Azt gondolta, bízhat benne...

2019. április 14. 07:20 - GReni

Könyvajánló - Teresa Driscoll: Jóbarát

Egy gyerek az életéért harcol a kórházban, míg anyja egy vonaton ragad és kétségbeesetten próbál eljutni a fiúhoz. Egy barátnő, akiben lehet, hogy tragikus hiba volt megbízni. Talán ő tehet arról, ami most történik, vagy talán mégsem...

1_65.jpg

Teresa Driscoll korábbi thrillerével hatalmasat robbantott. Még hónapokkal a megjelenés után is az eladási listák élén volt Rajtad a szemem című regénye. Szerintem is eszméletlen jól sikerült, írtunk is róla: kattints!

Ezúttal sem kíméli a szerző az olvasók idegeit. Új regényének nyitányában a főszereplő, Sophie egy vonaton utazik, amikor hívást kap, hogy baleset történt, két kisfiú kórházba került és az egyikük a négyéves Ben, a kisfia. Nem tudták beazonosítani a két fiút, így csak annyit tud, hogy az egyik fiú súlyosan megsérült és minden bizonnyal meg kell műteni. Sophie teljesen kivan és a legszörnyűbb, hogy bár tudja, hogy ez rémes, azért könyörög, hogy a fia barátja legyen rosszabb állapotban. Tehetetlenül ül a vonaton és folyamatosan magát hibáztatja, amiért Sophie-ra bízta a fiúkat. Folyamatosan zavaros infókat kap a kórházból, fogalma sincs mit tehetne. Dühös és nyugtalan. Tudni akarja hogy van Ben és, hogy mi a fene történt.

"Gyötrelmes az egész. Mit szeretnék: hogy az én gyerekem legyen az, akinek összeomlott a tüdeje? Vagy akinek sérült a lépe? Mindkettő borzalmasan hangzik, de a lép valahogy szörnyűbbnek tűnik, én meg szörnyetegnek érzem magam, amiért azt kívánom, hogy valaki más szenvedje el a súlyosabb sérülést, de egyszerűen nem akarom, hogy Ben legyen az."

Közben felváltva járunk a múltban és napjainkban, hol Emma, hol Sophie narrálásában ismerjük meg a két nő életét és megismerkedésüket. A faluban Sophie és Ben épp a vásárlásból tartottak hazafelé, amikor megismerkedtek Emmával és kisfiával, Theo-val, akkor épp most költöznek ide és a költöztető kocsijuk jó kis felfordulást okozott a főtéren. Sophie kimenti a kavarodásból Emmát és hamar összebarátkoznak, annak ellenére, hogy vannak dolgok, amiket Sophie furának talál Emmában.

Sophie élete épp nem fenékig tejfel. A nagyvárosi életet és klassz munkáját adta fel a családalapításért. A terv az volt, hogy a második gyerek születése után visszatér a munkához. De már pár éve próbálkoznak Ben óta és semmi. Kezd beleőrülni a falusi életbe és a tétlenségbe. Férje, Mark ingázik London és Tedbury között, alig van otthon. Feszültség és boldogtalanság veszi körül. Aztán ott van Emma, aki hajadonként költözött a faluba. Múltját és jelenét is rejtélyek, pletykák övezik. Ráadásul nemsokkal az érkezése után addig elképzelhetetlen dolgok történnek a békés faluban...

"És aztán megláttam. A vörös színt.
Az élénk- és haragos vöröset... mindenütt.
Cseppek fröccsentek a falra is, mintha egy még meg nem száradt absztrakt festmény lenne.
És ott feküdt [...] egy nagy és szörnyű vörös tócsában, szeme a mennyezetre meredt. Halott volt."

A szerző jól kelt feszültséget, nagyon jól épül fel a történet, ahogy a fiához igyekvő anya küzdelmei és a tragikus balesetig vezető út lépcsői között ugrálunk. Apránként derülnek ki dolgok, amik arra utalnak, hogy Emma talán mégsem olyan jó barátnő, mint azt gondolta és most lehet, hogy fia életébe kerül, hogy azt hitte rábízhatja Bent.

Nagyon jól indult a regény, kíváncsi voltam, hogy pontosan mi is történt korábban. Voltak utalások már a regény elején is vérre, késre, szörnyű eseményre a nyáron, de sokáig csak kaptuk a puzzle darabkákat, időbe telt, hogy összeálljon a kép, hogy mi is történt Emmával és a két fiúval. Kísérteties, sötét, borús hangulat járja át a sztorit. Nem lesz kedvenc, nálam a Rajtad a szemem nyert, ha össze kéne mérni a két regényt, de leszámítva a kicsit lassú haladást, összességében jól szórakoztam a hibák ellenére is.

jobarat.jpgA kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az új munkatárs, aki megkapta a munkád, de vajon az életed is akarja?!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7614737099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása