A királylány, akinek nincs szíve

2019. május 01. 06:07 - KultúrPara

Könyvajánló - Bodor Attila: A tél menyasszonya

tel4.jpgA királylány, akinek nincs szíve, 
a Tél hercege, a torony, a próbatétel - 
és vajon hová tűntek az évszakok? 
A Tél egy lányt követel, hogy ne legyen az örök őszből örök tél. 
Bodor Attila meséje 

Ibanez recenziója

A Könyvmolyképző Kiadó kedves mesét adott ki Bodor Attila tollából, A tél menyasszonya címmel. A történetet a lapokról szinte lelépő  illusztrációk keltik életre Szimonidesz Hajnalka rajzai alapján. Külön érdekesség számomra, hogy Zelka finom vonásai visszaköszönnek egyik barátnőm nagyobbik kislányának arcában.tel2.jpg

Mivel a családunkban nincs se kisebb, se nagyobb gyermek, ezért nagyon ritkán olvasok meséket. Igaz, az utóbbi időben kicsit többet, kedvet kaptam újraolvasni gyerekkori kedvenceimet, s nem is csalódok bennük felnőtt fejjel sem. Úgyhogy mikor megláttam ezt a csodaszép könyvet egy baráti (könyves, persze) találkozón, egyből lecsaptam rá. Azonnal belenéztem, s örömmel felkiáltottam, hogy mennyire minőségi a könyv, imádom, amikor ezeket a selymes-vastag lapokat használják, s egyből beleszagoltam a könyvbe és ott is ragadtam boldogan. A barátaim kinevettek, mire körbeadtam a könyvet, hogy de tényleg, szaglásszák meg, ez az igazi finom újkönyv-illat, s a nevetésük el is halt gyorsan, mert belátták, hogy igazam van. Egyszóval az első pillanatok már varázslatosak voltak.

"Zelka királylánynak nem volt szíve. Félreértés ne essék! Nem szívtelen volt, hiszen ez az áldott jó és dolgos teremtés még egy legyet se tudott volna lecsapni. Zelkának szó szerint nem volt szíve. Senki nem tudta, ez hogyan történhetett, de a királyságban úgy tartották, hogy néhány emberöltőnként megesik az ilyesmi. Az efféle emberek pedig nagy tetteket visznek végbe."

Amint hazaértem, ez lett az aznapi esti mesém. A történet egy megszokott mesealapra épül: királylány, próbák, „gonosz” és egy kis varázslat. A főhősnő most Zelka, aki abban különbözik az eddigi királylányoktól, hogy bizony nem dobog semmi a mellkasában: nincs szíve. Ez persze nem jelenti azt, hogy gonosz, sőt, sokkal kedvesebb és érzésekkel teli, mint mások. Szívtelensége folytán azonban sosem fázik, s ez bizony később hasznosnak bizonyul.tel1.jpg Merthogy kiderül, hogy a világból eltűnt a tavasz, a nyár, Zelkáéknál az örök Ősz uralkodik, s a Tél birodalma időnként áldozatot követel, ami persze éppen most érkezett el: megérkezik a három, banyaszerű követ, hogy elvigye Zelka kishúgát. A történetben ez az egyetlen pont, amit kicsit furcsállottam, nem lett ugyanis megmagyarázva, hogy miért pont a húgának kellene mennie, egy lány a kérés, nekem logikusabbnak tűnt volna, hogy az elsőként született lány, tehát Zelka megy, de a történetben valahogy az lesz az alapvető, hogy a kisebbik megy, s ezért ajánlkozik helyette Zelka (felnőttként az Éhezők viadala jutott róla eszembe :-D). tel3_1.jpgMegkezdődik tehát az utazás a Tél Birodalmába, ahol egy csodálatos kastély lesz Zelka otthona. A Tél hercegével nem találkozik ugyan, de óva intik attól, hogy felmenjen a toronyba. Persze, csakúgy, mint Belle a Szépség és a szörnyetegből, ő sem fogja vissza magát (véget is érne a mese), és kíváncsiságból felmegy. A toronyban három próbát áll ki, melynek során megérti az évszakok eltűnésének okát is. A vége pedig természetesen happy end, bár személy szerint én egy kicsit több ismerkedést és szálat kötöttem volna ebbe a szerelembe, főleg azután, hogy a Tél hercege miket elkövetett az előző szerelem kedvéért (érthető, hogy a következmények fényében inkább más leányzó után nézett).

bodor.jpgBodor Attila

A szerző 1987-ben született, környezetkutató végzettségét jelenleg az SZTE Biotechnológiai Tanszékének doktorandusz hallgatójaként kamatoztatja. Fontos számára a környezet- és természetvédelem, de szabadidejében meséket is ír és olvas. Első, nagy sikerű könyve A ló, aki édességet tüsszentett címmel a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg 2015-ben.

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Az illusztrációk nagyon tetszettek, néhol kissé komorak, sejtelmesek, de illik a Tél országának borzongatós hangulatához és a történethez is. Akár sokkal bővebben is olvastam volna Zelka történetét, de így is olyan mese kerekedett belőle, olyan szép kiadásban, hogy ha lenne gyerek a családban, én biztosan a polcomon tartanám ezt a kötetet.

tel_1.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Szereted a pszichothrillereket? Kattints!
A szeretet és árulás traumája - érdekel? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2714785980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása