A blogírás kulisszatitkai és bakijai

2019. március 16. 07:33 - Arthur Arthurus

Nagyjából két és fél éve írjuk rendszeresen ezt a blogot, többnyire hárman, de néha akadnak vendégszerzők. A következőkben megosztok pár elírást és privát véleményt a könyvekről, amelyeket csak név és cím nélkül hozunk nyilvánosságra. :)8919c9133ad94c4a1076f6b342ce740d.jpg

Az eltelt idő alatt már kialakult némi rendszer, van beosztásunk, kinek melyik napra kell poszt, van táblázatunk, kinél milyen könyvek vannak, mi az, amiről már kiküldtük a kiadónak az ajánló linkjét, mi van készülőfélben, stb. Ezek mellett persze időről időre felbukkannak mindannyiunknál "saját" témák, hiszen alapvetően heti négy posztot írunk fejenként, és ennyit nem tudunk - vagy legalábbis én nem tudok - olvasni. Meg hát azért más is érdekel, mást is csinálok nap mint nap, mint olvasok.

Mostanában már kevésbé, de régebben rendszeresen elolvastuk ellenőrzésképpen egymás posztjait, és természetesen amikor kész van, akkor mindig elolvassuk a sajátunkat is. Ennek ellenére rengeteg vicces elírásunk van, az egyik rendszeres a bolgyó. Ezt ketten is, következetesen szinte mindig így írjuk, és sokszor észre sem vesszük... sőt, már mást is megfertőztünk vele, amikor panaszkodtunk rá :) (Természetesen ez a szó a bolygó szeretne lenni.)
Ugyanezen elven nálam rendszeres a hölyg is a hölgy helyett, és néha az ilyen szavaknál úgy belebonyolódom, hogy javítgatom össze-vissza, és minden lesz, csak helyes nem...

Az első eset, amikor ezeket elkezdtem gyűjteni, egy olyan elírás volt, amit kétszer is elolvastam, blogszerkesztő társam is elolvasta, és egyikünk sem vette észre...

"A tértünetükről szóló könyvet a Tarandus Kiadó adta ki..."

Már rég éles volt a poszt, amikor valamit megnéztem, és akkor szúrtam ki... háromszori ellenőrzésen is átcsúszott a tértünet. :) Másik ilyen a "tanultak, szórakozástak", és a "szőlőknek szóló kötet", amin tök jót nevettünk :) Hátha írtak már almáknak meg banánoknak is, nem csak szőlőknek.

Sokszor van, hogy valami miatt akár mondat közben is félbe kell hagyni az írást, és akkor később vagy másnap ott folytatjuk, vagy éppen háromszor is átfogalmazzuk a mondandónkat. Ezek sokszor azt eredményezik, hogy a fenti képhez hasonlóan teljesen értelmetlen mondatok ékesítik a posztokat, persze ezeket az első ellenőrzésnél észrevesszük. :)

Akad néhány olyan, ahol véletlenül kimaradt egy-egy betű, vagy hozzáírtunk egy pluszt, esetleg felcseréltük, ezeket csak felsorolom:
nézőpomt
hivalatos
molyosgós
kacsiv
ajlasság
bodoz
karaszt
famtom
manpátor
élvetévét
dunkció
éjfájtájt
kacsálát
bagyon
napelmente

Ugye mindenkinek tiszta, mik is lettek volna ezek a szavak eredetileg? :D Érdekes, hogy most, hogy ezeket így leírtam, kifejezetten figyelnem kellett arra, hogy rosszul írjam.

Persze mivel alapvetően mindhárman (és a közös baráti körünk is) könyves, olvasós csapat, sokszor panaszkodunk vagy épp dicsérünk könyveket privátban. És hát van, hogy nem jó könyvet kapunk vagy választunk... a posztokban is őszinték vagyunk, de ott természetesen konszolidáltan és finoman közöljük a véleményünket. Na ez a gát privátban átszakad, sőt, sokszor direkt túlzunk is, de ennek köszönhetően születtek a következő gyöngyszemek is. (Jellegénél fogva a negatív vélemény az, ami ütősebb ebben a helyzetben, de természetesen bőven volt áradozás is.)

Bár lehetne, de nem szoktuk "visszamondani" az ajánlók megírását azért, mert nem tetszett a könyv. Nem tartjuk hitelesnek, ha csak a jó könyvekről írnánk, vagyis minden könyv, amiről írunk tényleg tetszett volna. Külön kihívás néha konszolidáltan és korrekten elmondani a teljesen negatív véleményt is, de szerencsére nem nagyon akadt még konfrontáció ebből, a kiadók és a szerzők - többnyire - jól állnak hozzá a kritikához. (Oké, hallottam már vissza olyat, hogy a kiadó munkatársának panaszkodott a szerző, hogy okoztunk pár álmatlan éjszakát... ez semmiképp nem célunk egyébként.)

"Megyek, legyűröm ezt a rettenetet, bár lehet könnyebb lenne megenni, mint elolvasni..."
Igen, ez volt az a beszólás, ami után elkezdtem gyűjteni ezeket is :D Aztán született még néhány...

"Ezt a f*szságot... már csak az érdekel, miért *************, a többi hótnemérdekel." (Csillagok helyén a könyv címe :))

"Fülszöveg alapján úgy gondoltam, ez a könyv tuti szar lesz, erre tessék, nem tudom letenni :D"

"Túl jó ez a könyv, fogalmam sincs, mit írjak róla. Túl összetett, minden spoiler lenne..."

"Tudom, hogy azt mondtam, hogy tetszik, de a felénél kiütéseim lettek a millió erőszaktól, úgyhogy mára csak feszengtem, mi a szart írjak róla."

"... ez a könyv kályhába való, fagyilkosság..."

"Ilyen egy tuskó főszereplőt is rég láttam, a csaj meg az agyamra megy..."

"Ne már... tuti bennem van a hiba, de ezt a f*st istenítik??"

"Amennyire érdekelt a történet, annyira vágja agyon a szerző tenyérbemászó stílusa."

"Ez a könyv marha jó, fene sem gondolta volna! Megyek is vissza olvasni, majd utána ellenőrzöm a posztot."

"100. oldalig semmi gyilkosság... milyen krimi ez???"

"Szinte már túl tökéletes."

"Nem hiszem, hogy gyengeelméjű lennék, de harmadszorra olvasom el az egyik következtetését, és egyszerűen nem értem! Ez nagyon frusztráló..."

"Minden nap random helyeken kinyitom és olvasok pár sort, egyszerűen másképp nem bírom. De olyan k*rva bölcs leszek a végére! Ma pl. megtudtam, hogy ha nem akarok elaludni, abban segít, ha nyitva tartom a szemem. Gondoltad volna, basszus???"

"Oké, de ezzel a könyvvel csak lassan szabad haladni, ha nem akarok tömeggyilkos lenni a végére. Bár lehet nem is lenne akkora baj..."

"Még csak a 25. oldalon járok, és már két brutális gyilkosság történt, ráadásul az egyik nőt még életében megismerjük, és vele rettegünk oldalakon át, mikor talál meg és szúr le a gyilkos. Végre valami jó, elégedett vagyok!"

"Jaj ne... és legalább tud írni, vagy megint egy megnemértett művésszel van dolgunk?"

Volt még aztán jó néhány "beszólás", de sajnos nem gyűjtöttem ki mindet, csak ezt a néhányat... kezeket fel, ki találta ki, milyen könyvekről írtuk a fentieket? :D

Írtál régen olvasónaplót? Akkor ez neked való :)

Kövess minket Facebookon!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4314690252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2019.03.17. 20:23:28

Már bocsánat, de hibás a cím. A cikk nem a "blogírásról" szól, hanem csupán ennek a blognak az apróbb döccenőiről, afféle személyes ügyetlenkedésről. S hogy ez miért került címlapra, na az is egy rejtély. A helyesírásról és egy adott szöveg értelmét megváltoztató elírásról bejegyzést írni a viszonylag értékesebb többi írás mellé fölösleges volt. Bocs, de nem kötekedő, hanem jobbító szándékkal írtam. Nyugodtan törölhettek, attól még amit írtam, az tény.

Carbonari 2019.03.18. 10:21:46

@ClownPepito: Hogy miért került címlapra, azt mi sem értjük, de remekül szórakozunk:)))))

2019.03.18. 11:11:56

Ritka bena ez a poszt, nem arrol szol, amirol a cime szerint kellene, amirol szol, az meg erdektelen.

Karfiol 2019.03.18. 11:12:13

@ClownPepito: a címet elolvasva ("A blogírás kulisszatitkai és bakijai") egyáltalán nem félrevezető a cím. Kinek a kulisszatitkai? A blogírásé. Akkor lenne helyes az észrevételed, ha a cím így hangzana: "A blogírás és kulisszatitkai".
süti beállítások módosítása