A Trónok harca atyja sci-fiban is tudott eredetit és izgalmasat alkotni

2018. december 19. 07:46 - GReni

Könyvajánló - George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin neve az utóbbi években teljes összefonódott a Trónok harcával, azaz A tűz és jég dala világával. Ám nemcsak a fantasy világában alkotott a szerző. Most az Agave Könyvek jóvoltából a sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát is megismerhetik az olvasók ebben a gyűjteményes kötetben, mely az Éjvadászok címet viseli.

nightflyers-1.jpg

A kötetben megtalálható két kisregény és négy novella, utóbbiak eddig magyar nyelven sosem jelentek meg. Mind a hat izgalmas történet egy különleges sci-fi univerzumban, az Ezer világban játszódik. A filmkészítőket az Éjvadászok is megihlette, a hónapban debütált a Netflixen az ebből a sci-fi valamint horror elemeit keverő kisregényből. És most jöjjön egy kis ízelítő mindegyik történetből. :)

Bár a kötet nem ezzel nyit, én mégis a címadó Éjvadászok című kisregénnyel kezdenék. Ebben a történetben megismerhetjük az Éjvadász nevű űrhajó legénységét. Nyolc tudós és egy telepata indul útnak a naprendszer peremére, hogy kapcsolatba lépjen egy idegen fajjal. A faj neve volkrin, akik feltételezhetően ott élnek, de csupán legendákból ismerik őket. Állítólag ez a faj él legrégebb óta a világűrben, de még soha senki nem találkozott velük. Áttörést értek el, amikor felbukkant egy nyom. Az út, tudták, hogy veszélyes lesz, elszigetelten mindentől hosszú időn keresztül, bár biztos vagyok benne, hogy egyik sem attól tartott, amivel végül szembe kellett nézniük. Elkezdtek bizarr és félelmetes dolgok történni a hajón, melyeket különös halálesetek tarkítottak. Egy ilyen szűk körű csapatnál, akik így össze vannak zárva, szinte elkerülhetetlen a nyomozás során a paranoia. Vajon mi történt és ki akarja szabotálni a küldetést?

Határozottan ez a mű tetszett a legjobban a kötetből és kizárt, hogy ezek után ne nézzem meg a SyFy által készített sorozatot, melynek így fest az előzetese:

A Greywater-állomás személyzete című novellában egy bolygón járunk, ahol egy veszélyes és ellenséges, intelligens gomba szedi áldozatait. A levegőbe kerülő spórák segítségével uralma alá hajt embert és állatot egyaránt, majd parazitaként képes irányítani a gazdatestet. Közel egy éve, hogy spóravihar dúlt az állomás környezetében, mert a gomba őket akarta, az állomás hét fős tudósokból álló személyzetét. A csapat szemtanúja lesz, amint egy katonai űrhajó lezuhant a bolygón. Most jön a kérdés, hogy mit kéne tenniük. Van, aki szerint meg kell menteniük a túlélőket és karanténba rakni, hátha nem fertőződtek. De akad olyan is, aki arra voksol, ha vannak is túlélők, hagyják veszni őket, hisz tele vannak veszélyes fegyverekkel, ha a gomba uralmuk alá vonta őket, akkor gyakorlatilag öngyilkos küldetés lenne. És van olyan is, aki hisz a vakcinában, adna egy esélyt nekik az oltással. Vajon kinek az akarata érvényesül az állomáson? 

A következő a Csillaglány című novella. Ebben a történetben, ahol megismerjük Emekő világát. Egy zord, bűnözéssel, erőszakkal, prostikkal teli hely, egy csillagnyomortelep, ahol számos idegen faj, génmódosított ember és időnként pár egzotikus egyed is felbukkan. Sokan nyomorban, elnyomva élnek, míg néhány kiváltságos bármit megtehet. Erre a szörnyű helyre került két ártatlan, Csillaglány és Aranyfiú. Az egyik helyi stricinél, Hajas Halnél kötnek ki, aki két lehetőséget kínál számukra: neki dolgoznak és egész jól élhetnek vagy elmennek és a legrosszabbak áldozatai lesznek. Csillaglány a kisebb rosszat választja, ám gyorsan megtanulja a helyi módit, annyira, hogy végül gyönyörű bosszút áll, amiért kihasználták...

Az üvegvirág egy igazán különös, elsőre néhol talán érthetetlennek tűnő novella (legalábbis nekem, ugyanis kétszer olvastam végig, hogy átjöjjön teljesen a mondanivalója :) ). A történet helyszíne egy mocsaras világ, Croan'dhenni, ahol egy kétszáz éves ember egy kamasz testében él. Egykor még volt neve, Cyrain, de ma már Tudásnak nevezik. Egy napon megjelenik a bölcs nőnél egy kiborg, aki azt állítja ő a híres Kleronomas, aki 800 éves. Furcsa kéréssel érkezik: életet és halált kér egyszerre. Egy idő után a halhatatlanság hatalmas átok, túl sok mindent látott, ezért azt kéri, tudatát helyezzék halandó testbe, hogy halállal érhessen véget az élete. Ahogy Cyrain ragaszkodik a változatlan szépségnek örvendő üvegvirágához, úgy ragaszkodik Kleronomas ahhoz, hogy egykor ember volt és úgy akar véget érni, mint egy ember.

A Féreg Házában egy nagyon sötét, ijesztő kisregény, ami egy haldokló világba repíti az olvasót. Egy rettenetes posztapokaliptikus világ, ahol megismerjük a Féregember, a féreggyermekek és grounok rémségek világát, valamint kapunk egy kis ízelítőt a mitikus Fehér Féregről, mely maga a rothadás. Ebben a világban él Annelyn és barátai. Annelyn magas rangú családba született, ám egy maszkabál alkalmával Húshozó, aki groun-vadászattal járult hozzá ennek a furcsa világnak a működéséhez megalázta őt, amiért ő bosszúhadjáratot hidetett. Ám a bosszú nem úgy sikerült, ahogy tervezte...

Sötét, sötét alagutakban című történet egy nagyon sötét jövőt vázol fel. Évszázadokkal egy nukleáris háború után a Föld felszínén radioaktív pokol tombol. A megmaradt emberek a föld alá menekültek, metróalagutakban és csatornákban élnek. A háború okozta rettenetes sugárzás teljesen átváltoztatott sokakat, egy újfajta evolúciót hozott magával. Érzékennyé váltak a fényre, sőt, sokaknak már szemük sincsen, egyesek fura patkányszerű lényeknek tűnnek. Egy nap a Holdról egy régészcsapat érkezik a bolygóra, hogy megtudja mi lett az emberiség sorsa. Titkon reménykednek, hogy találnak túlélőket, mert DNS-állomány frissítésre lenne szükségük a Holdon, de amit találnak attól a legbátrabbak is megrettennek...

george_rr_martin_ejvadaszok_b1_002.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Veszélyes amazonok huszonegy történetben, kiemelkedő írók tollából. Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5814472090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása