Egy anya fájdalmas titka

2018. december 21. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Lucy Dawson: Temetetlen múlt

"Elvesztetted a gyermeked, és sosem fogsz tudni megbocsátani magadnak. És most valaki elhatározta, hogy meg kell érte fizetned… "

71jvm7f5wgl.jpg

Lucy Dawson első magyarul megjelent regénye egy szívszorító momentummal indul: az ötéves Beth lezuhan a mászókáról az iskola udvarán, majd anyját a kórházba hívták:

"Az orvos mély levegőt vett:
- Nagyon sajnálom, Mrs. Davies, hogy ilyen hírt kell közölnöm...

Ó
édes
Istenem

Becsuktam a szemem. Olyan volt, mintha a levegőben kapálóznék, de az orvos tovább beszélt, hallottam, ahogy ezt mondja:
- ...nem tehettünk semmit, Beth belehalt a sérüléseibe.
Belemerültem a jeges vízbe, kapkodtam a levegőt a sokktól, ahogy a fejem köré zárult a rémület."

Menet közben Jesst a múlt elkezdi kísérteni. Hatalmas hibát követett el évekkel korábban és ez pont a legrosszabbkor, a lánya halálakor csapott az arcába. Nincs más választása: mindent hátrahagyni és új életet kezdeni valahol máshol, egyedül. Végül kisétált a saját életéből és tizenhét évvel később hallunk róla újra.

Rátalált ismét a szerelem, új családot alapított, de sosem feledkezett meg volt férjéről, Benről és elvesztett kislányáról. A mai napig kirázza a hideg attól a naptól, amikor élete fenekestől felborult és a különös idegenről, akivel aznap reggel találkoztak.

Mindent megtett, hogy normális életet élhessen, de ismét utoléri a múlt. Tizenhét éve egy régi viszony is szerepet játszott abban, hogy mindent hátrahagyott, és amikor épp házat keresnek új férjével és kisfiával a volt szeretőjébe és feleségébe szalad. Az ember nem menekülhet a múlt titkaitól, bármennyire is szeretné.

Egyre furcsább dolgok történnek és valaki azért van itt, hogy bosszút álljon egy 23 éves titokért. Csak egy példa: mit szólnál, ha arra mész haza, hogy minden óra a lányod halálának pontos idejét mutatná? Kegyetlen és brutális módszer, hogy valakinek megkeserítsd az életét.

Hát...nehéz ennél többet írni anélkül, hogy spoiler lenne, szóval érjétek be ennyivel. Nem igazán tudom hova tenni ezt a könyvet. Az, hogy két részre bontotta a szerző a történet okos ötlet. Megismertük a 24 éves Jesst, aki fiatal hebrencsként elkövetett egy hibát, ezért megfizetett, ráadásul ugyanaz a hiba a történet második felében, tizenhét évvel később még mindig képes tönkretenni az életét.

Az én ízlésemnek túl lassan jutunk egyről a kettőre, bár a végére kaptunk egy érdekes csavart és már komolyan elkezdtem agyalni rajta, hogy akkor most mi is a helyzet és ki áll az események hátterében. A vége koppanós az biztos, ez javított is a véleményemen, de alapvetően a főszereplővel nem sikerült együtt éreznem, és sajnos a párbeszédek is lehettek volna ütősebbek is. Jó az alapsztori, a kivitelezésen viszont lenne mit javítani.

139473969.jpgKöszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak!

A borítóképre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Meghasadt valóság. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4714404912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása