaki azt írta a kérdésre válaszként: "fúh, dehogy!".

Mennyibe kerül az ünnepi menü?

1000 - 9.000 forintig

34 fő

10.000 forint

58 fő

11.000 - 19.000 forintig

62 fő

20.000 - 30.000 forintig

83 fő

35.000 - 50.000 forintig

27 fő 

60.000 forint

5 fő

70.000 forint

2 fő

Semennyibe sem kerül (elutaznak, nem foglalkoznak vele, nincs külön betervezve, stb.)

22 fő

Az utazási költség is markánsan képes felmerülni karácsonnyal kapcsolatban, sokan laknak messzebb szeretteiktől, de a válaszadók szerint mégsem jelentős tétel, egy tank üzemanyag a kocsiba, egy autópályamatrica, vonat vagy buszjegy kérdése az egész, ami pár ezer forinttól 10-15 ezer forintig terjed. A többieknek "aki számít, itt lakik", "van bérlet", "a szolgálati kocsinak nem számít" és "telekocsizunk, így visszajön a költség".asztal.jpgÉs utoljára álljon itt a végeredmény. Azt kértem a kitöltőktől, saccolják meg, mennyi pénzt költenek (költöttek) a karácsonyra egy évben és mennyi időt fordítottak tervezésre, ajándékok beszerzésére, menüre, díszítésre, stb.?
Sokan írták, hogy megközelítőleg sem tudják erre a kérdésre a választ és üresen is hagyták a rubrikát. Az idővel kapcsolatban elhangzottak olyan válaszok, hogy "a webshopoknak hála, 2-3 óra", "1 hónap stressz, 1 hét sütés-főzés", "végtelen idő", "sok-sok pénz, sok-sok idő", "hónapokra lebontva, előre takarékoskodva", "nem szeretek túlzásokba esni, kicsit különlegesebb, mint egy hétvége", "3-4 óra, amíg interneten mindent megrendelek", "az időt nem tudom, de az örömidő!", "több nap, mire mindent beszerzek, de mosolyogva teszem". Vannak még bőven olyanok a válaszadók között, akiknek szó szerint idézhetném még tovább is a mondanivalójukat, de estig sem érnék a végére.

Mennyibe kerül mindösszesen a karácsony? Ünnepi menüvel, ajándékokkal, díszítéssel, utazással, ünnepi öltözékkel? Íme azok a válaszok, akik meg tudták saccolni a költésüket. 

2.000 - 20.000 forintig

10 fő

30.000 forint

11 fő

40.000 forint

14 fő

50.000 forint

35 fő

60.000 forint

24 fő

70.000 forint

16 fő

80.000 forint

23 fő

90.000 forint

1 fő

100.000 forint

37 fő

120.000 forint

9 fő

130.000 forint

4 fő

150.000 forint

12 fő

160.000 forint

1 fő

170.000 forint

3 fő

200.000 forint

13 fő

300.000 forint

8 fő

350.000 forint

1 fő

600.000 forint

1 fő

800.000 forint

1 fő

Nos.. ennyi. Te mit gondolsz a fentiekről?
karacsonyi.png
Karácsonyig még elkészül: Karácsonyi ajtódísz házikókból

Kövessetek minket Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5714235607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodócs Tamásné 2018.12.14. 11:36:57

Email (regi idegen szavak gyűjteménye)
1) zománc 2) a kerámiakészítésben az át nem látszó zománc egyik fajtája, amellyel fémtárgyakat vonnak be védelmül és díszítésül 3) fogzománc
Így hát az email puder valószínűleg fogzomanc krem/por lehetett.

ekat 2018.12.14. 13:54:39

Természetesen az a jó ajándék, amire szükség az ugyan nincs. :) De ez anyagihelyzet-függő, ahol kevés van, ott kénytelenek olyat venni, amire szükség van, és máskor / máshogy nem jut rá pénz. Én most már évek óta inkább élményt ajándékozok, na jó, meg könyvet / filmet. Az éttermi ajándékutalványoknak pl. általában mindenki örül.
A karácsonyból mi a férjemmel nem csinálunk stresszt, és az ajándékvásárláson kívül nem is igen készülünk rá. Azért 24-én persze csinálok ünnepi vacsorát. De a karácsony van értünk, nem mi a karácsonyért. :) Viszont ajándékot tizensok embernek veszek, mert 25-én ebédre mindig találkozunk a tágabb családommal.
süti beállítások módosítása