Fekete nap: egy kissé fura norvég bűnügyi krimi

2019. július 24. 07:56 - GReni

Könyvajánló - Jørn Lier Horst: Fekete nap

Betörések, holttestek, drogok, mindezt tetőzik az égből hulló halott madarak...

stavern-sunset-norway-1024x750.jpg

A történet hangulata rögtön az első oldalakon nagyon borongós, pedig egy teljesen hétköznapi, de bosszantó és kellemetlen helyzettel találkozunk először. Ove Bakkerud többi nyaralótulajdonos társával együtt készülődik a télre. Leugrott a staverni nyaralójukba, hogy bezárja télre, ám arra érkezik, hogy az ajtó felfeszítve, a ház kifosztva. Sajnos ez nem ritka, hallani bandákról, profi tolvajokról, akik teljes üdülőfalvakat raboltak ki.

Miközben hívta a rendőrséget fényeket látott a szomszéd házban. A tulajdonosa egy híres talk-show házigazdája, Thomas Rønningende, aki ilyenkor nem szokott kilátogatni ide. Fogott egy elemlámpát és elindult megnézni. Rögtön látta, hogy ott is felfeszítették az ajtót, de sajnos szörnyebb dologra bukkant, mint a feldúlt lakás és összetört holmik. Először csak vért, majd egy holttestet látott.

"Az áldozat férfi volt. Hason feküdt, természetellenesen kicsavarodott testtartásban. Egyik keze a teste alá szorult, a másikon véráztatta, vastag fekete kesztyű látszott. Piszkos csizmája majdnem a térdéig ért. Fekete pulóvert viselt, arcát fekete símaszk takarta."

William Wisting, a rutinos nyomozó feladata, hogy kiderítse ki verte halálra a férfit. Miközben megindul a nyomozás megtudunk pár dolgot a nyomozóról is. Nemrég teljesen kimerült lelkileg és testileg is és most tért vissza három havi szabadságról.

A sors nem kíméli, mert úgy indul a munka, hogy van egy pár betörés, egy halott férfi, miközben pedig hazafelé tartott halott madarak hullottak a szélvédőjére, majd egy cseles autótolvaj, aki akár a gyilkos is lehet, behúzott neki párat és lenyúlta a kocsiját.

Közben képbe kerül Line, a tehetséges, elismert újságíró, aki gyakran dolgozik a rendőrséggel bűnügyi tudósítóként. Nem mellesleg Wisting lánya. Épp egy szakítás közepén jár, nem igazán tudja mihez kezdjen, egy biztos: imádja a munkáját, az élete az újságírás. Végül úgy dönt szabadságra megy, beköltözik a nyaralójukba, hogy pihenjen. Ez végül nem igazán jön össze, főleg amikor a tengerparton egy holttestbe botlik.

Sorban derülnek ki érdekes dolgok, de eleinte egyik sem visz igazán közelebb a megoldáshoz, csak a végén kezdenek összeállni a dolgok. Először hat betörés, az ismeretlen férfi holtteste, egy lábnyom a vértócsában, egy telefon az erdőben rejtélyes sms-ekkel, melynek a tulajdonosa egy spanyol férfi, aztán az ámokfutó autótolvaj, majd az ismeretlen holttest eltűnik, de egy újabb bukkan fel egy csónakban. Végül képbe kerülnek drogkartellek is, Line exe is gyanúba keveredik az úgy kapcsán, ráadásul halott madarak is potyognak az égből.

image_95432.jpgRészlet a norvég kiadás borítójáról

A leírások nagyon jók. Könnyű elképzelni a helyszíneket, a szereplőket, bár utóbbiról keveset tudtunk meg, ami miatt nem sikerült a szereplőknek közel kerülniük hozzám. A nyomozó egy teljesen átlagos, évtizedek óta a terepen dolgozó figura, akinek nincs tökéletes kapcsolata a lányával, de rossznak sem mondható. Volt egy-egy utalás korábbi eseményekre, emiatt kerestem rá a kötetre és tudtam meg, hogy Wisting nyomozó már hat kötet óta szórakoztatja a norvég olvasókat. De kicsit sem volt zavaró és igazán nem éreztem semmi hiányt, hogy a sorozat hetedik epizódjával találkoztam először.

Nem az a tipikus skandináv krimi, hiányzott, hogy megkedveljem (vagy épp megutáljam) a karaktereket és az érdekes, izgalmas indulás után valami ütősebb végkifejletre számítottam. Ettől függetlenül a bűnügyi regények rajongói azt gondolom szeretni fogják a kötetet.

fekete_nap.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Érdekel egy másik kiváló skandináv krimi? Kattints: "Tíz buta kisnyúl, mind hófehér..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4814922898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása