Sellők, madamok és intrika

2019. január 19. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

"Sellők, madamok és intrika 
Londonban az 1780-as években: 
egyszerűen briliáns cselekmény."

(The Pool)

46508930_2193426627587433_3785878306939731968_n.jpg

Ezzel a kötettel immár tíz kötetesre bővült a 21. Század Kiadó kiemelkedő, világirodalmi könyvsikereket felvonultató KULT Könyvek sorozata. Már eddig is számos kiváló regénnyel örvendeztetett meg minket a kiadó, akik ezúttal a 18. századi Angliába kalauzolnak el, ahol egy valódi sellő ejti ámulatba a város lakóit. 

Imogen Hermes Gowar debütáló regényével milliókat vett le a lábáról. A borító pedig valami meseszép lett. Még nem is olvastam a fülszöveget, amikor tudtam, hogy ez a könyv nekem kell. Gyönyörű borító, az pedig, hogy KULT Könyv, számomra garancia arra, hogy kiváló művet fogok olvasni. És szerencsére nem kellett csalódnom.

A kötet letehetetlen. Beszippant a történet és sodornak magukkal az események. Számos izgalmas, egyedi karaktert alkotott meg a szerző, akiket egy fordulatokban gazdag, időnként humoros vagy épp zavarba ejtő, máskor pedig sírásra késztető cselekménybe helyezett az 1780-as évek Londonjába.

A mágikus realizmussal engem általában le lehet venni a lábamról. Ebben az esetben ez sikerült is. Gowar remekül szőtte bele egy történelmi regénybe a hableány történetét. Ráadásul nagyon szép képekkel dolgozik a szerző, nem egyszer még el is hittem, hogy ez akár igaz is lehet. Na, de most lássuk, miről is szól a történet.

meet-the-perth-mermaid-and-underwater-model-mermaid-kat.jpg

Megismerjük Jonah Hancock-ot, a középkorú kereskedőt, aki jó pár éve özvegy, elvesztette nem csak feleségét, hanem újszülött gyermekét is. Szorgos, takarékos ember, aki testvéreit támogatja, ezért él nála kamasz unokahúga is.

Egyik már szinte elveszettnek hitt hajójáról 1785-ben egy őszi estén megjelenik ajtajában a hajóskapitány. Érdekes hírrel és egy különlegességgel tért vissza. Eladta a kapitány Mr. Hancock hajóját is, hogy megvehesse egy halott sellő tetemét. Az úr nem is érte, hogy ez ugyan miért jó neki. Itt egy fura, apró, éles fogú lény, amely már összeaszott, de Jones kapitány unszolására, unokahúga segítségével végül meglátja benne ő is a lehetőséget. Végülis valahogy vissza kell hozni az árát az elbukott hajónak.

Bérel egy különtermet egy londoni kávéházban, ahol kiállítják a sellőt, melyet belépődíj ellenében bárki megnézhet. Ez az új és izgalmas esemény számos emberrel hozza kapcsolatba az addig csendes életét élő kereskedőt. Nem meglepő, hogy egy ilyen furcsa dolognak híre kél. Már a kikötőben, a kávéházakban és a bordélyszalonokban is mindenki a különös teremtményről beszél. És többen fenik is rá a fogukat.

Egyre jobban megismerjük ezt a korszakot, a városi embereket, a felsőbb köröket, aztán bekerülnek a képbe a kurtizánok is, amikor az egyik bordélyház fellendítésére Mrs. Chappel bérbe veszi a sellőt a kereskedőtől. Olyan nőket ismerünk meg, akik férfi nélkül maradtak. Legyen az elvesztett apa vagy férj, a lényeg, hogy egy olyan korszakban, amikor a nő nem dolgozhatott, nem lehetett független és szabad, egyetlen út maradt: önmagukat, testüket bocsájtották áruba.

Miután elkezdünk ennek a mocskos, árulással, cselszövéssel, kétségbeeséssel teli világnak a mélyére látni, rájövünk, hogy szinte kivétel nélkül mindenkit a vágyai, a gyarlóságai, az intrikák irányítanak. A sellő többeknek szerencsét, gazdagságot hoz az elején, majd halált, káoszt, őrületet. De vajon minden tragédiáért tényleg a sellő felelne? És vajon tényleg nem is különbözik olyan sokban a sellők és a kurtizánok élete? Mitől lenne más egy gyönyörű nő, akit ugyanúgy trófeaként hordoz gazdag támogatója, mint ahogy azt a szerencsétlen tetemet kiállították? Miben más a sellő börtöne, a tenger, mint egy olyan helyzet, ahonnan nincs kiút? De mi történik, ha ki mersz állni a sors ellen, és végre nem másokban keresed a hibát vagy épp a megoldást, hanem teszel egy jobb életért?

img_73.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

Az eddig megjelent KULT Könyvekért:kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3514566280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása